Catomic játékteszt

2017. április 30.
43.4871
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Meglepően megszaporodtak mostanság a különféle macskás mobiljátékok, így máris itt van köztünk az On5 csapatának legújabb tagja, amely egy olyan különleges alkotás lett, hogy túlzás nélkül először köpni-nyelni nem tudtam a betöltés után. Hiába magyarázta el nekem a játék, hogy mit és miért kell csinálni benne, egyszerűen egy nagy és érthetetlen katyvasz volt az egész. Persze azért bőszen csináltam, amit kért tőlem a program a betanítás során, de ha nem nézek utána, hogy mit akar a Catomic, akkor még mindig ott ülnék elkerekedett szemekkel, cumis üvegeket pakolgatva.


Merthogy bár fél órán keresztül konkrétan halvány lila gőzöm sem volt arról, hogy mi történik a játékban - azért ez a WTF érzés a későbbiekben is előkerült néha -, egy kis utánajárás után rájöttem, hogy a Catomic arról szól, hogy a cirmosok el akarják foglalni a Marsot, és a kolonizálás már itt a Földön megkezdődik. Ehhez pedig úgy kell hozzásegíteni őket, hogy kis cumisüvegekből sok-sok átalakulás után rakétás űrhajóssá alakítjuk hőseinket.

Catomic játékteszt - 2. kép

Ez a feladat azonban nemhogy nehéz, kis túlzással lehetetlen lesz! Mielőtt azonban ezt bizonyítani tudnánk, nagyon lényeges meghatározni a Catomic stílusát, ami lényegében a match-3 alapokra épít, de itt nem egy előre beterített pályán kell húzgálnunk ide-oda az egymás mellé kerülő dolgokat, hanem nekünk kell betölteni a pályát és kirakni egymás mellé három valamit. Hogy ez miért olyan jó móka és kihívás?

Leginkább azért, mert ha letettünk a pályára három ugyanolyan dolgot, akkor azok nem eltűnnek, hanem átalakulnak egy másik valamivé. A ranglétrát nagyon nehéz pontosan felsorolni, mert a készítők szó szerint böszme módon alkottak meg egy halom dolgot, így három cumisüvegből lesz egy pólyás cica, ami mellé cumisüvegekből további két pólyás cicát kell összehoznunk ahhoz, hogy kapjunk egy iskolapadban ülő cicát, majd hat cumisüveg és hat pólyáscica által további két iskolapadban ülő cirmost kell teremtenünk, hogy hármójükből diplomás macska, iskolaépület (?), majd sok-sok-sok transzformáció után egy Marsra induló, űrhajós cicus váljék. Nem érted? Nem csoda, mert én sem igazán...

Catomic játékteszt - 3. kép

Mivel mindez fix terepen történik, ezért nagyon jól meg kell terveznünk előre, hogy hová tegyük le a dolgokat, hiszen folyamatos helyszűkében leszünk, ezáltal hiába rakunk össze három pólyás cicát, ha azok nem egymás mellé kerülnek, akkor konkrétan semmit sem ért az erőfeszítésünk, csak a helyet foglalják a pályán. Beteg? Nem kicsit, és még ráadásul idegesítően nehéz is. Sőt mi több, dolgunkat tovább nehezíti, hogy bár a játék nemcsak cumisüvegeket dob be - bár abból van a legtöbb -, hanem gyakran fejlettebb cicákat, baglyokat, varázskalapokat, mozgó egereket, szuperegereket, Szabadság szobrokat vagy éppen szélmalmokat. Hogy miért, illetve mi haszna utóbbiaknak?

Halvány lila gőzöm sincs! Nem vicc, tényleg nem tudtam rájönni, és őszintén szólva nem is akartam, ugyanis a Catomic már harmadik nekifutásra annyira felhúzott, hogy soha többé nem szerettem volna látni. Értem én, hogy a készítők valami nagyon elvontat, valami nagyon újítót és nagyon nehezet akartak alkotni, csakhogy ez így ebben a formában semmi sikerélményt nem ad a kezünkbe, hiszen csak akkor érünk el valamit, ha eljuttatunk egy cicát a Marsra, de amíg ezt összehozzuk, addig túlzás nélkül vért izzadunk majd, mert a feladat majdhogynem lehetetlen.

Catomic játékteszt - 4. kép

A Catomic tehát noha nem egy rossz játék, ellenben nem is a könnyed kikapcsolódás szerelmeseinek álmodták meg. Engem személy szerint frusztrált és idegesített a logikátlansága, de ha szeretsz elidőzni játékokban, szeretsz sokat gondolkodni minden egyes lépésed előtt - ergo szeretsz sakkozni -, akkor azért tegyél vele egy próbát, mert az ötlet jó, de a megvalósítás szerintem kifejezetten borzalmas lett.

A Catomic elérhető itt: Google Play | iOS App Store
4 hozzászólás

Mendez

7 éve, 5 hónapja és 26 napja

Most szedem le, nekiállok. Nekem bejön ez a koncepció!

válasz erre

zsenikém

7 éve, 6 hónapja és 3 napja

Na jó én ezt most akkor kipróbálom! mosolygó smiley

válasz erre

Femobilos

7 éve, 6 hónapja és 3 napja

Hát ez nagyon cuki! mosolygó smiley

válasz erre

Gólem

7 éve, 6 hónapja és 3 napja

Elég bonyolultnak tűnik, főleg a stílushoz mérten! meglepett smiley

válasz erre