My Hospital játékteszt

2017. február 15.
43.9711
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Még 1997-ben történt, hogy egy ismerőstől kölcsön kaptam néhány játékot. Akkoriban így ment ez, jártak-keltek közöttünk a videojátékok - abban az időszakban már CD-n, nagy szó volt ám ez a floppy után -, nem ismertük a letöltést, a kalózkodást, sőt még az internetet sem igazán, így nagy császár volt, aki hozzá tudott jutni valami újdonsághoz. Így jutott el hozzám még a megjelenés évében - ez is óriási szó volt - az akkori Bullfrog Productions által készített Theme Hospital, avagy a legendás Peter Molyneux egyik utolsó játéka a stúdió égisze alatt, ami túlzás nélkül szerelem volt első látásra.


A Theme Hospital ugyanis valami olyan dolgot nyújtott, amit korábban még egyetlen alkotásnak sem sikerült, lévén betöltését követően lehetőségünk nyílt felépíteni saját kórházunkat, a játékmenet során pedig nem is annyira a stratégia, mint inkább a biznisz menedzsment, a szimuláció került előtérbe. Soha nem felejtem el azokat a napokat és éjszakákat, amikor hosszú órákon át saját kórházam építgetésével és szépítgetésével foglalkoztam, így ma is könnyes szemekkel gondolok vissza azokra az időkre, hiszen a Theme Hospital-hoz hasonló alkotással azóta sem volt dolgom.

My Hospital játékteszt - 2. kép

Hogy mi a rézfán fütyülő rézangyaláért sírtam ide ezt a hosszú bevezetőt? Pusztán azért, mert most ismét sírni volna kedvem - persze örömömben -, hiszen egy Cherrypick Games nevezetű stúdió elhatározta, hogy feltámasztják nekünk ezt a legendás alkotást, és bár alapvetően más név és némileg más koncepció alatt, de a My Hospital számomra pontosan ugyanazt az élményt garantálta, mint 20 évvel ezelőtt a Bullfrog műve. A lényeg ugyanis itt sem más, minthogy felépítsük saját kórházunkat, folyamatosan újabb orvosokkal és kezelőkkel bővítsük az intézményt, de a szépítés mellett fontos lesz a betegek gyógyítása is, hogy egyre magasabb szintre tudjunk lépni.

Kezdésként egy teljesen üres, ámde szabadon bővíthető kórházépülettel indítjuk karrierünket a My Hospital berkein belül, ahová folyamatosan érkeznek majd a páciensek. Egy részük a recepcióra robog be, másik felüket a mentő hozza majd. A recepcióra érkezők általában mindig valamilyen újfajta nyavalyával igyekeznek ránk hozni a frászt, akiknek rendre újabb kezelőhelyiségeket kell építenünk, illetve újabb orvosokat alkalmaznunk ahhoz, hogy problémáik megoldásra kerüljenek, miközben a mentővel érkező betegek csak jönnek, és nem kérnek mást, mint gyógyszert. Ezzel kapcsolatban az érdekesség pedig az, hogy a gyógyszer is mi fogjuk termelni, méghozzá nonszensz, de a kórház hátsó udvarán!

My Hospital játékteszt - 3. kép

Kezdetben a kék elixírrel kvázi mindent meg tudunk gyógyítani, ezáltal elég lesz abból termelni, de jönnek új orvosok, akiknek aztán már sárga elixír kell, míg másoknak a kettő keveréke, amihez be kell állítanunk egy mixergépet is a cél érdekében. Ahogyan a betegek gyógyítását, úgy az orvosság kikeverését sem közvetlenül intézzük, csak rákattintunk, hogy erre és erre van szükségünk, a többit pedig a játék elvégzi majd helyettünk a megfelelő gépek és alapanyagok függvényében. A mi feladatunk az, hogy mindig elegendő nyersanyag álljon a rendelkezésünkre ahhoz, hogy folyamatosan tudjunk fejlődni és fejleszteni, illetve hogy fenntartsuk az egyensúlyt, ezzel pedig be is kerülünk egy ördögi körbe.

Az elixírek ugyanis bár többnyire csak időbe kerülnek, de ha valami komolyabb fejlesztést akarunk véghez vinni, esetleg gyorsan kell valami, akkor ahhoz a sikeres gyógyítások után kapható aranytallérokhoz kell nyúlnunk. Nyilván akkor sem kell kétségbe esnünk, ha ezek nem állnak a rendelkezésünkre, hiszen valós pénzért cserébe bármikor pótolhatunk bármit, azonban nekem sikerült úgy beletennem három órát a játékba, hogy közben egyszer sem kerültem olyan helyzetbe, hogy esetleg szükségem lett volna ilyesmire. Igaz, nem is haladtam őrült módjára, inkább kiélveztem minden újdonságot, illetve a folyamatos fejlődést.

My Hospital játékteszt - 4. kép

A My Hospital ugyanis rendkívül erősnek tekinthető ebben! Egészen elképesztő, hogy a készítők milyen bődületes munkát végeztek ahhoz, hogy logikusan felépített, folyamatosan nehezedő, ámde mindvégig közérthető és kellemes legyen az egész élmény, hogy kórházunk építése és irányítása valóban izgalmas, kihívást jelentő lehessen. Mindezt ráadásként közérthető, egyszerű irányítással és elképesztően kellemes, színes grafikával tálalják, amit ráadásul teljesen ingyen kínálnak számunkra, különösebb reklámok nélkül.

Jómagam az egykori Theme Hospital iránti szeretet miatt könnyeket potyogtattam a My Hospital során, ami engem nagyon kellemes nosztalgiával töltött el, miközben odatapasztott a képernyő elé, és ha imádod a szimulációs menedzserjátékokat, akkor biztos vagyok benne, hogy téged is azonnal elvarázsol majd. Én minden percét imádtam, sőt imádom még most is!

A My Hospital elérhető itt: Google Play | iOS App Store
2 hozzászólás

SamsungFan

7 éve, 9 hónapja és 14 napja

Nagyon rákattantam, két napja tolom, nem bírom megunni! röhögő smiley

válasz erre

Femobilos

7 éve, 9 hónapja és 15 napja

Na akkor ezt én most nézem is magamnak! mosolygó smiley

válasz erre