Top Drives játékteszt

2017. szeptember 13.
41.0571
Amikor kölyök voltam, a korombeli srácokhoz hasonlóan imádtuk az autókat, és mindent, ami a száguldáshoz kapcsolódott. Naphosszat tologattuk a matchboxokat - illetve az annak nevezett hamisítványokat -, állandó volt a cserélgetés, a versenyzés, és ha kártyáról volt szó, akkor sem jöhetett szóba más, csak az autók. A mai napig őrizgetek például egy korabeli - nagyjából a hetvenes-nyolcvanas évekből származó - autós kártyát, ami az akkori kor csúcsgépeit vonultatta fel, és bár akkor nagyon menők voltak, ma már inkább csak mosolyt csalnak az arcunkra a Skoda 120-asok vagy a Zsigulik.


Amikor a kiváló autós mobiljátékairól ismert Hutch Games bejelentette legújabb alkotását, sokáig elképesztő lázban tartottak vele, méghozzá éppen a fenti emlékek miatt, hiszen a Top Drives alapjait nem más, mint a klasszikus autós kártyák ihlették, csak a digitális lehetőségek jóvoltából itt sokkal bővebb és tartalmasabb élményekkel élhetjük át gyermekkorunk legszebb emlékeit. A Top Drives-ban ugyanis nemcsak gyűjthetjük a lapokat, és csak szóban bizonyíthatjuk kártyáink erősségeit, hanem a gyakorlatban is, ami stílusosan elég komoly ütőlap volt a kezükben ahhoz, hogy engem levegyenek a lábamról!

Top Drives játékteszt - 2. kép

A Top Drives lényege első blikkre hangsúlyozandó, hogy ugyanaz, mint a retro autós kártyák esetében egykoron: gyűjtsünk össze minél erősebb darabokat annak érdekében, hogy az autók értékeivel lenyomjuk ellenfeleink járműveit. A nagy csatázás mindig két szinten zajlik, így először az ellenfél teríti ki lapjait - általában ötöt -, majd a mi kezünkben lévőket kell úgy elosztanunk, hogy a legtöbb versenyt megnyerjük. Bár a rendszer elég egyszerűnek tűnik, a gyakorlatban kellően összetett, noha azért vannak elég komoly hiányosságai is.

A hiányosságok kapcsán például sajnálatos, hogy az esetek 95 százalékában teljesen elegendő, ha az autók sebességét nézzük, hiszen a legtöbb versenyszám ebben teljesedik ki, így ha egy régi Mini Morris-ra rátolunk egy Opel Vectrát - illetve Vauxhallt -, akkor értelemszerűen utóbbi fog győzedelmeskedni, hiába jobb kanyarodásban vagy tömegben a Mini. Ezen felül azonban minden csatába bele kell kalkulálni a veszteségeket is, méghozzá úgy, hogy azok a lehető legkisebbek legyenek, a győzelmeink pedig a lehető legnagyobbak, ezáltal a legerősebb autóra nem szabad a leggyengébbet tennünk "úgyis mindegy" alapon, mert az csúnyán visszavethet minket a végső értékelésnél.

Top Drives játékteszt - 3. kép

A kártyák pakolgatása azonban csak az első lépcső a küzdelmek kapcsán, hiszen ha az ellenfél minden lapjára tettünk valamit, akkor utána a gyakorlatban is lezajlanak a küzdelmek, amelyek elméletileg eltérő paraméterekkel és célokkal rendelkeznek, de a gyakorlatban mindegyik esetben az lesz a lényeg, hogy valamelyik autó előbb átérjen a célvonalon, ez pedig hangsúlyozandó még egyszer, hogy az esetek döntő többségében azon múlik majd, hogy melyik lesz a gyorsabb.

Persze a küzdelmeket a fentieken felül számtalan dolog nehezítheti és színesítheti. Példának okáért lapjainkat adhatjuk és vehetjük, autóinkat fejleszthetjük, és bár pénz nélkül is szép eredményeket érhetünk el, azért a több mint 700 kocsi közül a legjobbakat csak akkor érhetjük el, ha pár Mátyást kidobunk a prémium kártyacsomagokra. Garázsunkat egyébiránt maximálisan mi rendezhetjük össze, és érdemes valóban úgy gondolkodni, hogy melyik gépezet a leggyorsabb, mert ez az érték alighanem minden esetben a legfontosabb.

Top Drives játékteszt - 4. kép

A Top Drives hibái ellenére egyébként egy hihetetlenül élvezetes és kellemes autós mobiljáték lett, amiből bár a versenyábrázolásokat - pláne a szánalmas grafika miatt - én kihagytam volna, de ezt leszámítva maximálisan múltidéző, nosztalgikus alkotás született, ami ráadásul többjátékos módban is elképesztő élményeket nyújt. Ha a mai gyerekek csak így fedezhetik fel az autós kártyák világát, én áldásomat adom rá, számomra ugyanis a Hutch Games műve kellemes élményeket garantált!

A Top Drives elérhető itt: Google Play | iOS App Store
3 hozzászólás

Bencus86

10 hónapja, 2 napja

Na akkor erre rá is nézek. Eléggé bejövős.

válasz erre

peter97

10 hónapja, 2 napja

Nagyon kettős érzésem van, mert szeretem az ilyen típusú játékokat, de ez elég ronda.

válasz erre

fonemaker

10 hónapja, 3 napja

Nagyon csúnya szerintem...

válasz erre