VoLTE, azaz híváskezdeményezés LTE hálózaton! Te már használod?

2020. május 17.
69.3901
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Sokan azt hiszik, hogy a telefonhívások elérték a maguk csúcsát, hogy ezen a szinten már nem lehet továbblépni ebben a kategóriában, holott ez ebben a formában óriási tévedés. Aki gyakran telefonál, az nagyon jól tudja például, hogy a vezeték nélküli hívások minőségén még rengeteg csiszolni való van, ezen felül pedig ott az internet, ami egyre jobban kezdi kiszorítani a hagyományos telefonálást. Pontosabban nem a hanghívásokat, hanem a hívások hátterében meghúzódó technológiát.
Advertisement


Ez nem meglepő, hiszen egyre több olyan csevegő telepíthető teljesen ingyen a telefonunkra - ott a Messenger vagy éppen a Viber, hogy csak a két legnépszerűbbet mondjuk -, melyek lehetőséget adnak arra, hogy adatforgalomért cserébe telefonáljunk, sőt hangunk mellett akár videót is közvetítsünk magunkról.

Ha mindezt WiFi hálózatról tesszük, akkor ráadásul ezt is gyakorlatilag ingyenesnek tekinthetjük. Bár furcsa lehet, azonban ez adatkapcsolatra alapuló megoldások annyira előretörtek az elmúlt hónapokban, hogy nem kizárt, a jövőben teljesen leválthatják a hagyományos telefonálási módot.

Ismerkedjünk meg a VoLTE hívásokkal

A VoLTE hívások bár évek óta elérhetők hazánkban is, azonban csak bizonyos készülékek, illetve szolgáltatók kínálták a lehetőséget, de miután az 5G már a spájzban van, a 4G lefedettség pedig olyan természetes lett, mint a nappal és az éjszaka váltakozása, gyakorlatilag már minden készüléken és minden szolgáltatónál elérhető a hanghívások legújabb generációja. A VoLTE valójában a Voice over LTE rövidítése, ami szabad fordításban és értelmezésben azt jelenti, hogy hangtovábbítás LTE-, vagyis 4G-s hálózaton keresztül.

VoLTE, azaz híváskezdeményezés LTE hálózaton! Te már használod? - 2. kép

Bár hónapok óta elérhető már itthon is, a korlátlan netelőfizetések miatt, és mert a szolgáltatóknak nem feltétlenül érdeke -, kifejezetten kevesen ismerik a kifejezést, valamint azt is, hogy ilyen megoldás létezik. Szerencsére egyre több telefongyártó tárja a felhasználók elé a lehetőséget, amihez szoftveres háttér is szükséges, és miután folyamatosan érkeznek ezek az egyes készülékekhez, nagyon fontos beszélni róla.

Az is lehetséges hogy nálad már rég bekapcsolta a szolgáltató a lehetőséget, erről általában sms-ben értesítenek, és arról is tájékoztatnak hogy nincs semmi tennivalód, a VoltE aktiválódott.

A VoLTE hívásokhoz szükséges feltételek

Amennyiben mi is szeretnénk VoLTE hívásokat indítani, ahhoz először is szükségünk lesz egy 4G-képes okostelefonra, mely támogatja ezt a technológiát. Ha ez adott, akkor szükségünk lesz bekapcsolni, azaz aktiválni a használatot. Erre a legtöbb készüléken a Beállítások menüponton belül van lehetőség, azon belül is a Hálózati beállításokban, ahol jellemzően egy külön kis kapcsolóval tudjuk bekapcsolni a VoLTE támogatását.

Ezen felül már csak gyakorlatilag arra lesz szükségünk, hogy a hívásainkat olyan helyről indítsuk, ahol van 4G-lefedettség, de ha WiFi-hálózatra csatlakozunk, megfelelő sávszélesség esetén az is ideális lesz.

A VoLTE hívások előnyei

Hogy miért is érdemes a VoLTE technológiát használni a telefonhívásokhoz? Először is azért, mert sokkal jobb hangminőséget kapunk vele. Tisztább, HD-kvalitású hangot közvetít ilyen esetben a készülék akkor, ha mindkét fél teljesíti a hálózati követelményeket. A technológia részeként ráadásul lényegesen gyorsabb lesz a hívás indítása is. A kicsöngések előtti kapcsolódás és csend - mely sok esetben 5-10 másodperc is lehet - itt eltűnik, a legtöbbször a vonal 2 másodperc alatt felépül.

VoLTE, azaz híváskezdeményezés LTE hálózaton! Te már használod? - 3. kép

Lényeges dolog a VoLTE kapcsán, hogy hívások közben nem kell megszakítani az internetezést, vagyis úgy beszélgethetünk kihangosítva bárkivel, hogy közben lapozgatjuk a Facebookot, az interneten lógunk, megy a navigáció, esetleg éppen egy mobiljátékkal függünk. A fontosabb különbségek közül kiemelendő még az akkumulátor hosszabb üzemideje, hiszen a kérdéses technológia sokkal kevésbé energiaigényes, mint a hagyományos hívások.

Ha nem tudod bekapcsolni a szolgáltatást, vagy hiába próbálod, nem működik, keresd a szolgáltatódat (mindegyik ingyenesen hívható saját hálózatból), ahol szívesen fognak neked segíteni a beállításokban. Telefonálás előtt feltétlenül készítsd elő az előfizetői adataidat, és legyél tisztában a telefonod pontos típusával!
4 hozzászólás

SamsungFan

4 éve, 2 hónapja

Amennyit használom a normál telefont, észre se venném a különbséget. röhögő smiley

válasz erre

Chico

4 éve, 2 hónapja és 1 napja

Szerintem sokkal rosszabb mint a normál hívás. Semmi értelme.

válasz erre

Ronalddo

4 éve, 2 hónapja és 1 napja

Nekem csak rossz tapasztalatom van vele. Elhallgat beszélgetés közben, miután felveszem, két másodpercig hiába hallozok. Ritka fos.

válasz erre

Direktor

4 éve, 2 hónapja és 1 napja

Nekem bekapcsolta már elég rég a Telek*m, de nem igazán vettem észre különbséget. röhögő smiley

válasz erre