Nyaralni mész? Itt van 3 megoldás a rengeteg fotó és videó mentésére!

2018. július 15.
38.5241
A nyaralási szokások az okostelefonok miatt jelentős mértékben megváltoztak az elmúlt néhány évben, így az emberek többsége gyakran több ezer fotót és sok-sok órányi videót készít okostelefonjára. Mindezzel csak az a probléma, hogy a minőségi növekedéssel párhuzamosan megemelkedett az efféle emlékek tárhelyigénye is, hiszen egy átlagos nyaralás során több száz gigabájtnyi digitális megörökítés születhet.


Ez különösen azért nagy probléma, mert a legtöbb ember még mindig nem engedheti meg magának, hogy csúcskategóriás okostelefont vásároljon, márpedig csak ezek rendelkeznek akkora tárhellyel, ami foghíjasan elegendő lehet a nyaralás megörökítésére. Amennyiben te is éppen most indulsz nyaralni, és állandóan hadilábon állsz a tárhellyel, akkor engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljunk három megoldást, amivel hatékonyan túllendülhetünk ezen a fontos problémán, és hogy minden egyes fotó vagy videó hazaérjen velünk a nyaralásról.

1. Mentsünk felhőbe!

Persze nem esőfelhőbe, hanem valamilyen távoli tárhelyre, ami alighanem az egyik legolcsóbb, sőt okosan gyakorlatilag ingyenes megoldás, ha nincs pénzünk drága kiegészítőket vásárolni magunknak. Egyetlen hátránya, hogy egy nap legalább egyszer nem árt gyors és biztonságos WiFi közelébe kerülnünk vele, hiszen a telefonra mentett képeket érdemes naponta legalább egyszer átmenteni a felhőbe, hiszen ez esetenként akár sokszor tíz gigabájt adatforgalmat is generálhat, ami az akkumulátort szintén megviseli, tehát ezt egyaránt vegyük figyelembe.

Nyaralni mész? Itt van 3 megoldás a rengeteg fotó és videó mentésére! - 2. kép

A felhő alapú szolgáltatások piacán ma már számtalan alternatívát találunk, és szándékosan nem ajánlunk a figyelmetekbe egyet sem - Androidra és iOS-re is gyakran találunk a készülékeken gyárilag telepített felhőt -, hiszen ízlés kérdése, hogy ki és melyiket használja. A többség applikációként is elérhető okostelefonokra, így nagyon aprólékos beállításokkal akár még azt is megadhatjuk, hogy amint a készülékünk WiFi-t érzékel azonnal és automatikusan kezdje meg a képek és videók feltöltését, így gyakorlatilag nekünk semmi dolgunk sem lesz, legfeljebb annyi, hogy folyamatosan ürítsük a készülék tárhelyét az újabb digitális emlékek menthetősége miatt.

Alapvetően elmondható, hogy a gyári Android és iOS felhők biztosan jól működnek, bátran kapcsoljuk be őket! Az Apple iCloud-fotókönyvtár leírását itt találod, a Google Android Fotók és videók automatikus mentése ismertetőjét pedig itt találod.

2. Jöhet egy microSD kártya!

Amennyiben olyan helyre megyünk, ahol nem lesz WiFi, esetleg nem szívesen bíbelődnénk ilyesmivel, mindenképpen valamilyen hardveres bővítés jöhet csak szóba. Ezzel kapcsolatban az okostelefonok szerencsére elég rugalmasak, tehát ruházzunk be a nyaralás előtt egy nagyobb microSD-kártyára, ami jó szolgálatot tehet az utazáskor. Ma már teljesen általánosak a 64- és 128GB-os típusok, de ha nagyobb kell, a 256- és 512GB-os modellek egyaránt elérhetők viszonylag elfogadható áron.

Nyaralni mész? Itt van 3 megoldás a rengeteg fotó és videó mentésére! - 3. kép

Fontos azonban, hogy ne kapkodjuk el a vásárlást, figyeljünk oda az írási- és olvasási sebességre, valamint arra is, hogy ne egy névtelen, vagy ismeretlen típust vegyünk, mert annak könnyen katasztrófa lehet a vége. Ha érdekel a téma, kapcsolódó cikkünkben mindent kideríthetsz, hogy mit kell tudni vásárlás előtt a microSD kártyákról.

3. Egy külső adattároló is jó megoldás!

A microSD kártya mellett vagy helyet nagyszerű alternatíva a nyaralási képek és videók tárolására egy külső adattároló eszköz. Ez lehet speciális pendrive, de akár USB-C csatlakozóval ellátott SSD meghajtó is. Bár utóbbiak az árkategória tekintetében eléggé hajmeresztőek, azonban egy megfelelő csatlakozóval rendelkező pendrive már kapható emberi áron.

Nyilván ennek a megoldásnak komoly hátránya, hogy nem túl esztétikus, hovatovább csak bizonyos időközönként tudjuk biztonságba helyezni képeinket, cserébe azonban maximális biztonság vár ránk, ami hosszabb távon igazán kifizetődő.

Nagyszerű megoldás lehet ütésállósága, alacsony ára és ssd alapú működése miatt az Adata 700, aminek tesztje ide kattintva olvasható.
4 hozzászólás

Chico

8 hónapja, 3 hete és 6 napja

Felhőbe mentés látom nem csak nálam ilyen bizonytalan pont, de most kénytelen leszek én is kipróbálni, ez a legésszerűbb.

válasz erre

Femobilos

9 hónapja,

Szuper cikk megint! Köszönjük!

válasz erre

peter97

9 hónapja,

Felhőbe én eddig nem mertem pakolni, mert állandóan feltörik őket és valahogy nem mutogatnám a népeknek a magán fotóimat. Lehet szelektálni hogy mi megy fel és mi nem?

válasz erre

ferencziakos

9 hónapja,

A leírás belinkelését köszi a cloudokhoz, soha nem találtam pedig mennyit kerestem!

válasz erre