Off The Road játékteszt

2018. július 25.
40.8221
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mindössze néhány hete bukkant fel először az Off the Road, és már akkor izgatottan vártuk, mikor érkezik meg ez a különlegesnek ígérkező autós, repülős, motorcsónakos szállítmányozós versenyjáték - és ezt tessék tényleg így érteni, ez mind valóban benne van. A magyar Dogbyte Games már veteránnak számít az autós játékok készítésében, így az nem volt kérdéses, hogy a féktelen száguldozás garantált lesz, az viszont igen, hogy miként lehet olyan tartalommal megtölteni egy telített piacra érkező játékot, ami hosszú távon is leköt minket, és valamiben újat nyújt a többiekhez képest.


Ha nem is egész nap, de nagyjából két hete nyúzzuk a játékot aktívan, így azt hiszem, a válasz a kérdésre, miszerint le tud-e kötni, máris adott. De nézzük a részleteket! Hősünk egy motorcsónakon száguld egy lakatlannak tűnő sziget felé, ahol megérkezésünk után egy elhagyatott autó áll. Ebbe bepattanva indul meg az az open world kaland és truck sim stílus egy különleges elegye, amelyben több feladattal kell majd megküzdenünk.

Ha valaki semmi mást nem szeretne, csak kocsikázni napestig, azt is megteheti (ez esetben egy ütött kopott csotrogány lesz csak a társunk), azonban ha bele akarunk szagolni az élménybe, akkor rengeteg lehetőség vár még ránk. Adott az első jármű, amivel pénzt gyűjthetünk, versenyeken vehetünk részt, és különböző feladatokat hajzhatunk végre. Ez utóbbiak nem túl bonyolultak, tipikusan vidd el a szállítmányt A pontból B pontba, ráadásul úgy hogy még különleges nehézségekbe sem ütközünk, maximum a fák és az időnként határozottan kemény terep nehezíti meg a feladatunkat.

Elég sok versenyt meg kell nyernünk...

Elég sok versenyt meg kell nyernünk...


Szállítmányból többféle létezik, van hogy egy roncsot kell vontatnunk, de szállíthatunk fát, ércet, követ is. Minden feladatért pénjutalom jár, hol kevesebb, hol több. Természetesen a járművünk mérete, ereje és teljesítménye is határt szab, ezért fontos hogy minél jobban fejlődjünk, fejlesszük autónkat - később pedig más járművünket is. Apropó pénz! Az Off the Road viszonylag nagy nyílt terepen játszódik, ahol rengeteg pénz van elszórva, ezek összegyűjtésével érdemes minden egyes alkalmat elkezdeni - 1, 2 és 5 "dolláros" fémpénzek csilingelnek az utak mentén.

A másik lehetőségünk, hogy különböző versenyeken vegyünk részt - ezek általában checkpoint stílusú kihívások - , itt azonban nem kell ellenfelekre számítanunk, egy ghost car megy csak előttünk (vagy jön utánunk ha már annyira bitang járgányt építettünk), a nehézséget a terep leküzdése okozza. Van olyan challenge is, ahol egy pályán kell száguldanunk, ez már jelentősen nehezebb verzió, sokszor fogunk lerepülni a pályáról, akkor pedig kezdhetjük előröl a mókát. Ezeken a pályákon szép summát lehet besöpörni, érdemes hát szánni rá időt, több ezer csilingelő pénz lesz a jutalmunk pár verseny után.

...hogy beszerezhessük például ezt

...hogy beszerezhessük például ezt


A pénzre pedig szükségünk is lesz: járművünket folyamatosan tuningilhatjuk, a motor, a felfüggesztés, a rugózás és a kerekek mind maximumra húzhatók - ez pedig minél erősebb verdát, minél több szállítmányt, minél több megnyert versenyt és a végén még több pénzt fog jelenteni. A fejlődés alapja tehát adott, és a sok pénz még jobb, még több járművet eredményez. Az autókon, kamionokon kívül lehetőségünk van motorcsónakot, sőt helikoptert is venni, igen komoly áron persze.

