Advertisement

Így válasszunk megfelelő powerbankot okostelefonunkhoz

2017. augusztus 13.
52.5661
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
A powerbank, vagy más néven külső akkumulátor - bizonyos helyeken vésztöltő - az egyik leghasznosabb kiegészítő az okostelefonok világában, amelyeknek egy igazán komoly problémájuk van, mégpedig az aksik gyenge kapacitása. Míg egy régi Nokia 3310-est simán el tudtunk vinni magunkkal a világ végére is egy négynapos sátras kirándulásra, addig egy mai okostelefon már egy nap után bemondja az unalmast, és ilyenkor bizony rendkívül hatásos lehet, ha ott van a zsebünkben egy aprócska kis külső akku, amiről kényelmesen feltölthetjük a készüléket.
Advertisement


A powerbank segítségével ugyanis bárhová magunkkal vihetünk akár több töltésre elegendő energiát is, sőt mi több, megfelelő kapacitás esetén táblagépünket, zenelejátszónkat vagy más hordozható eszközeinket is energiával láthatjuk el a segítségével. Mivel sok esetben akár életet is menthet egy powerbank - nehogy, ne tudjunk már kedvenc mobiljátékainkkal függeni -, ezért az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy milyen szempontokat vegyünk figyelembe a választáskor.

Így válasszunk megfelelő powerbankot okostelefonunkhoz - 2. kép

1. Kapacitás


Kezdjük rögtön a legfontosabb tényezővel, avagy a kapacitással, amit a powerbank esetében mAh-ban - ejtsd: milliamperórában - adnak meg, amivel az eltárolt elektromos töltés mennyiségét jelölik. Hogy mekkora legyen a külső akkumulátor, azt minden esetben készülékünk aksija határozza meg, illetve az is, hogy milyen egyéb eszközöket és hányszor akarunk feltölteni vele. Általánosságban kijelenthető, hogy bár a mai okostelefonok akkumulátora még mindig csak 2-3 ezer mAh körül mozog, azonban érdemes legalább 5 ezer mAh-s, vagy annál is nagyobb powerbankot választani magunknak.

Ennek az oka az, hogy az akkumulátorok által tárolt energia változó, ezáltal egy 5 ezer mAh-s külső akkumulátortól nem várhatjuk el azt, hogy kétszer teljesen feltölt egy 2500 mAh-s aksival szerelt telefont, mert a matematika és a logika itt az összetett kémiai folyamatok miatt nem érvényes, hovatovább mindebbe rengeteg külső tényező, a hőmérséklet és egyebek is beleszólhatnak. Ha tehát legalább kétszer fel akarjuk tölteni telefonunkat és zenelejátszónkat, akkor legalább egy 6 ezer mAh-s powerbankot szerezzünk be.

2. Kimeneti feszültség

Sokan csak úgy vesznek powerbankot, hogy mindegy milyen, csak legyen jó nagy a kapacitása. Hiába azonban a nagy kapacitás, ha a szerkezet képtelen leadni azt. Ennek függvényében csak azt a powerbankot vegyük meg, aminek a kimeneti feszültsége legalább 5V, máskülönben nem tölteni fogjuk vele okostelefonunkat, hanem lemeríteni. Az olcsóbb eszközöknél bizony könnyű belefutni ebbe a hibába!

3. Kimenetek

Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a powerbank kimeneteivel kapcsolatos kérdést, akkor azt kell mondanunk, hogy az egy kimeneti USB porttal rendelkező változatot ne vegyük meg. Ezek ugyanis rendszerint csak 1 Amperos töltési értéket tudnak leadni, míg a dupla portosok esetében az egyik rendszerint 2, 2.1 vagy annál is magasabb Amperral dolgozik, ergo gyorsabban lehet vele tölteni akár nagyobb kapacitású aksikat is. Nem mellesleg egyszerre kettő készülék is tudja szipkázni az energiáját.

Így válasszunk megfelelő powerbankot okostelefonunkhoz - 3. kép

4. Akkumulátor


Egy külső akkumulátor esetében nyilván oda kell még figyelni a benne elhelyezett aksi típusára is. Egy powerbankot csak akkor vegyünk meg, ha abban lítiumos akkumulátor kapott helyet, amit rendszerint már a csomagoláson jelezni szoktak. Mással nem érdemes szenvedni, mert az eltérő típusok kevesebb energiát tudnak tárolni, nehezebbek és nagyobbak is, mindemellett pedig könnyebben melegednek.

5. Kiegészítők

A powerbankok kiválasztásában fontos szempontot jelentenek a kiegészítők is. Bár rendszerint mindegyik külső akkumulátor rendelkezik egy töltőkábellel, azonban több gyártó - konkrétan ugyanazért a pénzért - hordozótáskát vagy dokkolót is ad az aksi mellé. Ezek elsőre feleslegesnek tűnhetnek, de például az első karcok megjelenése után garantáltan a fejünket verjük majd a falba, hogy miért nem a komplett szettet választottuk.
Advertisement
4 hozzászólás

SamsungFan

5 éve, 11 hónapja és 16 napja

Mondjuk nagyjából tudtam ezeket, de sokaknak hasznos!

válasz erre

Mendez

5 éve, 11 hónapja és 16 napja

Nagyon hasznos cikk, köszönjük!

válasz erre

peter97

5 éve, 11 hónapja és 17 napja

Nekem most egy 2500-as van de az tényleg nem sokra jó, kb félig tölti fel a telómat.

válasz erre

Femobilos

5 éve, 11 hónapja és 17 napja

De jó kis cikk újra! Köszi a fejtágítást!

válasz erre