Apex Legends Mobile játékteszt

2022. május 20.
112.4511
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mindig, amikor találkozom egy lődözős játékkal telefonomon, megígérem magamnak, hogy legközelebb beszerzek egy kontrollert, mert mindig lehangol az odanyúlós képernyő precíz nyomogatásának elsajátításával történő szenvedés. Egyetlen szerencsém, hogy legtöbb esetben az ellenfelek is hozzám hasonlóan játszanak.


Pedig, ha valamikor, akkor most érdemes befektetni a szóban fent említett kiegészítőre (nem mintha nem mondanám ezt minden egyes nagy "shooter" megjelenésnél), ugyanis végre elérhetővé vált mobilokon is a méltán híres Apex Legends. Három év alatt sikerült ide is elhoznia a Respawn Entertainment-nek, jobb később, mint soha.

Aki sosem találkozott az Apex Legends-zel, az joggal kérdezheti, hogy mégis miben különbözik ez a rengeteg másik lövöldözős, Battle Royale-os alkotástól, melyek megtalálhatóak a mobilos platformokon? Nos, #a karakterek el vannak látva különleges képességekkel, melyek igencsak színessé tudják tenni a játékot.

Hmmm a bal oldali társ lehet azonnal elpusztult, mikor földet ért? Pff és már ezért is kapott pontot.

Hmmm a bal oldali társ lehet azonnal elpusztult, mikor földet ért? Pff és már ezért is kapott pontot.


Ezeket a szereplőket legendáknak hívják, ám a más platformokkal ellentétben az Apex Legends Mobile-ban csupán tíz közül választhatunk, a megszokott hússzal ellentétben (remélhetőleg majd pótolják a hiányzókat). Ahogyan játszunk, és gyűjtjük a profil pontokat, úgy nyílnak meg a legendák szépen sorban, azonban a hiány némileg a játékélmény rovására is megy, hisz gyakorta fogunk ismétlődő emberkékkel találkozni.

Ez azért van, mert egy ütközetben elég sok csapat vesz részt. Az ilyen egyesülésekben pedig általában három játékos szerepel, azonban vagy bug, vagy szétszakadás miatt, de előfordult, hogy csak ketten jelentünk meg a játéktéren, annak ellenére, hogy a harmadik tagunk regisztrálva volt. Valamiért, azonban, nem jelent meg, így a meccs végén ugyan kapott valami minimális pontozást, de remélhetőleg jutalmat nem.

Csak tíz karakter; szipp... kevés.

Csak tíz karakter; szipp... kevés.


A legendákat a külön erre fenntartott menüben nézhetjük meg részletesebben; hogy milyen képességeik vannak, miféle kinézeteket nyitottunk már meg nekik, illetve, hogy mennyi XP-t szedtünk össze velük. Minden egyes karakter nulláról indít, és ahogy egyre többet játszunk velük, úgy nő a tapasztalati szintjük, és különféle kiegészítő adottságok nyílnak meg a számukra.

Egy emberkére három ilyen extrát aggathatunk rá: egy "perk"-et, egy kivégző bónuszt, illetve egy képességhez kötött erősítést. A "skin"-ek semmiféle pluszt nem adnak sem a karaktereknek, sem pedig a fegyvereknek, tehát igazából nem többek esztétikai különlegeségeknél. Továbbá zászlókat, portré kereteket, és pózokat is elérhetővé tudunk tenni, ha serényen nyitogatunk ládákat. Miután megvásároltuk őket, persze.

Pajzsunk fejlettségét a szép szín jelzi, mikor meglőnek minket.

Pajzsunk fejlettségét a szép szín jelzi, mikor meglőnek minket.


Lássuk, hát, a főattrakciót, a játékmódokat. Az ismerős, csapatos Battle Royale az, amit a legtöbbet fogunk tolni. A World's Edge pályán történik a hepajkodás, ahová vagy formációban repülünk, vagy a lázadók leszakadhatnak a véletlenszerűen kiválasztott repülés-koordinátorról, de így elképzelhető, hogy bandánk össze-vissza fog megérkezni a csatatérre.

És nem jó, ha egyedül maradunk, ugyanis a többi csapat gátlástalanul ki fogja használni számelőnyt. Váltogathatunk az első, illetve a harmadik nézetes stílus között, no meg felkapcsolhatjuk az automatikus lövést is, ami megkönnyíti a célzást, ám felrúgja az időzítést, mivel a gép csak akkor fogja meghúzni a ravaszt, ha legalább egy fél másodpercig a célkeresztünkben tudjuk tartani a kiszemeltünket.

