Okostelefont kap a gyerek karácsonyra? Ezt feltétlenül beszéld meg vele!

2018. december 23.
59.6101
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Egy brit felmérés szerint Angliában az 5-12 éves gyerekek több mint 60 százaléka sokkal kevesebb időt tölt a szabad levegőn, mint azok a rabok, akiknek a börtönben naponta legalább 1 óra kötelező séta van beiktatva a programjukba. A helyzet vélhetően hazánkban sem sokkal különb, aminek az oka sokak szerint az internet, a számítógépek, a játékkonzolok, a táblagépek és az okostelefonok elterjedésében keresendő.


Biztosak vagyunk benne, hogy idén karácsonykor is rengeteg magyar gyerek talál majd okostelefont a karácsonyfa alatt, hiszen a szülők mi mást vegyenek nekik, ha ezt kérnek? Amennyiben nálunk is hasonló a helyzet, érdemes megfogadni Csizmazia-Darab István, az ESET egyik magyarországi képviselőjeként ismert Sicontact Kft. biztonsági szakértőjének tanácsait, akinek az útmutatása alapján saját tapasztalatokkal és kiegészítésekkel az alábbi pontokat fogalmaztuk meg a téma kapcsán.

Amit már karácsony előtt tudatosítani kell!

Az okostelefonhoz kapcsolódó alapvető tudnivalókat a szakértő szerint már akkor fontos tisztázni a gyerekkel, mielőtt az okostelefon bekerülne a karácsonyfa alá. Kiemelendő például, hogy egy saját mobiltól még nem lesz felnőtt, nem férhet hozzá bármikor és bármilyen tartalomhoz, nem telefonálhat bármennyit és nem lóghat ész nélkül a Facebookon. Fektessétek le tehát a használat alapszabályait, a kereteket, mert így később könnyebb lesz szabályozni a lurkót az okostelefon használatában, ami lehetőleg ne előfizetéses, hanem kártyás legyen a még könnyebb kontroll miatt.

Okostelefont kap a gyerek karácsonyra? Ezt feltétlenül beszéld meg vele! - 2. kép

Amit már a beüzemelt telefon mellett tisztázzunk vele!

Ha az alapok és a korlátok tisztázásra kerültek, akkor jön csak a neheze a dolognak, hiszen még egy tinédzsernek sem lehet csak úgy a kezébe adni egy okostelefont, bár nyilván az ismerkedést a korához és a tudásához kell igazítani. Kezdjük mindig a lehetőségek taglalásával, a telefonálással, az SMS-írással, az adatforgalommal és az internetezéssel, a zenehallgatási vagy filmezési lehetőségekkel, valamint azzal is, hogy a készüléket természetesen tanulásra ugyanolyan hatékonyan használhatja majd. Ezzel azonban még nem tehetünk pontot az ügy végére, hiszen rendkívül fontos felhívni a gyermek figyelmét a rá leselkedő online világ veszélyeire.

Egy okostelefon ugyanis gyakorlatilag olyan, mint egy számítógép, ezáltal beszéljünk vele a közösségi oldalak veszélyeiről, hogy ne jelöljön be bárkit ismerősnek, hogy megfelelő keretek között használja a portálokat, ne osszon meg minden őrültséget, és ha regisztrál valahová, biztonságos jelszavakat válasszon, melyeket soha ne adjon ki harmadik félnek, még a legjobb barátainak sem. A tudatos médiafogyasztás mellett hívjuk fel a figyelmét a biztonságos böngészés fontosságára - állítsunk be neki valamilyen szűrőt, ha nagyon kezdő a gyermek -, az online vásárlás veszélyeire, de ne hagyjuk ki a témák közül a biztonságos chatelés lényegét sem.

Rendkívül lényeges leszögezni neki, hogy az internetre felkerült dolgok többsége gyakorlatilag nem törölhetetlen, megmarad a nyoma, és nyomatékosítsuk számára a virtuális zaklatás fogalmát is, melynek tapasztalásakor feltétlen bizalommal forduljunk felé, ahogyan azt kölcsönösen szintén elvárjuk tőle.

Okostelefont kap a gyerek karácsonyra? Ezt feltétlenül beszéld meg vele! - 3. kép

Mi tisztában vagyunk az online világ veszélyeivel?

Általános probléma, hogy hiába akarja a szülő megfelelően felvilágosítani gyermekét az online veszélyekről, gyakran még ő maga is felelőtlenül használja az okostelefont vagy éppen a közösségi oldalakat. Elsőként tehát nekünk kell megismerkedni a fenti fogalmakkal, a teendőkkel és a megfelelő módszerekkel - sárkány ellen ugye sárkányfű -, hovatovább mindig jó példával kell előjárni, hiszen a gyermek legfontosabb mintája mindig a szülő, ergo a mi felelősségünk az, hogy utódunk mennyire válik felelősségteljes okostelefon felhasználóvá - akár már gyerekként is.
4 hozzászólás

Mendez

5 éve, 8 hónapja és 17 napja

Ismét egy nagyon hazsnos fejtágító, remélem sokakhoz eljut akiknek szüksége van rá. Elég sokan vannak...

válasz erre

peter97

5 éve, 8 hónapja és 17 napja

Minden a szülőn múlik ebben is, örülök hogy ilyen cikket is írtatok! Van kinek megmutatnom az biztos...

válasz erre

ferencziakos

5 éve, 8 hónapja és 17 napja

Bár engem még nem érint, a bátyámékat viszont annál inkább, úgyhogy ment is nekik a link! kacsintó smiley Peti, ideje regelni nem? mosolygó smiley

válasz erre

Femobilos

5 éve, 8 hónapja és 17 napja

Nagyon hasznos cikk, köszönjük szépen!

válasz erre