A külső vagy a belső a fontos egy okostelefon vásárlásakor? Kutatás válaszolt a kérdésre!

2018. október 28.
41.5221
Egy új okostelefon vásárlása mindig óriási dolog, pláne mobiljátékos szempontból, hiszen az erősebb hardver, az új operációs rendszer vagy a nagyobb képernyő olyan applikációk futtatását is lehetővé teszi, amiről korábban álmodtunk. Persze nem mindenki gondolkozik mobiljátékos-fejjel - derült ki mindez egy friss kutatási anyagból, mely azt találta, hogy az emberek többségének még mindig sokkal fontosabb egy készülék külseje, mint a tudása vagy a teljesítménye.


Ez nyilván nem meglepő annak fényében, hogy az okostelefonok egyfajta státuszszimbólumokká váltak. Bár sokakat még mindig nem érdekel ez a trend, a mai fiatalok többségénél azonban sajnálatos módon rögtön a másik készülékének méregetésére kerül sor, amint előkerülnek a zsebből, amire a legtöbbször gyakran percekig sem kell várni egy baráti társaság összejövetelekor. Hogy mit mondanak a számok és az emberek arról, hogy a külső vagy a belső a fontosabb-e egy okostelefon megvásárlásakor? Lássuk a kapcsolódó kutatási anyagot!

A külső vagy a belső a fontos egy okostelefon vásárlásakor? Kutatás válaszolt a kérdésre! - 2. kép

Inkább szép legyen, még ha drágább és butább is

Bár a cikkünkhöz feldolgozott kutatási anyagot Dél-Amerikában készítették a Sevillai Egyetem és az Észak-Chilei Katolikus Egyetem munkatársai, a fogyasztói társadalmak hasonlósága miatt egészen biztos, hogy egy magyar kutatás sem hozott volna drasztikusan eltérő eredményt. Ebből a kutatásból ugyanis arra derült fény, hogy az új okostelefonok vásárlóinak még mindig sokkal lényegesebb a készülékek megjelenése, tehát a lényeg, hogy az eszköz szép és csillogó legyen, még akkor is, ha drágább, esetleg satnyább tudással rendelkezik.

Ez egészen megdöbbentő annak fényében, hogy a gyártók évről-évre mennyire kevesebb innovációt vonultatnak fel az okostelefonok dizájnjának tekintetében. Bár a notch megjelenése most ismét adott egy kis extra lendületet az iparágnak, amivel pár hónapig, esetleg évig ellesznek a telefongyártók, de így is meglepő, hiszen egyre inkább az erősebb hardverek, a nagyobb tárhely vagy a jobb akkumulátor beépítéséért megy a harc a háttérben, ami úgy tűnik másodlagos az embereknek.

Merthogy a szépség után azért természetesen a technológiai fejlettség és a funkcionalitás álltak dobogós helyekre a kutatás eredményeként, mely összesen 382 ember, vegyesen brazil és chilei felhasználó véleményéből állt össze. Hogy ez mennyire mérvadó a mi régiónkban, egyáltalán az aprócska mintavétel mennyire tekinthető objektívnek, az megkérdőjelezhető, ellenben a kutatás legalább beindította a fantáziánkat azzal kapcsolatban, hogy nekünk mi a legfontosabb egy játékra alkalmas okostelefon kapcsán.

A külső vagy a belső a fontos egy okostelefon vásárlásakor? Kutatás válaszolt a kérdésre! - 3. kép

Mit gondolunk mi mobiljátékos szemszögből?

Nagyjából pontosan az ellenkezőjét a fenti kutatási anyagnak! Mobiljátékosként ugyanis a készülék megjelenése túlzás nélkül a legutolsó helyre kerül, hiszen senkit nem érdekel a legnagyobb PUBG vagy Fortnite mérkőzések során, hogy milyen eszköz van a kezünkben. Az élre éppen emiatt a technikai fejlettséget tennénk, hiszen egy megfelelő hardver elengedhetetlen ahhoz, hogy futtatni tudjuk kedvenc játékainkat. Ezt követően egy mobiljátékosnak a megjelenésnél sokkal lényegesebb például az akkumulátor vagy a tárhely mérete is, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy hány játékot tud feltelepíteni a készülékére, illetve az eszköz milyen sokáig bírja a strapát.

Sőt mi több, egy mobiljátékosnak gyakran olyan szempontok is fontosak lehetnek, ami egy átlagos felhasználónak nem! Míg például egy plázacicának - és ezúton is elnézést a cicáktól - csak az számít, hogy hány kamera van a készüléken és az mennyire profi fotókat készít, addig egy mobiljátékosnak ennél lényegesebb, hogy milyen a készülék fogása. Tapasztalatból mondjuk ugyanis, hogy egy túl keskeny, túl csúszós telefonnal egyenesen kellemetlen hosszabb távon játszani, és bár nyilván ez áthidalható egy egyszerű tokkal, de ha már egyszer szempontok, akkor mi személy szerint ezeket sokkal előrébb helyeznénk leendő készülékünk dizájnjához vagy kameráihoz képest.
6 hozzászólás

Mordorer

5 hónapja, 1 hete

1. funkciók
2. hardver
3. kinézet
4. ár

Nálam.

válasz erre

zsenikém

5 hónapja, 1 hete és 1 napja

Egyetértek veletek, a hardver mindennél fontosabb nálam is!

válasz erre

peter97

5 hónapja, 1 hete és 1 napja

Kinézet nagyon fontos nekem mert végülis jó érzés legyen a telefonra nézni. A funkciók más kérdés, de eleve olyan készüléket nézek, amik biztosan kiszolgálják az igényeimet: egy kis játék, némi social, meg persze telefonálás.

válasz erre

fonemaker

5 hónapja, 1 hete és 1 napja

A külső nekem nagyon fontos, de aztán az ésszerű ár / érték dönt, nincs mese.

válasz erre

SamsungFan

5 hónapja, 1 hete és 1 napja

Samsung mániás vagyok, úgyhogy alkalmazkodom.

válasz erre

Mendez

5 hónapja, 1 hete és 1 napja

Nálam nagyon fontos a kinézett de igazán a használhatóság, ergonómia számít.

válasz erre