Túl sokat játszik a gyerek a mobilon? Hidd el, nem baj az!

2018. július 22.
39.4321
Miután elterjedtek az okostelefonok, egyre gyakrabban hallani, hogy a szülők már gyakorlatilag babakorban az apróságok kezébe nyomják a készüléket, sőt lassan normálissá válik, hogy a kisiskolásoknak is saját telefonjuk van. Ez elsőre talán nonszensznek hangzik, de legyünk egy kicsit nyitottak és fogadjuk el, hogy ők ebben nőnek fel, a modern társadalomban pedig a szülőknek is érdekük, hogy gyermekük például bármikor elérhető és nyomon követhető legyen. Hogy régen nem volt ilyen? Rendben, de most nem 1988-at, hanem 2018-at írunk, változnak az idők.


Ezt pedig fogadjuk el, mint ahogyan azt is, hogy a gyerekeknek a telefonnal eltöltött idő ugyanolyan értékes lehet, mint annak idején nekünk a fára mászás, a játékkonzolozás vagy a játéktermekbe járás. Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy ne foglalkozzunk a gyerekkel, hogy ne küldjük ki játszani a szabadba, de ha éppen rossz az idő, ha éppen azt szereti, akkor bátran engedjük meg neki a megfelelő feltételekkel, hogy a telefonon lógjon, mert összességében sokkal több előnye, mint hátránya van ennek - természetesen bizonyos határokon belül.

Túl sokat játszik a gyerek a mobilon? Hidd el, nem baj az! - 2. kép

1. Leköti? Akkor meg mi a baj?

Gyakorló szülőként természetesen mi is elítéljük, ha valaki csak azért adja oda gyermekének az okostelefont, hogy ő Facebookozzon, filmezzen vagy bármi mást csináljon, csak ne a lurkóval foglalkozzon. A szülőnek szabadidejében foglalkoznia kell a gyerekével, de ha éppen munka van, ha takarítani kell, akkor miért ne engedhetnénk meg neki egy kis mobiljátékot.

Ennél jobban ugyanis garantáltan semmi sem fogja lekötni apróságainkat, hiszen akár tetszik, akár nem: a modern gyerekek már nem tudnak úgy játszani, mint a mai 30-as 40-es korosztály, hiszen gyakorlatilag a digitális térben nőnek fel, ezáltal szükségük van egy kis digitális kikapcsolódásra. Az ugyanis bizonyára egyetlen szülőnek sem hiányzik, hogy akár házimunka, akár munkahelyi ügyintézés közben a gyermek ott sírjon a fülébe, hogy unatkozik és nem tud mit csinálni. A legtöbb kicsi ugyanis neveléstől függetlenül ma sajnos ilyen - tisztelet a kivételeknek!

2. A TV jobb? Ugye, hogy nem!

Sokan úgy vélik, hogy a televízió, az internet, a számítógép, hovatovább még a játékkonzol is jobb, mint az, hogy okostelefont vagy táblagépet nyomunk a gyerekek kezébe. Minden bizonnyal most te is felhúztad a szemöldöködet, és nem ok nélkül, hiszen ezek az alternatívák gyakorlatilag ugyanarról a tőről fakadnak, csak éppen nehezebben szabályozhatók, és sokkal előbb találkozik gyermekünk olyan tartalmakkal, amivel nem kéne.

Az internet világa például maga az élet pöcegödre, egyetlen kattintás és mindennek vége, a televízióban szintén elég egy rossz csatornaválasztás, míg a játékkonzolokra jellemzően nagyon kevés olyan videojáték van, ami kifejezetten gyermekbarát lenne, így ott is sokkal előbb találkozik erőszakkal, mint a telefonon. Kikapcsolt vagy letiltott WiFi és mobilnet, valamint általunk telepített, illetve ellenőrzött mobiljátékokkal viszont semmi probléma nem lehet.

Túl sokat játszik a gyerek a mobilon? Hidd el, nem baj az! - 3. kép

3. A mobiljátékok fejlesztenek!

Mindemellett nem szabad elmennünk szó nélkül amellett sem, hogy a mobiljátékok a képességfejlesztés tekintetében gyakorlatilag az élen járnak a modern eszközök között. Kisebb korban az érintőképernyő például rendkívüli hatást gyakorol a finom motoros mozgásokra, a reflexekre, a figyelem összpontosítására, később pedig nagy szerepet játszhatnak a megfelelő mobiljátékok az óvodai vagy az iskolai felkészülésben, a színek, a számok, a betűk, az egyszerűbb matematikai egyenletek és egyebek megismerésében.

Mind az App Store, mind a Google Play kínálatában számtalan fejlesztő mobiljátékot találunk, melyeket bátran gyermekünk kezébe adhatunk, hiszen garantáltan erőszakmentesen, hasznosan, tudásának gyarapításával töltheti el az idejét. Az ilyen applikációktól ne sajnáljuk az időt, sőt kutassunk bátran újabbak után, szerencsére a lehetőségek tárháza majdhogynem végtelen!
3 hozzászólás

Direktor

8 hónapja, 2 hete és 6 napja

Mértékkel mindent lehet és szabad, amit az ember szeretne. A hiba ott van, amikor a szülő azért engedi a mobilozást, hogy lerázza a gyereket. De sok egyéb dolognál sokkal jobb, ha felügyelet mellett (ez már saját mobilról is állítható), odafigyelve engedi valaki, hogy a gyerek inkább ellenőrzött körülmények között játsszon, vagy csináljon bármi mást a mobilján.

válasz erre

Mendez

8 hónapja, 3 hete

Bizony, még mindig jobb mint a tévé, meg egyéb baromságok.

válasz erre

Femobilos

8 hónapja, 3 hete

Nagyszerű kis fejtágító cikk! Örök vita sokaknál, és bizony én is ezen az állásponton vagyok, mint ti. A világ megváltozott, ez a természetes rend.

válasz erre