Snake-történelem, azaz honnan indult és mivé lett a világ első igazi mobiljátéka?

2020. július 26.
51.4341
Snake. Egy név, mely minden egyes ember számára óriási szó, aki hozzánk hasonlóan már a kilencvenes évek végén rendelkezett saját mobiltelefonnal, sőt már akkor odáig volt az interaktív szórakozásért. A Snake akkoriban valami olyasmit jelentett, amit korábban legfeljebb csak a kvarcjátékok vagy a hordozható konzolok tudtak adni nekünk, és bár nem tudtuk egy GameBoy-hoz hasonlítani az élményt, azért nagyon imádtuk, hogy a Nokia 6110-esünkön, vagy Nokia 5110-esünkön mindig ott volt velünk a Snake.


A játék lassan negyed évszázados lesz, mi pedig el sem akarjuk hinni, hogy több mint 20 éve történt, hogy nem volt olyan nap, hogy ne játszottunk volna vele egy kicsikét. Ennek apropójából egyfajta tiszteletadásként összedobtunk nektek egy visszaemlékezést annak érdekében, hogy méltóképpen tekinthessünk erre a legendára. Mert kétség sem férhet hozzá, hogy a Snake bizony egy legenda!

Bár sokan a Snake-et ismerik úgy, mint az első valódi mobiljáték, azonban ezt a címet a Hagenuk MT-2000-en futó Tetris változat birtokolja, ami már 1994-ben játszható volt. Azonban ez egy nagyon kezdetleges játék volt, és a telefon sem terjedt el, ezért az első igazán populáris mobiljátéka a Snake, illetve a vele együtt debütált Memory és Logic - amik azonban korántsem lettek olyan népszerűek.

Snake-történelem, azaz honnan indult és mivé lett a világ első igazi mobiljátéka? - 2. kép

Kevesen tudják, de a Snake története valójában a hetvenes évekig nyúlik vissza, egy Blockade névre keresztelt videojátékig, mely gyakorlatilag a kígyós móka egyfajta korai változataként említhető. A Gremlin fejlesztésében készült monokróm árkád játékot vették alapul a Nokiánál, amikor megszületett a Snake.

Minderre 1997-ben kerülhetett sor. Az első verziója kifejezetten kezdetleges volt, gyakorlatilag csak kockák rohangásztak a képernyőn egy kígyót alkotva, de a Nokia 6110-es készüléken - mely a világ első mobiljátékra képes telefonja volt.

A játék elkészítése egy Taneli Armanto néven ismert szoftverfejlesztőhöz köthető, akiről két érdekességet kell tudnunk. Az egyik, hogy a Nokiához való csatlakozáskor fogalma sem volt róla, hogy játékot kell fejlesztenie, arról pedig pláne nem, hogy abból ekkora legenda lesz. A másik pedig, hogy még ő sem tudott soha eljutni az utolsó pályáig, azaz soha nem játszotta végig saját alkotását.

Ez persze nem azt jelenti, hogy másnak nem sikerült! Kifejezetten kevesen vannak azonban, akik a Snake végére jutottak, ami nem meglepő, hiszen ehhez kötélidegek és reflexek kellenek, amit mi sem bizonyít jobban más, minthogy a jelenlegi világrekord 61 perc és 54 másodperc a végigjátszás tükrében.

Snake-történelem, azaz honnan indult és mivé lett a világ első igazi mobiljátéka? - 3. kép

A Snake a megjelenése óta elképesztő ütemben fejlődött. Eleddig egészen kilenc változata ismert, melyek mindegyike rendkívüli sikert aratott, ezáltal minden idők legsikeresebb mobiljátékaként tartjuk számon, hiszen több mint 350 millió készüléken volt ott.

Volt olyan epizódja is a Snake-sorozatnak, melyet nemcsak egyedül, hanem kooperatív módban is lehetőségünk volt játszani. Ez volt a Nokia 6110-esre megjelent rész, amit az akkori kor Bluetooth-kapcsolatával, tehát infrán keresztül lehetett kivitelezni. Hogy mennyit szenvedtünk vele...

A több évig tartó tetszhalott állapotot követően a Snake 2017-ben tért vissza a mobiljátékok világába, de eszébe sem volt megmérkőzni a jelenlegi nagyokkal. A megújult Nokia 3310-esre került fel belőle egy alaposan újragondolt verzió, ami méltó átértelmezése volt a legendának.
6 hozzászólás

Chico

1 hete és 2 napja

Ezek tök érdekes infók voltak, ittam minden szavát. Kéne még ilyen másokról is!

válasz erre

Bencus86

1 hete és 2 napja

Mekkora retrobomba ez a cikk! Imádom!

válasz erre

Mendez

1 hete és 2 napja

Whoáááááá SNAKEEEEEEEEE!!!! Legjobb, megunhatatlan!

válasz erre

ferencziakos

1 hete és 2 napja

IMÁDTAM!!!!! Van új Nokia 3310-esem is (kellett, olyan nosztalgiafaktort tol mint atom), ott is tolom nap mint nap!

válasz erre

SamsungFan

1 hete és 2 napja

Időutazás kérem, időutazás! Mai napig imádom.

válasz erre

peter97

1 hete és 2 napja

Ez mekkora király múltidézés volt!

válasz erre