Van-e létjogosultságuk a mai piacon a gamer okostelefonoknak?

2018. június 10.
48.2111
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Pár hónappal ezelőtt sokan még nevettek, amikor meghallották a gamer okostelefon kifejezést. Bár rengeteg gyártó kacérkodott a gondolattal koncepcionális szinten már a korábbi években is, lényegében a Razer volt az első, akik felvállalták, hogy ők leginkább gamereknek készítenek egy okostelefont, noha a Razer Phone az egyedi megjelenést leszámítva semmi olyan extrát sem tudott felmutatni, amitől letettük volna az állunkat.


Aztán jött a Xiaomi egy egészen egyedi megoldással, a napokban pedig az ASUS, akik megmutatták, hogy egy snassz hardverből miként lehet bivalyerős eszközt fabrikálni, és olyan kiegészítőkkel feldobni a készüléket, amivel rászolgál a gamer jelzőre. Bár a Mobilgamer hasábjain többször is foglalkoztunk már ezzel az új trenddel, azonban most egy egészen új nézőpontból közelítettük meg a témát, hiszen arra voltunk kíváncsiak, hogy van-e létjogosultságuk ezeknek az eszközöknek, egyáltalán a piac fel van-e készülve rájuk? Lássuk!

Van-e létjogosultságuk a mai piacon a gamer okostelefonoknak? - 2. kép

Igény az lenne rá!

Bár nem végeztünk reprezentatív felméréseket, de összességében talán magabiztosan kijelenthetjük, hogy több millió mobiljátékos él a világon, és bár ennek csak egy bizonyos százaléka sorolható a keményvonalas kategóriába, azonban ez is több millió főt jelent elszórva a világon, akiknek biztosan megdobbant a szívük, amikor bemutatkoztak az első különleges gamer okostelefonok. Az igény tehát megvan, az más kérdés, hogy egyéb problémák akadályozhatnák az efféle eszközök elterjedését.

A piac is elég nagy!

A mobiljátékok piaca jelenleg sokkal dinamikusabban fejlődik, mint bármelyik szórakoztatóipari ágazat. Persze akkor sem lenne baj, ha nem fejlődne tovább, mert így is óriási a színtér, ezáltal a szoftverek terén dömping, mondhatni túlkínálat tapasztalható, és bár a hardveres oldal is lefedett, azonban mivel lassan kitermelődik a keményvonalas réteg - sőt, ha olvasóinkat, azaz titeket veszünk számításba, már ki is termelődött -, ezért itt van már az ideje a dedikált hardvereknek is.

Az ár lesz a döntő!

Persze nem is annyira az igény és a piac az, ami kérdéses a gamer okostelefonok terén, hiszen aki tehetné, az nyilván szívesen venne egy ilyen készüléket mobiljátékosként. Ami sokkal nagyobb probléma ebben a tekintetben, az alighanem az árcédula. Az eddig beharangozott eszközök ugyanis kis túlzással méregdrágák lesznek, és a legtöbben nem tehetik meg, hogy több százezer forintokat költsenek egy új készülékre, még akkor sem, ha éppen életük a mobiljáték.

Van-e létjogosultságuk a mai piacon a gamer okostelefonoknak? - 3. kép

A jó dizájn önmagában nem elég!

Ha valaki meg is teheti, hogy ilyen eszközt vesz, akkor is kétszer meggondolja majd, miért. Nem akarunk ugyanis a Razer Phone ellen beszélni, de kizárólag egy speciális dizájn nem elég ahhoz, hogy egy okostelefont ebbe a kategóriába soroljunk, ergo ha valamiért kiadunk 2-300 ezer forintot, akkor elvárjuk, hogy vehessünk hozzá dedikált kontrollert vagy kiegészítőt, hogy tudjunk vele monitoron játszani, vagy például azt, hogy erősebb legyen, mint egy hasonló árkategóriában mozgó divattelefon.

Telefon vagy kézi konzol?

Ez a kérdés nagyon fontos lesz a jövőben a gamer oksotelefonok piacán. Bár nem tudjuk még, hogy kik és milyen innovatív ötletekkel csatlakoznak a piachoz, ellenben nagyon nehéz lesz megtalálni a határt a telefonok és a kézi konzolok világa között, hiszen nagyjából fele-fele arányban kell lennie a termékben ebből is, meg abból is.

Ha túlontúl telefon, akkor nem kapjuk meg azt az extrát, amit a gamer jelzőtől elvárnánk, ha pedig túlontúl kézi konzolos irányba mozdult a dolog, akkor pedig az okostelefonos képességek, esetleg a kényelem szenvedhetnek csorbát. Nem lesz egyszerű tehát megtalálni a határt a gyártóknak, ami szintén megkérdőjelezheti majd a gamer okostelefonok létjogosultságát.
5 hozzászólás

Chico

6 éve, 3 hónapja és 17 napja

Fene tudja mi a jó. Az biztos hogy ez a piac is elindult, külön a sima mobiloktól. Szerintem maximum egy év és megtudjuk van-e létjogosultsága vagy nincs.

válasz erre

Mendez

6 éve, 3 hónapja és 18 napja

Szerintem egyértelműen nem kell külön kategória.

válasz erre

fonemaker

6 éve, 3 hónapja és 18 napja

Szerintem jó hogy vannak ilyen telefonok, de kár külön kategóriát csinálni nekik, és kinézetben sem tetszenek ezek a fajta mobilok. Legyenek erős telefonok, amikkel lehet játszani és kész.

válasz erre

ferencziakos

6 éve, 3 hónapja és 18 napja

Ez egy nagyon érdekes téma, és nagyon jó volt olvasni ezt az összefoglalót. mosolygó smiley

válasz erre

Bencus86

6 éve, 3 hónapja és 18 napja

Szerintem a címbeli kérdésre: van is, meg nincs is. Azzal hogy speciális mobilokat hoznak létre, és közben mondjuk eltűnnek a konzolok, akkor megint van egy konzolunk, csak már a kézben.

Ha nem lenne speciális telefon, viszont lennének olyan telefonok, amik jók játékra is, akkor pedig igen, jó hogy vannak, hiszen átalakul a gaming piac, ez a következő lépcsőfok.

válasz erre