A szkin az nagyon fontos. Hogy mindenki láthassa és csodálhassa.

A szkin az nagyon fontos. Hogy mindenki láthassa és csodálhassa.


Feladatunk, nem meglepő módon, lekapni mindenkit, miközben idővel a pálya egyre kisebb és kisebb lesz. Egyszerre két fegyver lehet nálunk, illetve van egy pajzsunk is, melyet elemekkel lehet újratölteni. Rengeteg kiegészítőt és fejlesztést tudunk szerezni elszórt ládákból és ellenfeles játékosokból.

Ha elhullanánk, akkor van egy kis idejük s társainknak feléleszteni minket, ám, ha kivégeznének, akkor sincs veszve minden, ugyanis a hullánkból ki lehet nyerni egy zászlót. Ezt a zászlót a pajtások visszavihetik egy géphez, és ezek után visszatérhetünk a harcmezőre. Persze, ha mindegyik tagja egy csapatnak a porba hullik, akkor ők végleg kiesnek a futamból. Előbb utóbb pedig elfogy a játéktér, így nem lehet a végtelenségig felpattintani egymást, szerencsére.

Mozogj mán, hát nem tudok átlőni rajtad, pubi.

Mozogj mán, hát nem tudok átlőni rajtad, pubi.


Vannak külön Multiplayer pályák is, bár igazából itt minden multis, szóval kicsit fura a megnevezés. Ezeknél nem BR mód van, hanem ugyanúgy csapatjáték, ám pontgyűjtögetős, sokkal kisebb pályákon. Időszakos kihívások is felbukkannak, értelemszerűen egy adott ideig csupán, és végül, de nem utolsósorban pedig gyakorolni is lehet speciális szinteken.

Meglepően gyors a csapatok összeállítása, pár másodperc alatt bent voltam minden játékomban, melyeket egytől egyig meg is nyertem, szóval lehet, hogy itt valami AI-os trükközés is történhetett. Nem bírtam elhinni, hogy ennyire jó vagyok, de elképzelhető, hogy mindig csak bujkáltam, és a kevés életes ellenfelek kivégzése még nekem is ment.

Elég kötszerrel, és gyógyító robottal még a gyilkos területcsökkenést is túl lehet élni.

Elég kötszerrel, és gyógyító robottal még a gyilkos területcsökkenést is túl lehet élni.


A grafika kellemes, bár az ultrára húzott beállítások azért okoztak akadozást itt-ott, biztos azért, mert nem egy milliós árkategóriába tartozó csúcstelefon figyel a kezemben (a Galaxy S20 helyett), azonban bug-okkal találkoztam itt-ott (technikai és hálózati). Ám ne hagyjuk, hogy ezek elijesszenek; az Apex Legends, továbbra is hozza azt a minőséget, amit elvárhatunk tőle; immáron mobilos formában is.

Ingyenes, szóval a "shooter"-eket kedvelő játékosoknak egy próbát mindenképpen megér. Csak szerezzetek be kontrollert és nem lesz baj az érintőképernyő nyavalyás mivoltával. Jó igaz, bennem a hiba igazából, és ha mondjuk éveket játszanék ilyen mókákkal, akkor nekem is menne a két gomb közötti különbségtétel hihetetlen tudománya odanézés nélkül. Sajnálom, már annak is örülök, hogy túl tudtam tenni magam a match-3 stílus nehézségein.

Az Apex Legends Mobile letöltése itt: Google Play | iOS App Store
6 hozzászólás

Ronalddo

2 éve, 5 napja

Rohadt jó lett, egyelőre nem tudom letenni. mosolygó smiley

válasz erre

Mordorer

2 éve, 5 napja

Egyelpre nem tudom megunni! röhögő smiley

válasz erre

Mendez

2 éve, 6 napja

Reggel szedtem le, most álltam meg vele, mert lemerült a tablet. röhögő smiley

válasz erre

Chico

2 éve, 6 napja

Hát azért nem lett túldícsérve... mosolygó smiley

válasz erre

Sakál

2 éve, 6 napja

S20 helyett koma

válasz erre

peter97

2 éve, 7 napja

S20-on akadozott? meglepett smiley Na az komoly.

válasz erre