A jövő okostelefonjai, avagy mit rakhatunk még zsebre az elkövetkezendő években!

2017. május 07.
45.2071
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ha belegondolunk abba, hogy alig egy évtizeddel ezelőtt még sehol sem volt az érintőképernyő, az ujjlenyomat-olvasó, a HD felbontás - pláne mobilon -, vagy az, hogy a kezünkben hordott kis készülékkel egyszerűen csatlakozzunk a világhálóra, akkor most töprengjünk el azon, hogy hol lesznek majd a mobilok mához mérten 10 év múlva. Nekünk ugyanis a minap szöget ütött a fejünkbe ez a gondolat, és el is határoztuk, hogy összegyűjtjük nektek mindazt, ami az elkövetkezendő évtizedben talán - hangsúlyozzuk még egyszer: talán - megjelenhet az okostelefonok piacán.


Listánkhoz előzetesen annyit fűznénk hozzá, hogy teljesen szubjektív, ezáltal mellőz minden tudományos alapot vagy előrejelzést, mindössze a mi sok-sok éves tapasztalatunkra épít, valamint természetesen a józan észre, így megvalósíthatatlan dolgokat, sci-fi filmekbe illő találmányokat itt és most nem soroltunk fel. Lássuk azonban, hogy milyenek lehetnek majd a jövő okostelefonjai, avagy milyen technológiákat hordhatunk a zsebünkben hamarosan!

A jövő okostelefonjai, avagy mit rakhatunk még zsebre az elkövetkezendő években! - 2. kép

1. Az 5G hálózat


Kezdjük rögtön ezt a cikket egy egészen kézzel fogható közelségű dologgal, avagy az 5G elterjedésével, ami a jelenleg használt 4G hálózatokon is túlmutatna sebességével és lehetőségeivel. A tervek szerint az 5G már itt kopogtat a kanyarban, és mivel a 4G elterjedésére sem kellett többet várnunk 2-3 évnél, ezért szinte biztos, hogy 2020 környékén a mobiljaink többsége már az ötödik generációs vezeték nélküli mobilos hálózattal fog hasítani. Ez a gyakorlatban akár 1-10 Gbit/s sebességet jelenthet majd. Csak jeleznénk, hogy a 4G hálózat jelenleg maximum 100 Mbit/s-ra képes!

A jövő okostelefonjai, avagy mit rakhatunk még zsebre az elkövetkezendő években! - 3. kép

2. A 3D képernyők és a hologramok


A Nintendo már évekkel ezelőtt megvalósította 3DS kézi konzolján azt, hogy szabad szemmel, szemüveg nélkül élvezhessük a masinán kedvenc játékainkat 3D-ben. Ha nem is pontosan ez, de várhatóan valami ilyesmi biztosan megjelenik majd a jövő okostelefonjaiban, így csak idő kérdése, hogy mikor érkeznek meg az első 3D-képes kijelzők, valamint az olyan szenzorok, amelyek képesek lennének a szemünk elé képeket vetíteni hologramok által. Gondoljunk csak bele, hogy mennyire más lenne egy videóbeszélgetés úgy, ha partnerünk arcképének hologramját 3D-ben láthatnánk kivetítve az asztalon. Hátborzongató? Pedig a valós idejű hologram-vetítés ma már egy létező és egyre zsugorodó technológia, aminek nagy keresete lenne a jövő okostelefonjaiban.

A jövő okostelefonjai, avagy mit rakhatunk még zsebre az elkövetkezendő években! - 4. kép

3. Beépített projektor


Ha emlékszünk rá, a Samsung pár évvel ezelőtt, még a Galaxy Beam részeként kísérletezett azzal, hogy cseppnyi kivetítőt, konkrétan egy projektort épít be egy okostelefonba. A technológia azonban akkor még elég fejletlen volt, de ami nagyobb problémát okozott, hogy ormótlanul naggyá, sőt vaskossá tette a készüléket. A technológia azonban olyannyira lezsugorodott az elmúlt időszakban, hogy ma már egy mobilos projektor semmivel sem foglalna nagyobb helyet, mint egy kamera, így pedig bizony lenne létjogosultsága. Pláne, ha például HD-ban vagy 4K-ban tudna képet vetíteni a falra, ami film-őrülteknek kisebb moziélmény lenne!

A jövő okostelefonjai, avagy mit rakhatunk még zsebre az elkövetkezendő években! - 5. kép

4. A kiterjesztett- és a virtuális valóság


Bár ebben a témában alaposan megoszlanak a vélemények, így sokan zsákutcának tekintik mindkét lehetőséget, azonban néhány hasznos alkalmazás és megoldás révén - melyek ma még gyerekcipőben járnak - a jövő okostelefonjaiban nagyon könnyen fontos szerepet kaphat majd a kiterjesztett- és a virtuális valóság. Bár mindkettő létezik ma is, de kihasználtságuk mondhatni jelentéktelen, ami annak köszönhető leginkább, hogy nincs mögöttes tartalom, az embereknek nincs okuk arra, hogy használják őket. Márpedig ha készülnének olyan térképes applikációk, amelyek valós időben, a kiterjesztett valóság révén bemutatják nekünk egy város nevezetességeit, esetleg kiegészítenék napjainkat, vagy érkeznének olyan mobiljátékok, amelyek valóban kihasználják a VR headseteket, akkor ez a két technológia fontos szerephez juthat a jövőben.

A jövő okostelefonjai, avagy mit rakhatunk még zsebre az elkövetkezendő években! - 6. kép

5. Flexibilis képernyők és összehajtható telefonok


Korábban már egy teljes cikkben foglalkoztunk azzal, hogy a flexibilis képernyők és az összehajtható okostelefonok milyen előnyökkel járhatnak mobiljátékos szempontból, de a témát érdemes lehet felhozni a jövő okostelefonjai kapcsán is. Egyre több jel utal ugyanis arra, hogy a piacot pár éven belül ellephetik az olyan készülékek, amelyek egy nagy, összehajtható kijelzővel lesznek felszerelve. Hogy ez milyen sok újdonságot hozhat el számunkra, azt az imént linkelt cikkben elolvashatod, de ami ennél is lényegesebb, hogy vajon képesek lesznek-e meghatározni a mobilos trendeket, vagy csak egy újabb zsákutcát, esetleg egy újabb alternatívát jelentenek-e majd a mai féltéglákra.
3 hozzászólás

Mendez

7 éve, 6 hónapja és 16 napja

Nagyon jó cikk lett. 5G, 3D, projektor nem vonz. A hajlítható képernyő és egy végre normális AR viszont annál jobban!

válasz erre

zsenikém

7 éve, 6 hónapja és 18 napja

Összehajtható telókat várom a legjobban!

válasz erre

Femobilos

7 éve, 6 hónapja és 18 napja

Ezek a vasárnapi cikkek a kedvenceim! mosolygó smiley

válasz erre