Faraway: Puzzle Escape játékteszt

2017. május 26.
44.4751
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ha valakinek mond valamit a legendás Myst neve a kilencvenes évek elejéről, akkor bizonyára egyetért velem abban, hogy egy olyan megismételhetetlen ügyességi kalandjátékról beszélünk, amit azóta sem tudott felülmúlni senki sem. Bár akadtak próbálkozások, így a The Witness például egészen közel került a trónfosztáshoz, de többségében inkább csak szánni való próbálkozás volt a legtöbb. Mobilokon pedig pláne!


Amikor kiderült, hogy a Mousecity munkatársai is a Myst-tel dobálóznak legújabb mobiljátékuk, avagy a Faraway: Puzzle Escape kapcsán, nekem már nem csillant fel a szemem, ellenben így is érdeklődéssel fogadtam a projektet. Sőt úgy voltam vele, hogy ha sikerül összehozniuk néhány kellemes fejtörőt a készítőknek, hovatovább hellyel-közzel a hangulat is rendben lesz, akkor én már elégedett leszek.

Faraway: Puzzle Escape játékteszt - 2. kép

Hogy mi valósult meg mindebből? Örömmel jelentem, hogy minden, sőt mi több, a Faraway magasabb szinteken még egy kicsit meg is izzasztott, ami azért nem kis teljesítmény egy mobiljátéktól. Hovatovább az alkotás néhány helyszínén akarva-akaratlan is felmerült bennem egy csipetnyi Myst utánérzés, ami leginkább annak volt köszönhető, hogy a játékmenet azért határozottan erre épített, habár egy kicsikét egyszerűsített formában.

A Faraway: Puzzle Escape ősi, romos templomokba kalauzol el minket, méghozzá teljes egészében belső nézetes formában, miközben apánk után kutatva - a sztori nagyjából ebben ki is merül -, minden pályán teljesítenünk kell a fejtörőket a továbbjutás reményében. Az első szinteken elegendő lesz csak elhúzni pár kapcsolót, vagy kirakni egy-két formát, azonban ahogy haladunk előre, úgy jönnek a komolyabb feladványok, amelyek között bizony találunk pár olyat, hogy szükségünk lesz a beépített segítségre, vagy legalábbis arra, hogy egy darabig elgondolkozzunk a megoldáson.

Faraway: Puzzle Escape játékteszt - 3. kép

Nagy dicséret illeti a fejlesztőket, hogy helyenként mertek nagyot álmodni, illetve kilépni a klisék közül, ezáltal nem csak szokványos feladványokkal találkozunk, hanem igazi különlegességekkel is. Elegendő ehhez felhozni példaként rögtön a harmadik szint anyacsavaros feladványát, ahol egyetlen fejtörőből kihoztak egy 10 perces, vissza-visszatérős elfoglaltságot. Persze azért ne várjunk órákig tartó feladványokat, hiszen a készítők azért tisztában voltak azzal, hogy mobilra fejlesztenek, itt pedig azért alapkövetelménynek tekinthetők a gyorsan teljesíthető pályák.

A játékmenetről annyit érdemes még tudni, hogy a 18 helyszínt belső nézetből ismerhetjük meg, ezáltal úgy haladhatunk keresztül a pályákon, mintha egy FPS-ben lennénk, és bár a kamerakezelés, valamint a mozgás nem mindig a legjobb - fix pályán közlekedünk -, de ezek apróságok ahhoz mérten, hogy az egyre nehezedő, folyamatosan újabb logikai elméletek megálmodására ösztönző feladványok milyen kellemes élményeket tudnak nyújtani nekünk.

Faraway: Puzzle Escape játékteszt - 4. kép

A Faraway: Puzzle Escape ugyan nem reformálja meg a stílust, de túlzás nélkül kijelenthető, hogy mobilon az eddigi talán legjobb Myst-klón született meg a neve alatt. Sőt mi több, a játék első 9 pályájáért még fizetnünk sem kell, így konkrétan a felét teljesen szabadon átélheted, ha szeretnél megoldani pár elgondolkodtató fejtörőt.

A Stickman Skate Battle elérhető itt: Google Play | iOS App Store
3 hozzászólás

SamsungFan

7 éve, 5 hónapja és 27 napja

Már szedem is. Nagyon tetszik a teszt alapján!

válasz erre

Chico

7 éve, 6 hónapja

Jó játéknak tűnik, az pedig külön tetszik hogy ki lehet próbálni, utána pedig egy reklámmentes fizetős verzió van! mosolygó smiley

válasz erre

Mendez

7 éve, 6 hónapja és 1 napja

Nagyon érdekes látványvilága van! Tetszik!

válasz erre