Sokoban Next játékteszt

2017. május 12.
44.4881
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
A sokoban, vagy magyarosítva inkább szókoban játékok története kis túlzással egyidős a videojátékok történetével. Azokat az ügyességi játékokat nevezzük ezzel a ritkán használatos gyűjtőnévvel, amelyben a játékosoknak egy rendszerint felülnézetes labirintusban - különféle nehezítések és egyebek társaságában - valamit a helyére kell tolnunk a továbbjutás vagy egyebek érdekében úgy, hogy csak és kizárólag tologatni lehet az adott tárgyat, húzni nem.


Bár ebből az alapötletből igazán zseniális mobiljátékokat is ki lehetne hozni a legkülönfélébb koncepciók és egyebek mellett, azonban meglepően kevés fejlesztőcsapat gondolta eddig úgy, hogy sokoban játékot készítsen nekünk. A magyarországi PalmStorm stúdiójának azonban valamiért eszébe jutott, és hogy mennyire nagyszerű ötlet volt ez a részükről, azt mi sem bizonyítja jobban más, mint a Sokoban Next, amely minden téren az eredeti sokoban egy továbbgondolt, újgenerációs változata lett.

Sokoban Next játékteszt - 2. kép

A Sokoban Next nem igazán fáraszt minket történettel - ilyesmire nincs is igazán szükségünk egy ilyen játékban -, így el kell fogadnunk, hogy adott egy sárkány, akivel minden egyes pályán el kell juttatnunk a színes tojásokat a fészekbe, mert nyilván nem kell túlmagyaráznunk - ez a világ rendje. Mint fentebb, a stílus definíciójánál már elhangzott, mindezt egy hatalmas labirintusban kivitelezhetjük majd, ami minden egyes pályán nyilvánvalóan más és más lesz, ezzel nehezítve azt, hogy megtaláljuk azt a kombinációt és útvonalat, ami tojásunk célba juttatásához fontos lehet.

Merthogy az nyilván nem kihívás, hogy egy tojást toljunk be egy fészekbe egy nyílegyenes pályán. Amikor azonban az a pálya tele van kanyarokkal és akadályokkal, a tojást pedig kizárólag tolhatjuk - ergo, ha betesszük a sarokba, onnan már nincs visszaút -, akkor máris szembesülünk azzal, hogy ez a játék egyáltalán nem gyerekeknek való, hiszen sok esetben elképesztő mértékű logikát, tervezőképességet és egyebeket kíván ahhoz, hogy teljesíthessük az adott szintet. A dolgunk pedig annál nehezebb lesz, minél több pályát teljesítünk, ezáltal először csak a pályák kialakításával játszadoznak a fejlesztők, aztán egyre több tojással kell ügyeskednünk, később pedig már egészen elképesztő dolgokkal is találkozhatunk.

Sokoban Next játékteszt - 3. kép

A Sokoban Next például talán a világ első sokoban játéka - bár erre nem mernék mérget venni -, ami kiemelkedik a két dimenzióból, és nem elég, hogy forgathatjuk, más szögekből is megtekinthetjük az egyes pályákat, hanem mindemellett az egyes helyszínek kialakítása is olyan, hogy a padlózat mellett megmászhatjuk kis sárkányunkkal a falakat, és hadd ne mondjam el, hogy ha már nem csak egy dimenzióban kell gondolkodnunk, akkor sok esetben egyetlen rossz lépéssel vagy indítással is elronthatjuk az egész menetet.

Ezzel pedig messze nem értünk még a végére! A dimenzionális pályák mellett ugyanis egyre több nehezítéssel is feldobták a fejlesztők a szinteket, így megjelennek a kulcsos kapcsolók, amelyekkel elzárt, ámde fontos pályarészekre juthatunk el a megnyomásukkal, de csakhamar bejönnek a képbe például a teleportok is, amelyek elsőre úgy tűnnek, hogy könnyítik a dolgunkat, de a gyakorlatban inkább nehezítik majd. Persze ez a nehezítés nem negatív értelemben értendő, hiszen a legtöbben a kihívás miatt játszunk, és a Sokoban Next-ben abból nagyon szép számmal találunk majd.

Sokoban Next játékteszt - 4. kép

Olyannyira, hogy a tesztidőszak során jómagam is többször elakadtam egyes pályákon, de ilyenkor csak félre kell tenni egy kicsit a telefont, és később folytatni, hiszen garantáltan rájövünk majd a megoldásra. Ha pedig mégsem, egy kis pénz leszurkolásával feloldhatunk magunknak újabb szinteket, noha maga a Sokoban Next egyébiránt teljesen ingyen letölthető és élvezhető, ami újabb nagy előnye a kimagasló kihívás mellett. A magyar feliratról pedig még nem is beszéltünk! Próbáld ki, ha egy igazán jót akarsz játszani, hiszen bár az irányítást szokni kell egy kicsit, de amúgy más probléma egyáltalán nincs vele!

A Sokoban Next elérhető itt: Google Play | iOS App Store
6 hozzászólás

SamsungFan

2 éve, 9 hónapja és 10 napja

Elég egyedi cucc, bejövős! Tök jó hogy magyar.

válasz erre

peter97

2 éve, 9 hónapja és 17 napja

Nagyon jó játék lett csak elég nehéz.

válasz erre

Mordorer

2 éve, 9 hónapja és 17 napja

Egy próbát mindenképp megér nekem, elég tetszetős!

válasz erre

Mendez

2 éve, 9 hónapja és 17 napja

Na végre valami érdekes játék!

válasz erre

ferencziakos

2 éve, 9 hónapja és 17 napja

Már csak azért is kipróbálom mert magyar fejlesztés! Nagyon tetszik!

válasz erre

Femobilos

2 éve, 9 hónapja és 17 napja

Ez milyen jó kis egyedi játék! Már szedem is.

válasz erre