Miért fontos a hangzás a mobiljátékoknál?

2022. augusztus 28.
77.7861
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Néha alábecsüljük vagy figyelmen kívül hagyjuk a jó minőségű hang fontosságát a játékokban. Ha másodszor vagy harmadszor játszol végig egy játékot, jó eséllyel egy podcastot, hangoskönyvet vagy a saját magad által választott zenét fogsz hallgatni, miközben irgalmatlan tempóban bezsebeled az utolsó néhány eredményt vagy gyűjtögetnivalót.
 


Mobilon akár már az első alkalommal is megteheted ezt, amikor először töltöd be a játékot. Sok esetben ez érthető, különösen a lazább címek esetében, amelyek gyakran ugyanazt a csiripelős dallamot játsszák le hurokban, miközben játszol. Néha azonban előfordulhat, hogy lemaradsz néhány kiváló hangról, amely sok szempontból tovább fokozza az élményt. Ma arról fogunk beszélni, hogy miért számít a hang a játékokban, és miért ugyanolyan fontos a hangminőség.

Egy egyjátékos játékban a jó hangzással még mélyebben elmerülhetsz az élményben, mintha lenémítva játszanál. A zene képes felkavarni az érzelmeinket, megfelelően megadja a melankolikus hangot a szomorúbb pillanatokhoz, vagy adrenalinpumpáló ütemet biztosít, amikor az akció fokozódik.

Miért fontos a hangzás a mobiljátékoknál? - 2. kép

Természetesen a hangeffektek is fontos szerepet játszanak abban, hogy az élmény még magával ragadóbb legyen. Ha egy fegyverből kilőtt golyók hangja nem megfelelően vaskos, az kivesz az élményből. De a kiemelkedő hangeffektek még élvezhetőbbé tehetik a játékmenetet, legyen szó akár a varázslatok megfelelően éteri hangjairól, vagy akár olyan látszólag egyszerű dologról, mint a jól felvett esőzés. A kiváló hangeffektek rétegeket adnak a játékhoz, és élvezetesebbé tehetik azt.

A fentiek a többjátékos játékokra is igazak. Bizonyos esetekben azonban a jó hangzás előnyhöz juttathat egy olyan ellenféllel szemben is, aki vagy zenehallgatás közben játszik, vagy nem rendelkezik nagyszerű fejhallgatóval, hogy kihasználhassa az irányított hangzás előnyeit. A térérzékelés ugyanis néhány játékban, főként az FPS-ekben, segíthet kitalálni, hogy az ellenség merre van, kizárólag a lépései hangja alapján.

Egy jó fejhallgatóval vizualizálhatod a helyzetüket, és elkaphatod őket, ami időnként gyors és könnyű killt tesz lehetővé. De ez más műfajokban is hasznos lehet, például egy autóversenyzős játékban meg tudod állapítani, ha a mögötted haladó autó közeledik és előzni akar. Eközben a MOBA-kban vagy a verekedős játékokban a karakterek bizonyos támadások előtt adott hangjelzéseket adnak ki, ami segíthet kivédeni a támadást.

Miért fontos a hangzás a mobiljátékoknál? - 3. kép

Mindez azonban nagyon keveset jelent, ha nincs egy jó minőségű fejhallgatós. Ha a telefonod hangszóróján keresztül játszol a játékokkal, a varázslat egy része elveszik, mivel a minőség általában nem túl lenyűgöző. Hasonlóképpen, a rossz minőségű fejhallgató azt jelentheti, hogy az érzelmes pillanatok elmaradnak, vagy nem hallod az ellenséged közeledő lépteit.

Ha eddig nem egy jó fülessel játszottál, akkor itt az ideje beszerezni egyet - legjobb egy vezeték nélküli megoldás, hiszen óriási löketet adhat a játékélménynek. Azonban figyelj a környezetedre is, különösen, ha mobiljátékokat játszol útközben, a játékban elmélyülés fontos, de az is, hogy biztonságban maradj, amikor úton vagy!
3 hozzászólás

Chico

1 éve, 2 hónapja és 7 napja

Alap a füles nálam is.

válasz erre

Ronalddo

1 éve, 2 hónapja és 7 napja

Én is csak fülessel játszom, anélkül semmi értelme.

válasz erre

fonemaker

1 éve, 2 hónapja és 7 napja

Mindig fülessel tolom, csak így hallani mindent jól.

válasz erre