Az Off the Road játékélményét sok panasz nem érheti: a játék valóban szépre sikerült, a zene bár egy idő után elég monton, mégis amíg nem ununk rá, dallamos és igazán jó hangulatú - reméljük érkezik bele idővel még pár muzsika. Bár törésmodell nincs benne, az autók mégis sérülnek, néhány ütközés, vagy rosszul sikerült ugratás után kigyullad a verda és ilyenkor javításra szorul. A javítás ingyenes, és van egy jó nagy rakat műhely a szigeten, valamint helyben is javítható a jármű némi pénzáldozatért cserébe. A lerobbanástól sem kell tartanunk, az autó nem tud megsemmisülni.

Pimp my ride szakadt verda verzió

Pimp my ride szakadt verda verzió


Talán a legnagyobb hibaként az róható fel, hogy tűl könnyű a játék, mindent túlélünk, minden megmenekül, nincs igazi kockázat. Persze ez súlytja szinte az összes hasonló alkotást, hiszen akár 3-4 éves kortól is játszhatók, de sokat segítene, ha legalább nehézségi fokozatok lennének ezekben - sajnos az Off the Road-ban sem tudjuk nehezebbé tenni a feladatokat.

Az ingyenes játékoknál mindig nagy a "félelem", hogy mennyire lesz megtömve reklámmal, nagyon sok rossz példát látunk, elég csak a Sega játékaira gondolni, ahol a sok reklám gyakorlatilag játszhatatlanná teszi az egészet. Itt ettől nem kell tartanunk: nézhetünk reklámot virtuális pénzért, ezt azonban nem erőszakosan tolja az arcunkba a játék. Az autó javítása közben is bukkanhatnak fel reklámok, de ezek kinyomhatók, ráadásul teljesen reklámmentessé is tehető az app, 699 Ft-ért.

Leégtem. A versenyen is.

Leégtem. A versenyen is.


Hogy mégis hol a játék vége? Mi sem tudjuk, hiszen a kihívások száma végtelen, és ez még csak az első map. Már most van egy coming soon felirattal ellátott térkép betéve a játékba, ami hamarosan érkezik, és van még bőven hely a következő mapeknek is. Talán egy ilyen játéknál épp ez a jó: az open world biztosítja, hogy nehezen unjunk rá a területre - a még több térkép pedig még több élményt garantál.

A számtalan fejlesztési lehetőség pedig még tovább növeli a játszhatósági faktort: hogy kűzdjünk mindig egy újabb, gyorsabb, jobb, nagyobb verdáért. Minden elindításkor újabb lehetőségek bukkannak fel a kihívások között, és biztosak vagyunk benne, hogy a srácok ezt még fokozni is akarják majd a jövőben. Jó pár órára képes lekötni egyhuzamban az Off the Road, és mivel nem is igazán pénzéhes a dolog, nem is fogja kifosztani azt, aki nem akarja egy nap alatt kimaxolni az egészet.

Bátran ajánljuk mindenkinek, hogy tegyen egy próbát a magyar srácok játékával!

Az Off the Road ingyen letölthető itt: Google Play | iOS App Store
7 hozzászólás

zsenikém

6 éve, 2 hónapja és 21 napja

Már csak azért is szedem, mert magyarok csinálták. mosolygó smiley

válasz erre

Vidoros

6 éve, 2 hónapja és 22 napja

Hű ez elég addiktívnak hangzik! röhögő smiley Félő hogy rohadtul rá fogok kattanni. röhögő smiley

válasz erre

ÁdámC-Ops

6 éve, 2 hónapja és 22 napja

Nahh, végre kezd a magyar játékipar felfele menni!röhögő smiley

válasz erre

peter97

6 éve, 2 hónapja és 22 napja

Ó de király! meglepett smiley Szedem is! mosolygó smiley

válasz erre

Mendez

6 éve, 2 hónapja és 22 napja

Na végre! Már tolom is. Multi miért nem került bele vajon? meglepett smiley

válasz erre

fonemaker

6 éve, 2 hónapja és 22 napja

Ez nagyon tetszik! meglepett smiley És be****ás hogy magyarok csinálták! röhögő smiley

válasz erre

SamsungFan

6 éve, 2 hónapja és 22 napja

Már csorog is lefelé szépen. mosolygó smiley Jó hamar kijött a bejelentéshez képest. Azóta várom! röhögő smiley

válasz erre