Ezért lesznek a játékosok a legnagyobb vesztesei az Epic Games és az Apple háborújának

2020. szeptember 06.
144.6751
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Már hetek óta tart az Apple és az Epic Games háborúskodása, melyben a Google és a Play Áruház is érintett, azonban őket a legtöbb esetben kifelejtik a tudósításokból, aminek az oka leginkább az, hogy a nagy duhajkodás az előbbi két cégóriás között robbant ki, ami leginkább azért történt, mert két dudás ritkán fér meg egy csárdában. Nekünk eszünkbe sem jut állást foglalni egyik fél oldalán sem - maradjunk annyiban, hogy mindkét oldalon van igazság, de egyiknek sincs teljesen igaza -, miközben azért vagyunk szomorúak, mert a történet legnagyobb vesztesei már megint mi, az egyszerű játékosok lehetünk.


Illetve pontosítanánk, már vagyunk is! A hadakozás ugyanis hiába nem érinti a PC-s vagy konzolos játékosokat, hovatovább az Android alapú rendszerekkel rendelkezőket sem ilyen nagy mértékben, azért már most vannak olyan intézkedések, illetve kilátásba kerültek olyan dolgok, melyek nagyon fájhatnak a játékosoknak, és úgy általában az egész mobilgamer szegmensnek. Lássuk, hogy melyek ezek!

Viszlát mobilos Fortnite!

Bár Androidon még vannak alternatívái, az iOS-rendszert futtató okostelefonokkal és táblagépekkel rendelkező játékosok azonban az Apple és az Epic Games hadakozásának köszönhetően könnyes búcsút inthetnek a mobilos Fortnite-nak, hiszen a játékot eltávolították az App Store-ról, és egyébként a Google Play-ről is. Míg azonban iOS-re semmilyen alternatíva nincs a telepítésre, addig az Epic Games hivatalos honlapjáról könnyedén beszerezhetjük Androidra, tehát erről az oldalról - egyelőre - nincs probléma.

Ezért lesznek a játékosok a legnagyobb vesztesei az Epic Games és az Apple háborújának - 2. kép

Az almás készülékek tulajdonosai azonban szívhatják a fogukat, hiszen esetükben minden alternatívának lőttek. Olyannyira, hogy a legutóbbi intézkedések alapján az Apple még az Epic Games App Store fiókját is törölte, ami azt jelenti, hogy a csapat nem tudja többé frissíteni a korábban letöltött példányokat sem. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy hiába van sokaknak már hónapok óta ott az iPhone-ján vagy az iPadjén a Fortnite, azok nem tudnak majd kapcsolódni a szerverekhez az aktuális frissítés nélkül. Legalábbis addig, amíg zajlik a pereskedés a két fél között.

Viszlát mobilos Unreal Engine!?

Ezen a téren egyelőre még nincs vész, hiszen a bíróság az Epic Games-nek adott igazat (az Unreal Engine fejlesztői fiókja maradhat iOS-en is), de nem kizárt, hogy a jövőben a mobilos Unreal Engine grafikus motortól is el kell majd búcsúznunk. Aki ugyanis nem tudná, ennek a technológiának a hátterében szintén az Epic Games áll, és amiért szomorkodhatunk, az leginkább az, hogy a kis képernyőn jelenleg ez az engine biztosítja az egyik legszebb megjelenést.

A Fortnite, majd az Epic Games kitiltása után pedig nem kizárt, hogy az lesz az Apple következő lépése, hogy az összes Unreal Engine-re épülő mobiljátékot kirakják a boltjukból. Ez nyilván merész húzás lenne, de ha a teljes App Store kínálatát vesszük alapul, akkor kijelenthető, hogy "több is veszett Mohácsnál", tehát az Apple részéről már nem lenne ez túl nagy veszteség, pláne abban a tekintetben, hogy ezzel micsoda példát tudna statuálni a többi ügyfelét tekintve.

Ezért lesznek a játékosok a legnagyobb vesztesei az Epic Games és az Apple háborújának - 3. kép

Arról nem is beszélve, hogy az Unreal Engine pótolható dolog, ez tehát szintén nem jelent majd akadályt a cupertinói óriásnak. Persze mi azért itt is veszíthetünk, méghozzá nem is keveset! Egyelőre ott tartunk, hogy azok a frissítések, amik az Epic Games-hez tartoznak - a Fortnite mellett ilyen többek között az Infinity Blade is - nem fognak megérkezni a telefonokra, hiszen ezek az Epic fiókhoz tartoznak.

Viszlát Epic Games mobiljátékok!

A fentiek alapján egy kicsit érdemes lehet már előre is gondolkozni azzal kapcsolatban, hogy mi sülhet ki az Apple és az Epic Games kakaskaméregetéséből. Mivel az egyik nagy piacon gyakorlatilag ellehetetlenítették a csapatot, ezért vagy teljes erőbedobással az Androidos szegmensre koncentrálnak, vagy megpróbálnak összehozni egy saját boltot mobilra - ugyebár sokan az Epic Games Store mobilos bővülését várják - előfordulhat, hogy ez a nagy balhé a marketing része volt -, amivel azért a fenti aggályok egy csapásra megoldásra lelnének.

Persze van egy olyan teória is, miszerint a csapat inkább hagyja ezek után az egész mobilos szegmenst, hiszen hatalmas pénzeket kaszálnak PC-n a saját boltjukkal. Ha ez történik, azzal ismét mi veszíthetünk majd sajnálatos módon... Erre persze nagyon kicsi az esély, szerencsére.

Akárhogy is, egy ilyen csatározásban csak vesztesek lehetnek, nyertesek semmiképpen. Hacsak az Apple nem csökkenti a játékokon belül vásárolható kiegészítőkre - is - számolt 30%-os jutalékot, a helyzet nem fog változni. Pedig ha legalább ezt a részesedését lejjebb vinné, talán nem mérgesedett volna el a helyzet ennyire.
5 hozzászólás

zsenikém

3 éve, 11 hónapja és 4 napja

Őszintén remélem hogy nem jutunk el idáig. Mondjuk azt nem értem a történetben hogy az Apple miért akarta az Unreaé Engine-t is kitiltani? meglepett smiley

válasz erre

Tommy

3 éve, 11 hónapja és 4 napja

Remélem, hogy az Unreal Engine marad. Nagyon remélem...

válasz erre

Mendez

3 éve, 11 hónapja és 4 napja

Nekem nagyon unszimpatikus amit az Epic csinált. Teljesen értelmetlen provokáció.

válasz erre

fonemaker

3 éve, 11 hónapja és 4 napja

Az a baj hogy az epic nagyon önfejű, ráadásul úgy tesz mintha sajnálni kéne őket, közben meg ellene megy annak a szabályzatnak, amit aláírt. Nem tudom mit tenne ha az ő áruházukban szopatná őket valaki...

válasz erre

SamsungFan

3 éve, 11 hónapja és 4 napja

Elég gáz ez az egész. Az Epicnek el kéne fogadnia a szabályokat, nem küzdeni ellene. Főleg nem úgy hogy megszopatnak vele mindenkit.

válasz erre