Farlight 84 játékteszt

2023. február 23.
91.4161
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Elég régen volt már, hogy Battle Royale játékot teszteltem, azonban még ennél is régebben volt, hogy saját akaratomból játszottam egy ilyen játékkal. Én nem azt mondom, hogy nem kedvelem a műfajt, sokkal inkább az engem érő nagyon kevés sikerélmény tett azért, hogy megtartsam a megfelelő távolságot. A Farlight 84 azonban pont az a BR, aminek hosszú idő után, rögös utak közepette, de sikerült visszaterelnie a csatamezőre.


A NetEase Games által készített Super Mecha Champions volt az a játék, ami egy egész évre besszippantott a műfajba. Az anime-szerű grafika, a harcos robotok mind olyan tényezők voltak, melyek ínyemre voltak és fejlődésben is eléggé gyorsan haladtam, sokáig is jutottam.

Az utóbbi hónapokban kezdtem végleg feladni a mókát az egyre több Android emulatoros játékosnak és az európai szerver hiányának köszönhetően. Mai tesztünk alanyát nem az említett stúdió készítette, de a Farlight 84-ben is megjelennek futuriszikusabb elemek, gondolok itt például fegyver dizájnra, avagy az itt is megjelenő robotoszerű szerkezetekre, mechákra.

Alapvető eltérés a két játék között - ha már az SMC-vel vontam párhuzamot- , hogy a NetEase játékában pilóták irányítanak harcos robotokat, akiknek támadásaik és képességeik a robotokból, azok méretéből, felépítéséből és képességeikből adódnak.

A Farlight 84 egy újabb battle royale vagy valami több?

A Farlight 84 egy újabb battle royale vagy valami több?


Esetünkben azonban a robotokkal a különböző fegyvereket nagyban helyettesítve tudunk lőni - például rakétát, lézerusgarat, avagy simán gyorstüzelésben. Karakterünk képességét a minden meccs elején válaszott kaszt adja, hasonlóan az Apex Legends ezen mechanikájához. Most pedig, hogy sikerült összemazsolázzam a BR-ek közti különbséget, rátérnék a játék fő aspektusára.

Tulajdonképpen nem vártam sok mindent a Farlight 84-től több okból sem, és talán pont ezek miatt tetszettek végül a megoldásai. Egyfelől egy újabb, sablon-BR játéknak gondoltam, amiben nincs semmi újítás, semmi önálló gondolatból származó megoldás. És bár tény, hogy ebben a játékben sincs semmi olyan, amit ne láttunk volna máshol - sőt a legfőbb eleme a játéknak néhol eléggé átlagon aluli - de egy biztos, a legjobb mechanikákat így egyszerre nem láttuk még.

Egy big bug

Egy big bug


Itt vannak a Super Mecha-féle, amúgy tök jó robotharcok, az Apex-féle kasztrendszer és a Cyber Hunter-re hajazó grafikai megvalósítas, ám az a nagyon futurisztikus art stlye elmarad. Maga a játék pedig ugyanarról szól, mint a többi BR: vagyunk százan, leérkezünk a térképre, gyűjtögetünk és ölünk, végül pedig győzünk.

Ami azonban némileg egyedivé teszi az összképet, az az hogy legjobb tudomásom szerint nem csak Squad csapatban lehet játszani, de ha nem így teszünk, nos... úgy szétkapnak minket, ahogy nem szégyenlik. Szóval alapvetően mindenki 4 fős csapatban indul, az más kérdés, hogy szintlépés és bizonyítás, esetleg méregetés szempontjából mi is kértünk-e magunk mellé még három sorstársat vagy sem. A játék alapvető menete és a játéktér mérete pedig ugyanúgy egy vörös kör szűkülési átmérőjétől függ, mint minden más hasonló játékban.

Átplasztikázom a tested, dude

Átplasztikázom a tested, dude


A fegyverharc alapvetése és a kasztok által adott extrák azok, amik kicsit egyedivé teszik a játékot, néha azonban sajnos negatív minőségben is. Maguk a fegyverek kinézetre futurisztikusak, de ha nem is azok, semmikép sem PUBG szintűen realisták. Ezen puffogtatók sorát a szokásos osztályok felvonultatása jellemzi.

