VoWiFi, azaz telefonálás WiFi-vel!

2020. május 24.
62.3661
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Miután alaposabban is kiveséztük a múlt héten a VoLTE híváskezdeményezés sajátosságait, illetve minden hozzá kapcsolódó előnyt, illetve hátrányt, a visszajelzéseket felbuzdulva úgy döntöttünk, hogy sorra vesszük azt az alternatívát is, ami a VoLTE mellett ugyanúgy adatkapcsolaton alapuló telefonálást tesz lehetővé, csak éppen sokkal kiszámíthatóbb, megbízhatóbb, noha ezáltal korlátozottabb formában. Ez nem más, mint a VoWiFi, mely fogalom közel sem ördögtől való, aki ismeri a VoLTE sajátosságait, nagyjából már össze is rakhatta, hogy miről van itt szó.
Advertisement


Bár most nyilván sokan felcsattanhatnak, hogy mi ez a butaság, hiszen rengeteg olyan applikáció van, melynek segítségével telefonálhatunk WiFi kapcsolaton keresztül, azonban nem mindenkinek van telepítve Viberje, Messengerje vagy éppenséggel WhatsApp-ja. A VoWiFi bár hasonló alapokon nyugszik, itt valójában egy applikációtól független dologról van szó, tehát elegendő lehet egy a technológiát támogató telefon ahhoz, hogy élhessünk a lehetőséggel.

Mi az a VoWiFi?

Bár a WiFi alapú hívást közel sem nevezhetnénk újdonságnak itthon, azonban a VoWiFi technológia csak mostanság tört be a honi piacra, így az itthoni szolgáltatók az VoLTE mellett mostanság kezdték el alaposabban is promotálni a lehetőséget, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy adatkapcsolaton keresztül, mobil lefedettség hiányában is tudunk telefonálni. A VoWiFi ugyanis a "voice over WiFi", azaz erős fordításban a WiFi alapú hanghívás rövidítése, ami nem kínál zsákbamacskát, valóban erről van szó.

Lényege, hogy ha a technológia aktiválásra kerül, illetve képes rá a telefonunk, akkor egy biztonságos WiFi hálózathoz kapcsolódva ugyanúgy tudunk hívást indítani, mint a szokványos hálózaton keresztül. A telefon értesítési sávján ilyenkor egy telefonjelet láthatunk, közvetlenül a vezeték nélkül hálózatot jelző ikon mellett. Amennyiben ezt látjuk, akkor a hanghívás a megszokott módon keresztül is mindig WiFi-n zajlik majd.

VoWiFi, azaz telefonálás WiFi-vel! - 2. kép

A VoWiFi előnyei

Adja magát a kérdés a fentiek alapján, hogy miért is érdemes a VoWiFi mellett dönteni, azaz milyen előnyei vannak a hagyományos hanghívásokhoz mérten? A legfontosabb kiemelnünk, hogy azért mert ezt használjuk, még nem telefonálhatunk ingyen a segítségével, gyakorlatilag megegyezik a díjazása a normál előfizetéssel. Amit pluszban nyújt, hogy jobb hangminőséget kapunk tőle, de a hívásindítás is lényegesen gyorsabb lehet, ezáltal alig egy másodpercen belül megtörténik az összeköttetés, ami más esetben kivitelezhetetlen.

Mindezt azonban a VoLTE is tudja, így érdemes kiemelni a VoWiFi kapcsán, hogy ez a technológia olyan helyeken és esetekben is nagyon jó választás lesz, ahol nagyon rossz a térerő és az adott szolgáltató lefedettsége, hiszen ilyen helyeken a vezetékes internetkapcsolaton szórt WiFi-jel lényegesen jobb hangminőséget ad. Sőt, a funkció akkor is működik majd, ha nincs hálózat, de még repülő üzemmód aktiválásakor sem kell lemondanunk az ilyen formájú hívásindításról, illetve hívásfogadásról.

Konkrétan tehát: térerő hiányában, akár nyilvános wi-fi elérhetőség esetén is működik, tehát ahol van vezetékes net, de térerő nincs, ott mégsem maradunk telefon nélkül. Ha egyébként mobilelőfizetésünk adatkeretét használjuk a hívásra, az nem csökkenti a mobiladat-keretet!

VoWiFi, azaz telefonálás WiFi-vel! - 3. kép

Mi kell a VoWiFi használatához?

A legtöbb okostelefon-tulajdonos, aki nem az őskorban vásárolt készülékkel rendelkezik, az szinte biztos, hogy el tudja érni a VoWiFi technológiát. Ehhez ugyanis első körben kell egy az újdonságot hardveresen és szoftveresen egyaránt támogató készülék, illetve egy olyan szolgáltató, mely lehetővé teszi ezt a típusú hívásformát.

Használatához természetesen mindig aktiválni kell, melyet rendszerint a szolgáltatótól kell kérni és/vagy a készüléken keresztül bekapcsolni, itthon egyelőre nem mindegyik szolgáltatónál érhető el a funkció. Ha nem tudod bekapcsolni a szolgáltatást, vagy hiába próbálod, nem működik, keresd a szolgáltatódat (mindegyik ingyenesen hívható saját hálózatból), ahol szívesen fognak neked segíteni a beállításokban. Telefonálás előtt feltétlenül készítsd elő az előfizetői adataidat, és legyél tisztában a telefonod pontos típusával!
VoLTE híváskezdeményezés sajátosságait, illetve minden hozzá kapcsolódó előnyt, illetve hátrányt, a visszajelzéseket felbuzdulva úgy döntöttünk, hogy sorra vesszük azt az alternatívát is, ami a VoLTE mellett ugyanúgy adatkapcsolaton alapuló telefonálást tesz lehetővé, csak éppen sokkal kiszámíthatóbb, megbízhatóbb, noha ezáltal korlátozottabb formában. Ez nem más, mint a VoWiFi, mely fogalom közel sem ördögtől való, aki ismeri a VoLTE sajátosságait, nagyjából már össze is rakhatta, hogy miről van itt szó. '>
3 hozzászólás

Chico

4 éve, 1 hónapja és 21 napja

Ez egy okos dolog nagyon, csak nálunk még nem igazán működik...

válasz erre

Gólem

4 éve, 1 hónapja és 22 napja

Nem rossz, de nálunk egyelőre csak a magentánál van...

válasz erre

Direktor

4 éve, 1 hónapja és 22 napja

Király dolog ez nagyon, konkrétan nem vagy a hálózathoz kötve!

válasz erre