Új telefont vettél? Így költözz át gyorsan és biztonságosan!

2017. február 19.
107.1541
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Nagyon sokan lassacskán úgy cserélik mobiltelefonjukat, mint az alsónadrágjukat, ezáltal rengetegen vannak, akik évente új készüléket vásárolnak maguknak, ami alapesetben rengeteg kellemetlenséggel jár együtt. A legnagyobb fejtörést azonban a legtöbb embernek általában a költözés okozza, hiszen a rengeteg beállítás mellett számtalan adat, fotó, applikáció, köztük sok-sok mobiljáték és mentett állás várja új helyét.


Habár vannak bizonyos beállítások, amelyeket nem igazán lehet leegyszerűsíteni, de sok esetben nagyobb problémát jelent, hogy az átköltözés során kompatibilitási problémák egész sorával találkozhatunk. Ez különösen igaz, ha eltérő gyártótól származó készülékek között zajlik a költöztetés, de gyakran az is problémát okozhat, ha eltérő verziószámú Android található meg a két készüléken. Az alábbiakban néhány hasznos tippet osztanánk meg veletek, hogy legalább a fontosabb dolgaitok ne vesszenek el, illetve hogy a költözés zökkenőmentesen történhessen.

Új telefont vettél? Így költözz át gyorsan és biztonságosan! - 2. kép

Fel a gépre, le a gépről

Az egyik legáltalánosabb, mondhatni faék-módszer az, ha a készülékváltás előtt régi telefonunkat rádugjuk egy számítógépre, és mindent, amit a belső tárhelyén találunk, azt egyszerűen felmásoljuk számítógépünkre vagy merevlemezünkre. Ennek köszönhetően nem elég, hogy garantáltan lesz egy biztonsági másolat minden egyes fontos dolgunkról, képeinkről, zenéinkről vagy videóinkról, hanem az új készülékre nagyon egyszerűen újratehetünk mindent, sőt mi több, akár még szelektálhatunk is előtte, ha van időnk.

A felhő, amiből nem hull az eső

Persze nyugodtan haladhatunk is a korral, ezáltal nem kell saját gépünkön tárolni adatainkat, ha azokat egy távoli szerverre is feltölthetjük úgy, hogy azt ráadásul bárhol és bármikor, akár az új telefon átvételét követően szinte azonnal el tudjuk érni. Erre adnak lehetőséget a felhő alapú tárhelyek, ami azért nagyszerű, mert kábel és minden egyéb nélkül telefonunk tartalmáról - akár szelektálva is - biztonsági mentést tudunk végezni, ezáltal könnyebb lesz a költözés.

Itt érdemes kiemelni, hogy főként az Androidos gyártók gondosan ügyelnek arra, hogy ha valaki egy régi készülékről egy ugyanolyan gyártótól származó újabbra vált, akkor egy microSD kártya birtokában a backup/restore funkció által applikáción keresztül nagyjából pár percig tart átköltöztetni minden adatunkat az új telefonra.

Ha ez nem lenne szimpatikus, legalább a beállításainkat nagyon egyszerűen átemelhetjük, ha a Google fiókunkba minden adatunkat és beállításunkat elmentjük, ami telefonváltás előtt egy nagyon fontos lépés, hiszen így az új készülék első bekapcsolásakor és a Google telepítővarázslójának indításakor azonnal lehetőségünk nyílik arra, hogy legalább alapbeállításainkat rögtön elérhessük.

Új telefont vettél? Így költözz át gyorsan és biztonságosan! - 3. kép

Az új mobil első beállítása

Ha már adataink kérdését megoldottuk, akkor a költözés másik fontos lépése az új készülék beállítása. Az egyik első lépés ilyenkor az internetre való csatlakozás után Google fiókunk megadása. Ilyenkor a varázsló automatikusan rákérdez, hogy az összes korábban telepített applikációt áthozzuk-e a készülékre. Ekkor a lustábbak rögtön válaszolhatnak egy igennel, de akik jót akarnak, azok itt egy kicsit előbb körülnéznek, és például az előző készülék rendszeralkalmazásait vagy gyártóspecifikus alkalmazásait rögtön kiütik a listáról, és valóban csak a legfontosabbakat hozzák át.

Fontos, hogy ha új telefont választunk, amiről tudjuk, hogy újabb Android fut rajta, akkor elsőként SIM- és microSD kártya nélkül indítsuk el és kalibráljuk interneten keresztül. Ez azért lényeges, mert így elvégezhetjük először a rendszerfrissítést, aminek köszönhetően már nem érhet minket a későbbiekben kellemetlen meglepetés, kompatibilitási problémák és egyéb gondok, amelyek utólagos frissítéssel elég sok gondot tudnak okozni.

Jöhet a véglegesítés

Ha minden adatunk, applikációnk és beállításunk átkerült már az új készülékre, akkor véglegesíthetjük a folyamatot. Ha eddig nem tettük meg, ilyenkor érdemes a telefonba betenni a SIM kártyát és a microSD kártyát, és kipróbálni gyorsan minden funkciót, megnézni az adatköltöztetés sikerességét, és ha régi készülékünk teljes rendszermappáját másoltuk, akkor feltétlenül töröljük a teljes SD kártya tartalmát, nehogy valami olyan kerüljön fel az új készülékre, ami összekuszálja a friss rendszert.
1 hozzászólás

Gólem

7 éve, 8 hónapja és 18 napja

Általában ugyanarra a márkára váltok és mindent Google felhőben tárolok így elég könnyű a váltás nekem.

válasz erre