Találhatunk mesterlövészpuskát, shotgun-t, illetve gépfegyvereket. Amit talán hiányolok, nem is kicsit, az valami nagyon basic, nagyon alap kezdőfegyver. Tudom, ez is Super Mecha Champions szokás, de irtó szívás, ha véletlen nyolcan landolunk ugyanott és az ellenfél szobájában minden IS van, nálam - vagyis a szomszédos szobában - pedig szinte semmi.

Ránk rohannak és egyszerűen lenyomják az egész csapatot. Legjobb tudásom szerint ez a kezdőfegyver téma sem a PUBG-ben nem gond, de még a Call of Duty-ban is csak kés van, de logikusan végiggondolva nem is lenne hülyeség adni valamit landoláskor.

Kicsit Fortnite, kicsit PUBG, kicsit minden

Kicsit Fortnite, kicsit PUBG, kicsit minden


A fegyverharc, amellett hogy eléggé nehéz kiismerni és ráállni, ami nem gond, sőt extra kihívas és legalább nem monoton, de hibája azért van. Gondoljunk olyan dolgokra lövöldözés közben, mint a célzás rángatása - nem letartásgondok - illetve a mechanikaként szereplő jetpack.

A jetpack-kel egyet felfelé és egyet előre tudunk "suhanni", az ellenfeleink pedig állandóan ezt fogják használni tűzpárrbaj közben. Adja magát a dolog, hogy mi is ezt tegyük, na de annyira hihetetlenül nehéz bárkit is eltalálni, hogy az valami eszméletlen.

Talán a jetpack közbeni kameraképen kellene változtatni és akkor egy fokkal működőképesebb lenne, de így eléggé zavaró. A kasztok annyi extrát nem adnak az összképhez, kivéve nyilván, hogy vannak például healer-ek, akik élettöltésre alkalmas dobozt tudnak lehívni. Vannak ugyanakkor a heavy-k, akik képessége extra támadóerő, és így tovább.

Utamba ne kerülj kiscsirke!

Utamba ne kerülj kiscsirke!


Ami igazán durvák a játékban, azok a robotok. Vannak itt mozgékonyak, illetve lomhák, emiatt pedig gyorslövők és hatalmasat sebzők is. Itt úgy működnek ezek, mint pl. a PUBG-ben az autók. 2-4 játékos tud beleülni, annyi különbséggel, hogy folyamatosan kell velük lövöldözni. Hatalmas hangulati élmény százfelé figyelve robbantgatni, lövéseket kerülni, időnként pedig hús-vér emberként menekülni a rakéták elől, egyszerűen zsenális.

Nagyon örülünk, hogy a Farlight 84 - azt hiszem egy év régiós korlát után - végre számunkra is elérhető legalább Androidon (iOS-en még egy kicsit várni kell rá). Grafikai hibákkal nagyon elenyésző mennyiségben, de inkább szinte egyáltalán nem találkoztam. Alapvetően nagyon nem könnyű cím ez a BR, de hogy megéri-e letölteni? Minden bizonnyal nagyon is!

A Farlight 84 letöltése itt: Google Play | iOS App Store (még nem telepíthető)
5 hozzászólás

Tommy

1 éve, 2 hónapja és 26 napja

Egy próbát mindenképp megér! Lehet hogy rákattanok.

válasz erre

peter97

1 éve, 2 hónapja és 27 napja

Roppant várós iOS-re! Androidon kipróbáltam, de azért várnám a minőséget... mosolygó smiley

válasz erre

fonemaker

1 éve, 2 hónapja és 27 napja

Már töltöm is!

válasz erre

Ronalddo

1 éve, 2 hónapja és 27 napja

Anno 48 fős coopot ígértek, de ez nem tűnik annyinak. meglepett smiley

válasz erre

SamsungFan

1 éve, 3 hónapja

Nem tűnik rossznak, szedem!

válasz erre