Angry Birds Blast játékteszt

2017. január 04.
44.1661
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Amikor kiderült, hogy a Rovio még további bőröket szeretne lehúzni az Angry Birds-sorozatról, és érkezik egy az alapkoncepciótól teljesen távol eső alkotás, bevallom megijedtem egy kicsit. A LEGO-sorozat mintájára ugyanis bár lehetett volna még fokozni az Angry Birds Star Wars és Rio vonalat - ismert filmes szériáknak a középpontba állításával -, de őszintén szólva nem lett volna őszinte a mosolyunk. Bár a készítők határozottan nagyot alkottak a franchise második nagy epizódjával, az egyes mellékszálak azonban gyakran gyengébb teljesítményre voltak csak képesek.


Ezért ijedtem meg az Angry Birds Blast esetében is, hiszen bár láthattuk már a mérges madarakat más témában - értsd: csúzlizás nélküli -, azonban ez az alkotás egy olyan kategóriában indult útnak, amiben nagyon nehéz, szinte lehetetlen már maradandót alkotni, és minden próbálkozás megmarad a szánalmas szinten. Elfelejtettem azonban, hogy a Rovio munkatársai hiába gazdagodtak meg az elmúlt években piszkosul, a kreativitásuk mit sem változott, aminek köszönhetően a sorozat legújabb mellékszála is nagyjából egy perc után úgy odaszegezett a telefon elé, hogy csakhamar kizárólag röfögve és morogva voltam képes kommunikálni mindenkivel.

Angry Birds Blast játékteszt - 2. kép

Az Angry Birds Blast nagyon röviden és nagyon tömören egy match-3 típusú játék, de mégsem. Az alkotásban ugyanis az a feladatunk, hogy a négyzetrácsosan felosztott pályákon véletlenszerűen elhelyezkedő lufimadarak és egyéb objektumok közül kipukkasszuk azokat, amelyek egymás mellett vannak, de a legtöbb ilyen műfajú játékkal ellentétben itt nem kell kötözgetni, sőt mi több, az átlósan elhelyezkedő azonos karakterek és egyebek sem játszanak. Mondhatnánk, hogy igazi "hülyebiztos" a dolog, hiszen csak tapicskolni kell és már lufiként pukkannak ki a madárkák a közelben, de azért senki se gondolja, hogy könnyű dolga lesz itt.

Persze az első pályákon vadkanként röfögünk majd azon, hogy milyen egyszerűen tudjuk teljesíteni a kirótt feladatokat, és milyen könnyen eljutottunk a tízes szintig, de csak akkor döbbenünk rá arra, hogy a Rovio csapata milyen elképesztő mennyiségű tartalmat pakolt a játékba - több mint 250 pályáról beszélünk -, és azokat milyen változatossággal töltötték meg. Merthogy az egy dolog, hogy pukkantsuk ki az egymás közelségében tömbösödő lufimadarakat, és gyűjtsünk össze bizonyos színekből meghatározott mennyiséget, hiszen csakhamar rádöbbenünk arra, hogy ez bizony csak nagyon mindennek az alapja.

Angry Birds Blast játékteszt - 3. kép

Előbb ugyanis megjelennek majd a nyakatekert pályák, amiket egyre különlegesebb, nehezebben - értsd több pukkantással - áttörhető, vagy teljesen áttörhetetlen pályaelemek fognak színesíteni, majd megjelennek persze a malacok is, hiszen nélkül nem lenne igazi Angry Birds az Angry Birds Blast, de később már különféle hőlégballonok is, amelyeket egyenként el kell juttatnunk a pálya tetején elhelyezkedő szívóberendezésekig. Kijelenthető, hogy a készítők nem erőltették meg magukat a karakterek és a pályaelemek megalkotása során - szemernyi újdonság sincs a korábbi játékok ismerőinek -, de a játékmenet így is mozgalmas és izgalmas lett, amit további extrákkal igyekeztek feldobni.

Hogy miről beszélek? Például a lufimadárkák között random módon elhelyezett bombákról vagy rajzszegekről, amelyek mellett különféle power upokkal is beerősíthetünk, így stílusosan egy csúzlival célzottan kilőhetünk egy adott madárkát, vagy jól összerázhatjuk az egész pályát és így tovább. A játék persze ismét csillagokkal értékel minket, miközben bár az első pályákon nem igazán nyúlkál a zsebünkben, de a későbbiekben azért többször is megpróbál sunyi módon beférkőzni a pénztárcánkba, hiszen olyan nehézségi szinteket súrol, amelyek többsége már szinte csak szerencsével és jó leosztással oldható meg, de például egy lézerfegyveres power uppal már könnyedén.

Angry Birds Blast játékteszt - 4. kép

Az Angry Birds Blast biztosan nem lesz akkora siker, mint az alapjáték, de arra tökéletesen alkalmas, hogy tovább öregbítse a franchise nevét, hiszen bármennyire is meglepő, de a mérges madárkák ebben a környezetben, és ezzel a játékmenettel is meglepően jó receptet alkotnak, amelynek a végeredménye olyan, mint a legízletesebb sütemény: könnyű megszeretni, nagyon jól lehet vele lakni, ellenben hamar meg lehet unni, ugyanakkor később akárhányszor feltálalják, mindig degeszre tömjük vele magunkat. Ha azt hitted, hogy a match-3 játékokban már nincs szufla, a Rovio bebizonyította, hogy mekkora tévedésben éltél eddig!

Az Angry Birds Blast elérhető itt: Google Play | iOS App Store
nincs még hozzászólás