Műanyag fóliát vagy edzett üveget válasszunk okostelefonunk kijelzővédelmére?

2017. október 01.
42.2051
Legyünk akár Android-, akár iOS-felhasználók, telefonunk legkényesebb pontja általában mindig a kijelző. Védje ugyanis a képernyőt akár a legmodernebb Gorilla Glass, legyen rajta bármilyen hiper-szuper tok, vannak emberek, akik képesek még ennek ellenére is olyan szerencsétlenül leejteni a telefont, hogy azt végül a kijelző bánja. Persze nem kell rögtön a legdrasztikusabb dolgokra gondolni, ha kijelzővédelemről beszélünk!


Sok készülék képernyője ugyanis teljesen általános felhasználás mellett is megsérülhet, ha szennyeződés kerül a kijelzőre, ha rossz helyzetben kerül egy kulcscsomó mellé, esetleg cipzáras zsebbe tesszük, ami szép kis hajszálkarcokat idézhet elő a képernyőn. Ez sokak számára zavaró, és a legtöbben szeretnék megelőzni, amivel kapcsolatban a legjobb alternatíva a műanyag fólia vagy az edzett üveg felvitele a kijelzőre. Hogy melyiket válasszuk magunknak? Ennek a kérdésnek jártunk utána az alábbiakban!

Műanyag fóliát vagy edzett üveget válasszunk okostelefonunk kijelzővédelmére? - 2. kép

A műanyag kijelzővédő fólia


A műanyag kijelzővédő fóliák a legelterjedtebb alternatívák már évek óta abban az esetben, ha szeretnénk megóvni készülékünk képernyőjét a kisebb-nagyobb sérülésektől. Rendkívül rugalmasak, számtalan méretben és vastagságban is elérhetők, ez a tulajdonságuk pedig meghatározza árukat is, de jellemzően pár száz forinttól több ezer forintig terjedhet a kapcsolódó költségük. A műanyag fóliák általában polietilén-tereftalátból, vagyis abból az anyagból vannak, mint a PET-palackok, ezáltal jól ellenállnak az UV sugárzásnak, a gyengébb savaknak, az olajoknak, a zsíroknak és persze a víznek is.

A kijelzővédő fólia nagy előnye, hogy olcsón nyújt védelmet a kisebb karcolásokkal szemben, de a nagyobb erőhatásokat nem tudja elnyelni, így az erősebb karcok, a nagyobb ütések vagy a leejtések ugyanúgy kárt tesznek a kijelzőben, mintha semmit sem tettünk volna rá. Hátrányuk még, hogy helyes felhelyezés esetén is könnyedén légbuborékosodhatnak, a fólia szélei pedig elválhatnak a kijelzőtől, ami csökkenti a védelmet. Persze ma már vannak magasabb árkategóriát képviselő, szívósabb fóliák is, de ezek rendszerint olyan árkategóriát képviselnek, amiért egy sokkal komolyabb védelmet is biztosíthatunk telefonunknak.

Műanyag fóliát vagy edzett üveget válasszunk okostelefonunk kijelzővédelmére? - 3. kép

Az edzett üveg kijelzővédő fólia


Az edzett üveg kijelzővédő fólia ugyan nem olcsó mulatság, áruk gyakran duplája is lehet a hagyományos műanyagnak, azonban ez a költség gyakran többszörös áron is visszaszolgálhatja a ráfordított összeget. Az edzett üveg lényege, hogy egy plusz erős üvegréteg kerül a kijelző elé, méghozzá ragasztással, ami nagy előny, hiszen a felület alatt a helyes felhelyezést követően már nem jelenhet meg légbuborék. Az edzett üveg a hagyományos képernyőhöz hasonlóan képes ugyanúgy darabokra törni, mint a telefon gyári kijelzője, de ilyenkor is megmarad a helyén - maximum bepókhálósodik - cseréje pedig sokkal olcsóbb, mint egy komplett képernyőpanelé, hiszen ilyen esetekben az általában nem sérül.

Az edzett üveg értelemszerűen sokkal nagyobb biztonságot garantál telefonunk kijelzőjének, mint a hagyományos fóliák. Ennek megfelelően a kisebb karcolásokon túl a nagyobb ütésekkel és nyomásokkal, sőt a kisebb leejtésekkel szemben is óvja a kijelzőt, ezen felül véd a szennyeződések, a zsír, az olaj és a víz ellen, miközben tisztíthatósága is könnyed. Magas ára mellett hátránya, hogy felhelyezése nem minden készülék esetében esztétikus, a strapabírás mellett pedig használata kevésbé komfortos a műanyag fóliához vagy a nyers képernyő érintéséhez mérten.

Te használsz valamilyen kijelzővédelmet? Ha igen, melyiket?
4 hozzászólás

Bencus86

11 hónapja, 1 hete és 5 napja

Én sem szoktam rátenni semmit, vigyázok rá. És eleve jobb minőséget veszek telefonból.

válasz erre

Femobilos

11 hónapja, 1 hete és 5 napja

Nem rakok rá soha semmit. Még sosem tört össze pedig esett már le a telefonom.

válasz erre

SamsungFan

11 hónapja, 1 hete és 6 napja

Ha választani kell, akkor üvegfólia. Sokkal biztonságosabb.

válasz erre

Mendez

11 hónapja, 1 hete és 6 napja

Nálam semmi nem védi. Azért veszek szép telefont mert nem a rusnya vastag takarót akarom rajta nézegetni.

válasz erre