Advertisement

AlchiMerge játékteszt

2022. június 10.
109.6251
Az alkímia egy érdekes tudomány, habár manapság nem igazán szokott találkozni vele az ember, csak akkor, ha olyan könyvbe, játékba vagy filmbe botlik bele, mely a Bölcsek Kövének egy iterációját tartalmazza. Furcsa dolog, hogy pont így hívják ezt a mitikus tárgyat, amikor nem feltétlenül a bölcsességgel hozható egy szintre az általa adott ajándék.
 


Persze a veterán játékosok már azonnal készítik az ujjaikat, főleg, ha mobilosokról van szó, hisz mégis milyen játék várhat a telefontulajdonosokra, melynek az imént említett mesterség van a középpontjában? Pontosan, főzőcskézős. Ami azt jelenti, hogy alapanyagokat kell ide-oda rángatni, az üstöt kavarni, és figyelni, hogy ne robbanjon fel közben a lakóhelyünk. Nyugodalmas premissza.

A sorozatok mutatják, mivé válnak az egyes elemek fúzió után, és milyen anyagot lehet kisajtolni belőlük.

A sorozatok mutatják, mivé válnak az egyes elemek fúzió után, és milyen anyagot lehet kisajtolni belőlük.


A nyersanyagok, viszont, nem a semmiből kerülnek a tulajdonunkba, úgyhogy azokat ki kell termelni különböző úton-módon, majd a kész terméket kirakjuk a polcra, hogy a potenciális vevők le tudjanak csapni rájuk. Így lesz sok pénzünk, melyet fejlesztésekre költhetünk el, és egyre jobban bővül a lehetőségek tárháza, egészen ameddig ki nem fogy a játék a szuszból, és visszatérünk a Candy Crush-hoz. Rossz esetben.

Aki azt hiszi, hogy mai tesztünk alanya, az Alchimerge, bármilyen más, esetlegesen forradalmi innovációval dobja fel a zsánert, az csúfosan tévedni fog. A PocApp Studios legújabb alkotása a csapat régi műveiből emel némi inspirációt, úgyhogy készüljünk fel az antropomorf állatemberekre és az Idle játékmenetre... ja várjatok, az nincs, de lehetett volna. Szerencsénk van... relatíve.

Fű termény? Nem, ez igazából kanna-bisz-tos úr... huhh van baj.

Fű termény? Nem, ez igazából kanna-bisz-tos úr... huhh van baj.


A cím eléggé sokat mondó. Nem meglepő módon alkímiát kell űznünk, miközben összeolvasztjuk a földeken található anyagokat, hogy jobbakat hozzunk létre belőlük. Tipikus Merge-játékmenet, melyet én annyira nem tudok értékelni, lévén, hogy a legtöbb esetben nincs történet, és bár valami alapötlet ott integet a háttérben, a lényeg, hogy költsem az energiát és tologassak.

Eléggé egyszerű játékmenet, ami, ha jobban belegondolok, nem nagy baj, hisz az előző tesztünkben olvashattátok, hogy az egyszerűség genetikai adottság szerény személyemnek. Ám ez nem jelenti azt, hogy izgalmas, vagy érdekes volna a móka. Ahogyan haladunk a minimális mesélésben, úgy nyílnak meg szektorok a világban, melyek egyre több nyersanyag kitermelését teszik lehetővé. A letöbb ugyan elfogy, ám van egy-kettő újratermő is.

Hát igen, báttya, ezek az állatok már két lábon járnak. Brutális az evolúció, mi?

Hát igen, báttya, ezek az állatok már két lábon járnak. Brutális az evolúció, mi?


A fősztorin zökkenőmentesen át lehet szaladni, és egyedül a lustaság fog tudni gátat szabni ennek. Ahogy haladunk, sorra nyílnak meg a különböző helyszínek, de, ha lusták vagyunk várni, és leragadunk néhol, akkor valódi lóvéért megnyithatjuk a mellettünk nagyon látványosan megjelenő szigeteket. Szerencsére azért nem kell fizetni, hogy a kitermelt nyersanyagot feldolgozhassuk.

