Beszéljünk a Steam Deckről! Valóban kiszorítja a mobiljátékokat?

2022. augusztus 21.
70.7961
A Steam Deck bátran próbálja bebizonyítani, hogy a nagy dolgok kis csomagokban érkeznek, és az elmúlt hónapokban nagy hullámokat vert a játéktérben, felbolygatva a Nintendo puristákat és a mobiljátékosokat egyaránt. Az egy dolog, hogy címlapokra kerül, különösen az előzőek fenomenális kudarcait figyelembe véve, de egészen más dolog, hogy valóban tartós értéket képviseljen a mai játékosok számára.
 


Ha nem ismered a Steam Decket, ez lényegében egy kézi konzol, amely lehetővé teszi, hogy a Steam könyvtáradat a saját beépített, egyedi Linux operációs rendszerével (SteamOS néven) játszd le, és még egy kicsit többet is. Nem ez a legéletképesebb alternatívája egy
gamer laptopnak, de elég közel áll hozzá, mivel a legtöbb legújabb AAA-játékot játszhatod az eszközről.

Ráadásul ez alapvetően egy PC, így olyan harmadik féltől származó alkalmazásokat telepíthetsz rá, mint a Windows vagy akár egy Nintendo emulátor. A fő versenytárs itt a Nintendo Switch - legalábbis első ránézésre annak tűnik. A Switchnek egyszerűen összetéveszthetetlen vonzereje van, és sok okból kifolyólag uralja a kézikonzolok piacát.

Bár a Valve a Steam Decket inkább egy kontrollerrel ellátott PC-ként akarja pozícionálni, mintsem egy valódi kézi játékkonzolként, a hasonlóságok mégis kísértetiesek. Ami a mobiljátékosokat illeti, vajon a Steam Deck valóban változást fog hozni a játékszokásaikban?

Beszéljünk a Steam Deckről! Valóban kiszorítja a mobiljátékokat? - 2. kép

Hirtelen a mobilfelhasználók áradata fog átállni a Valve bátor új vállalkozására? Bár őszintén szólva nem úgy tűnik, hogy az emberek csak úgy elhagyják a telefonjaikat az új technológia kedvéért, a Steam Decknek megvannak a maga előnyei a mobilokkal szemben.

Először is, nagy HD-játékokat játszhatsz vele anélkül, hogy a mobil portokra való várakozás kínjait kellene kiállnod - lényegében nem leszel kiszolgáltatva annak, hogy a fejlesztők egyhamar elkészítik-e kedvenc PC-s játékod mobilos változatát vagy sem.

De pont ez a lényeg - ez egy extra konzol, amire valójában talán nincs is szükséged, hiszen a HD-játékokat úgyis játszhatod a telefonodon a felhőn keresztül. A Stadia vagy az Xbox Game Pass for Android segítségével nem kell a táskádban cipelned az extra súlyt.

A Steam Deck biztosan küzdeni fog a felhős játékokkal, mivel sok mobileszköz még jobb specifikációval rendelkezik (nem beszélve a Bluetooth-kompatibilitásról és a jobb akkumulátor-üzemidőről).

Természetesen a felhőalapú játék nem a legjobb megoldás azok számára, akik olyan országokban élnek, ahol szörnyű internetkapcsolat van, így a Steam Deck ebből a szempontból győztes. Továbbá, főleg azért, mert a Steam Deck egy PC a zsebedben, képes futtatni az Itch indítóprogramot, és megnyitja a játékok teljesen új világát, amivel egyébként nem tudnál játszani a mobilodon.

Beszéljünk a Steam Deckről! Valóban kiszorítja a mobiljátékokat? - 3. kép

Nyilvánvaló, hogy a fő szempont itt is - a Switch-hez hasonlóan - az ár: hajlandó vagy egy kis plusz pénzt kiadni egy konzolért, egy jobb gamer PC-ért vagy egy magasabb specifikációjú mobileszközért?

Mi úgy érezzük, hogy a Steam Deck az újdonsága miatt nagyon is jól fog pörögni a továbbiakban is - van benne valami, ezt meg kell hagyni. Végső soron egyáltalán nem fog betolakodni a mobil játéktérbe - de minden azon múlik, hogy milyen játékokat szeretnél játszani.

Te egy olyan mobiljátékos vagy, aki elégedett a telefonjával, mint egy minden egyben eszközzel, vagy inkább dedikált hardvert szeretnél minden egyes, nagyon specifikus játékigényéhez? Hardcore PC-játékos vagy, vagy inkább az egész családnak szóló, többjátékos játékokat kedveled, amelyeket egy TV-dokkolóra állíthatsz fel? Ezek a legfontosabb kérdések.
6 hozzászólás

SamsungFan

1 hónapja, 1 hete és 4 napja

Én vennék, ha lehetne kapni. De nem mobil helyett hanem mellé.

válasz erre

Ronalddo

1 hónapja, 1 hete és 5 napja

Esélytelen, teljesen más. Switchre lehet veszélyes maximum.

válasz erre

fonemaker

1 hónapja, 1 hete és 5 napja

Esélytelen, a mobil teljesen más élmény. Én tableten játszom, eszembe sem jutna Steam Decket venni.

válasz erre

Chico

1 hónapja, 1 hete és 5 napja

Esélyes lenne, ha:

- kapható lenne
- nem trükköznének a hardverrel
- lenne normális aksiidő
- valóban hordozható lenne

A mobil ilyen, a Steam Deck nem.

válasz erre

Bencus86

1 hónapja, 1 hete és 5 napja

Nem tudja, teljesen más a közeg.

válasz erre

Mordorer

1 hónapja, 1 hete és 6 napja

Szerintem biztos nem, maximum a tableten játszóknak lehet egy irány, de nekik sem biztos.

válasz erre