Olcsó okostelefont vásárolnál? Ezekre mindenképpen figyelj oda!

2021. március 21.
137.1881
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Nyilvánvaló, hogy nincs mindenkinek több százezer forintja arra, hogy okostelefont vásároljon magának, így különösen ezekben a gazdaságilag nehéz időkben kifejezetten nagy népszerűségnek örvendenek az olcsóbb modellek. Csakhogy az olcsó húsnak gyakran híg a leve, hogy egy ékes magyar mondással indítsuk ezt a cikket, miközben azért azt sem szabad elfelejteni, hogy néha a a szemét között is találhatunk gyémántot.
 


Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy odafigyeljünk bizonyos dolgokra a választáskor - és itt most nyilván az Androidos készülékekre gondolunk -, hiszen sok esetben az olcsó telefon azért olcsó, mert valami hiányzik belőle, valamiből nem olyan minőségű alkatrészt találunk benne, mint amire szükségünk lenne. Hogy mégis melyek azok az elemek, amin spórolni szoktak a gyártók az úgynevezett olcsóság érdekében? Lássuk!

Gyenge kijelző

A kijelző kifejezetten kényes téma egy okostelefonnál. Sokan itt hajlamosak csak azt figyelni, hogy az eszköz milyen képátlóval rendelkezik, ami nyilván nem elhanyagolhatatlan tényező, azonban ennél lényegesebb dolgokra is érdemes lehet odafigyelni. Ilyen például, hogy a kijelző egyetlen hüvelykjére hány képkocka jut, hiszen ezen a téren mindenképpen előnyben kell részesítenünk a 300 feletti értékkel rendelkező paneleket. Minimum!

Olcsó okostelefont vásárolnál? Ezekre mindenképpen figyelj oda! - 2. kép

Régi lapkakészlet

Sajnálatos módon a lapkakészlet szintén egy olyan kritikus pont az olcsó okostelefonok kapcsán, amivel gyakran spórolnak a gyártók. Érthető módon, hiszen egy kifutott, korábbi generációból érkezett chipsettel elképesztően sokat tudnak spórolni, pláne abban az esetben, ha már gyártani sem kell, hanem raktárról tudják szállítani.

Olyan készüléket egyáltalán nem is szabad megvennünk, aminél nem tudjuk, hogy milyen lapka található meg benne, és bár sokan azt hiszik, hogy a Qualcomm vagy a Mediatek megoldásai mindig jók, azonban ez csak akkor igaz, ha nem túl régiek. Ellenkező esetben nem lesz túl erős hardver a kezünkben.

A kamera csak dísz

A kamerák terén különösen nagy parasztvakítás az olcsó okostelefonok között. Nem véletlenül, hiszen mindenki odáig van a sokkamerás dolgokért, így ezeket a készülékeket is gyakran felszerelik három-négy szenzorral, ami jól mutat, azt is hihetjük, hogy jó, valójában azonban semmit sem ér. Ha olcsó telefont akarunk, legyen rajta egy vagy maximum két kamera, de az megfelelő tulajdonságokkal rendelkezzen.

Olcsó okostelefont vásárolnál? Ezekre mindenképpen figyelj oda! - 3. kép

A memóriára sem árt odafigyelni

Az okostelefonokban RAM és ROM memóriát egyaránt találunk, melyekkel a gyártók sajnos rendre trükköznek is. Rendszermemóriából például legtöbbször hajlamosak kevesebbet beletenni az eszközökbe, mint kellene, így sok telefon még ma is 1-2GB RAM-mal érkezik, ami egy Android One operációs rendszer mellett meg is állja a helyét, azonban normál Android esetében szinte biztosan elvérzik. Magyarul tehát olyan készüléket válasszunk, amiben legalább 3GB RAM található.

A helyzet sajnos nem sokkal jobb abban az esetben sem, ha a tárhelyről beszélünk. A ROM esetében az olcsó kategóriában általános szabvány lett a 16GB, ami elsőre akár még jónak is tűnik, valójában azonban édeskevés, még az alaprendszerhez sem mindig elegendő, tehát érdemes azok közül válogatni, melyek legalább 32GB belső tárhelyet kínálnak, esetleg még többet.
2 hozzászólás

peter97

1 éve, 3 hónapja és 4 napja

Sajnos hiába írjátok le nekik, meggyőzik a ****ról a szolgáltatók őket...

válasz erre

Bencus86

1 éve, 3 hónapja és 4 napja

Ez az a helyzet, amikor azt mondom, szerencsés vagyok, hogy a flagshipeket tudom megvenni. Megőrülnék az ilyen problémáktól.

válasz erre