Italokon kívül varázstárgyakat és ékszereket is lehet az összeszedett dolgokból csinálni. Van egy üzletünk, mely nem csak a vendégek számára van nyitva tartva, hanem az itt található részletek bizony erőteljesen le tudják korlátozni a termelés menetét. Vennünk kell polcokat, szekrényeket, ha el akarjuk helyezni a késztermékeket, illetve a kondért, a kézműves és varázsasztalkákat is fejleszteni kell, ha a magasabb szintű cuccokra fáj a fogunk.

Az áruk mutatják, hogy mennyit kell csinálnunk belőlük a "szintlépéshez".

Az áruk mutatják, hogy mennyit kell csinálnunk belőlük a "szintlépéshez".


És fog is, ugyanis a vevő tudja, mit szeretne vásárolni. Egyszerre három állhat a pult előtt, addig ameddig csak jól esik nekik, így nincs időlimitünk. A fejük feletti szövegbuborék mutatja, hogy mit óhajtanak venni. Üzletelni is lehet velük, ráhúzni az árra, vagy engedményt adni, bár az előbbit nem lehet a végtelenségig, ugyanis egy második típusú, narancs színű, energiát fogyaszt minden egyes drágítás.

A pénzünket fejlesztésekbe fektethetjük; érdemes a nagykondérral kezdeni, hogy több dolgot készíthessünk szimultán, ugyanis alapjáraton csak kettő az engedélyezett, ami eléggé kevés, főleg, hogy néha órákba is beletelhet egy eszköz, avagy itóka elkészítése. Hasonló a helyzet a munkásainkkal; itt is csak kettő van a kezdetben, bár ennek a problémája eleinte nem jelentett nagy gondot, csak, mikor egy-két órás feladatra küldtem el őket, vált nyűgössé a hiányuk.

Jónapotkisasszony, önért az egész erdőt eldózerolnám.

Jónapotkisasszony, önért az egész erdőt eldózerolnám.


És mi a főcél? Nos, megszabadítani a világot (vagy legalábbis azt a részét, ahol vagyunk) a ködtől és ezzel megmenteni civileket, akik hálájuk jeléül tovább mesélik a sztorit, és megnyitnak új játékmechanikákat. A fejlődés korrektül fel van építve; minél többet készítünk egy áruból, annál olcsóbb és gyorsabb lesz ismét megalkotni, ráadásul új receptek is elérhetővé válnak.

Kár, hogy a végeredmény eléggé saláta. Nagyon hamar túl sok energiát vesz el a kertészkedés, a munkáslimit eléggé irritáló, a narratíva pedig nem igazán igyekszik azért, hogy megfogja a játékost. Talán, ha bejönnek nekünk az állat-karakterek, vagy ahogyan a tanult internetes makákó mondaná: a Furry-k. Én nem bánom a cicákat, de ha lehet, legyen négy lába, nyávogjon és aludja végig a nap háromegyedét.

Az AlchiMerge letöltése itt: Google Play | iOS App Store
5 hozzászólás

Mendez

8 hónapja, 1 hete és 4 napja

Hát ez elég unalmas játéknak tűnik.

válasz erre

peter97

8 hónapja, 1 hete és 4 napja

Kemény hogy egy ilyen semmitmondó játék mögé is ki tudtak találni valami sztorit..

válasz erre

Chico

8 hónapja, 1 hete és 4 napja

Sosem szerettem ezeket a játékokat, baromi unalmasak.

válasz erre

fonemaker

8 hónapja, 1 hete és 5 napja

Elmentem volna mellette, de így teszt után, kipróbálom.

válasz erre

SamsungFan

8 hónapja, 1 hete és 5 napja

Hát lehet hogy kipróbálom, de nem tűnik nagy játéknak...

válasz erre