Valóban nagy problémát jelent, ha TikTok van a telefonon?

2020. augusztus 30.
154.2381
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Az utóbbi hetekben szinte nem volt olyan nap, hogy ne találkoztunk volna a médiában a TikTok betiltásának és ellehetetlenítésének hírével, az USA kormányának ugyanis a Huawei után úgy tűnik, hogy ez a közösségi oldal jelent komoly akadékot. A mezei felhasználók zöme természetesen nem érti, hogy mi lehet a baj a rövid videós közösségi applikációval, éppen ezért most úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük egy kicsit, miért is óriási kockázat, ha telefonunkon ott a TikTok applikáció.


Mielőtt vád érne minket, a többi közösségi oldalhoz kapcsolódó programok esetében sem sokkal rózsásabb a helyzet, ha az adatgyűjtésről és a biztonságról van szó, tehát őket sem védjük vagy propagáljuk, azonban rögtön kiderül, hogy a TikTok esetében valóban vannak jelentős hiányosságok. Lássuk tehát, hogy miért jelent nagy problémát, ha ott van a készüléken az applikáció!

A gyerekek vannak a legnagyobb veszélyben

Meglepően ritkán hangoztatják a TikTok kapcsán, de az applikációról tudni kell, hogy a gyerekek vannak esetében a legnagyobb veszélynek kitéve. Nem elég ugyanis, hogy bárki regisztrálhat álnéven vagy saját nevén kiskorúként is, a program az ilyen profilok esetében is a szülők engedélye nélkül - ez itt most a kulcsszó - gyűjtötte a gyerekek személyes adatait, fotóit, e-mail címeiket, de még akár azt is, hogy hol tartózkodnak éppen. Ez azért nagy probléma, mert a rendszer részeként bárki privát kapcsolatot létesíthet bárkivel, a felnőttek a gyerekekkel, ami a pedofilok számára sajnos kész aranybánya.

Valóban nagy problémát jelent, ha TikTok van a telefonon? - 2. kép

Noha a Facebook sem sokkal jobb ennél, de ott akadnak szűrők és a szülői felügyelet is hathatósabb tud lenni, amivel a fenti problémák részint kiszűrhetők, de legalábbis minimalizálhatók, ami pedig Zuckerberg szemszögéből talán a legfontosabb, hogy jogilag a közösségi oldal védve van. Nem szabad elfelejteni ugyanakkor a nem gyerekeknek való tartalmakat, melyektől az Arckönyvet rendszeresen mentesítik, a TikTok-ra viszont kis túlzással csak az nem kerül fel, amit az emberek nem szégyellnek, ezáltal a kiskorúak olyan tartalmakba futhatnak bele, melyek még nem nekik valók.

Bár vannak a TikTokon is szülői beállítások, de a szülők nagyon kis része ismeri csak ezt, illetve úgy általában a TikTokot.

Súlyos biztonsági kockázat

A TikTok esetében az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy súlyos biztonsági kockázatot jelent mindenkinek, és ezt közel sem csak az USA kormánya vagy az összeesküvés-elméletek gyártói állítják. Többek között Steve Huffman, a Reddit vezérigazgatója is beszélt erről korábban. Ő egyenesen parazitának nevezte az applikációt, mely szerinte a használóik tudta és engedélye nélkül adatokat gyűjt, sőt hallgatózik a háttérben, az ujjlenyomat-olvasóhoz való hozzáférés pedig egyenesen ijesztő szerinte. Ez azonban közel sem minden!

Valóban nagy problémát jelent, ha TikTok van a telefonon? - 3. kép

Félretéve ugyanis az amerikai kritikákat, Indiában például szintén betiltották már korábban a TikTok-ot, de még az Anonymous hackercsoport is arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy a kínai applikáció óriási biztonsági kockázatot jelent, amit érdemes mindenkinek törölnie. Márpedig esetükben nincs olyan érdekcsoport, aki ezt mondatta volna - gondolunk itt ugyebár Amerikára, ahol a Kínával kirobbant kereskedelmi háborúban a TikTok komoly fegyvertényt jelenthet a jövőben.

Csak a törlés jelent megoldást?

Nem feltétlenül, és a tendencia sem ezt mutatja. A TikTok népszerűsége ugyanis egyre csak növekszik, valójában csak egy globális tiltás tudná megtörni egyeduralmát, vagy néhány erős konkurens, de erre egyelőre nem látni még példát. Önmagunk érdekében talán a körültekintő használat lehet a megoldás, hogy olyan e-mail címmel használjuk az applikációt, amit csak ezért hoztunk létre, és olyan jelszóval, amit csak itt állítunk be, ezzel minimálisra csökkentve az adatlopás esélyét.

Szülőként értelemszerűen a gyerekek figyelmének felhívása nagyon lényeges, de az időkorlátok beállítása, a privátra állított fiók alkalmazása zárhat ki bizonyos veszélyhelyzeteket.

Ha még többet szeretnél a TikTok körüli eseményekről olvasni, itt minden információt megtalálsz.
komoly akadékot. A mezei felhasználók zöme természetesen nem érti, hogy mi lehet a baj a rövid videós közösségi applikációval, éppen ezért most úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük egy kicsit, miért is óriási kockázat, ha telefonunkon ott a TikTok applikáció. '>
5 hozzászólás

Ronalddo

3 éve, 11 hónapja és 9 napja

Szerencsére nem érint, még Facebook sincs a telefonomon. mosolygó smiley

válasz erre

ferencziakos

3 éve, 11 hónapja és 11 napja

Biztonsági kockázatot jelent, rengeteg bizonyíték van, de a storeokban mégis fent van, nem értem miért. A probléma itt kezdődik.

válasz erre

Vidoros

3 éve, 11 hónapja és 11 napja

Nem tudom hogy eleve úgy lett-e lefejlesztve, hogy a gyerekeknek legyen belőle egy függőségi app, de hogy az lett, az szemmel látható. Szomszéd gyerekek, unokaöcsém, mind nonstop csak ezt nyomja. És nem értik meg hogy nem kéne...

válasz erre

fonemaker

3 éve, 11 hónapja és 12 napja

Soha eszembe sem jutott feltenni.

válasz erre

peter97

3 éve, 11 hónapja és 12 napja

Nem értem ezt a tiktok őrületet a gyerekeknél. Mondjuk a szülőket sem akik engedik telepíteni.

válasz erre