N.O.V.A. Legacy játékteszt

2017. április 07.
44.0081
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
A N.O.V.A-sorozat túlzás nélkül az egyik legkomolyabb múlttal rendelkező mobilos FPS, amit sokan azért szeretnek világszerte, mert elképesztő minőségben tudja hozni azt a játékélményt, amit a műfaj legtöbb képviselője kizárólag konzolokon vagy PC-n képes csak előidézni.


Kevesen tudják, de a széria nemcsak mobilos, hanem konzolos múlttal is rendelkezik, lévén az első rész még 2009-ben PS3-ra és PSP-re is napvilágot látott, és mivel ennek lassan 10 teljes éve, a Gameloft gondolt egy merészet, és újra elérhetővé tette a játékot - méghozzá az ilyenkor szokásos frissítésekkel nyakon öntve azt.

A N.O.V.A. Legacy ennek megfelelően a legendás első rész grafikailag felújított, fegyverfejlesztéssel, power meterrel és egyéb extrákkal kiegészített változata lett, amellyel a Gameloft csapata szeretett volna bizonyítani is valamit. Egészen pontosan azt, hogy bár 2017-et írunk, egy ilyen óriási és konzolos élményt garantáló videojátéknak sem kell több, mint 20 megabájt hely, ami bár csak az alkotás telepítője, így később ez a mennyiség megsokszorozódik, de összességében ez lényegtelen annak fényében, hogy milyen élményt képes garantálni a végeredmény.

N.O.V.A. Legacy játékteszt - 2. kép

Mivel a N.O.V.A. Legacy egy feldolgozás, ezért a történet szempontjából nyilván semmiféle változás nem érte, így a cselekmény a távoli jövőben játszódik, amikor az emberiség már találkozott a galaxisban lakó idegen létformákkal, akik korántsem túl barátságosan közeledtek hozzánk. Emiatt folyamatosan azon ügyeskednek, hogy elpusztítsák fajunkat, de nem hagyjuk magunkat, és létrehozzuk a Near Orbit Vanguard Alliance névre keresztelt elit egységet, amelynek tagjai arra teszik fel az életüket, hogy elpusztítják az összes idegen fenyegetést.

A N.O.V.A. Legacy keretein belül Kal Wardin oldalán egy a csapat kötelékében dolgozó veterán felett vehetjük át az irányítást, aki magára aggatja az egység katonáira jellemző páncélt, és nekimegy az idegeneknek. Mindez egy normál, mondhatni hagyományos FPS keretein belül történik, amelyre jellemzőek a szűkös pályák - a láthatatlan csövekkel -, a folyamatosan érkező, erősödő és változatos ellenfelek, a bivalyerős, futurisztikus fegyverek, valamint az intenzív harcok, amelyeket a jól ismert formában tudunk majd kivitelezni.

N.O.V.A. Legacy játékteszt - 3. kép

Bár sokan úgy vélik, hogy az FPS műfajnak nincs létjogosultsága mobilon, a N.O.V.A. Legacy azonban a tökéletes ellenpélda erre, hiszen bár a sztori szempontjából egy kalap kutyagumit nem ér, de az élmény kapcsán annál inkább. Ehhez pedig hozzásegít a sci-fi körítés mellett a sokféle fegyveren és ellenségtípuson túl az irányítás letisztultsága is. A játékot ugyanis meglepően könnyű irányítani egy virtuális joystick által. A bal kezünkkel tudjuk például terelgetni hősünket, és míg a jobb kezünkkel mozgathatjuk a kamerát, valamint a célkeresztet, ugyanezzel a kezünkkel, ámde egy másik gombbal tudunk lövéseket is leadni, de ugyanitt válthatunk fegyvert, tárazhatunk és a többi.

Elsőre talán soknak és bonyolultnak tűnik az egész, de megnyugtatnék mindenkit, hogy az első pálya után könnyen bele lehet jönni az irányításba! Olyannyira, hogy utána már csak a játékot kell élvezni addig, amíg meg nem unjuk, merthogy a N.O.V.A. Legacy nem éppen egy olyan alkotás, ami kiemelkedő változatossággal szolgál, ezáltal sem a harcok, sem a pályák, sem a fegyverek milyensége és felhozatala nem mozog széles skálán, és noha csettegőink, illetve karakterünk fejleszthető, ez ma már inkább egy kötelező elem még egy mobilos FPS-ben is, semmint valódi, illetve hasznos fícsör. Bár a játék a multiplayer módban képes megmutatni a foga fehérjét - hiszen azért valljuk be: nagyszerű egyszerre hatan deathmatchben tolni a multit mobilon -, de ez pedig az irányítás miatt hullik szét, hiszen elképesztően nagy különbségek vannak azok között, akik kontrollerrel vagy a képernyőn tolják az ütközeteket.

N.O.V.A. Legacy játékteszt - 4. kép

A N.O.V.A. Legacy összességében nem egy rossz játék, egy kellemes sci-fi FPS a HALO-sorozat nyomdokain haladva, azonban nem igazán tesz hozzá semmit sem a műfajhoz, noha igaz, ami igaz, nem is igazán vesz el belőle. Ha megszállottan rajongsz a belsőnézetes akciókért, és szeretnél egy nagyszerű játékot magadnak ingyen, akkor a Gameloft munkája biztosan a te szívedbe is könnyedén belopja majd magát, pláne a kellemes küllem és az egyedi élmény miatt.

A N.O.V.A. Legacy elérhető itt: Google Play
2 hozzászólás

Santonio

7 éve, 7 hónapja és 19 napja

Nagyon jó játéknak néz ki, rá is kukkantok! mosolygó smiley

válasz erre

Chico

7 éve, 7 hónapja és 20 napja

Nagyon tetszik! meglepett smiley Már szedem is! mosolygó smiley

válasz erre