Milyen eszközök garantálják 2020-ban okostelefonjaink biztonságát?

2020. június 21.
71.3391
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Olyan világot élünk, melyben mindenki magánál, a saját zsebében hordja a fél életét, hiszen okostelefonunkkal intézzük pénzügyeinket, tartjuk a kapcsolatot mindenkivel, vele bonyolítjuk levelezéseinket, munkahelyi ügyeinket, egyszóval komoly galibát okozhat, ha elvesztenénk, esetleg illetéktelenek kezébe kerülne. Utóbbi persze csak akkor probléma, ha nem gondoskodtunk a készülék megfelelő védelméről.


Csakhogy kevesen tudják, mit is nevezünk igazi védelemnek egy okostelefon esetében! Nyilván vannak a modern készülékeknek különféle biztonsági szintjei, léteznek mindenki által ismert alternatívák, de olyan általános megoldások is, melyekről sokan talán nem is hallottak. Hogy milyen eszközök biztosítják szoftveresen és hardveresen 2020-ban egy okostelefon biztonságát? Lássunk egy gyors áttekintőt!

Az ujjlenyomat-olvasó már a múlté?

Közel sem, hiszen beszélhetünk az okostelefonok esetében elsődleges és másodlagos védelmi megoldásokról. Az elsődleges megoldások a közismert dolgok, a jelszavak, feloldóformák, ujjlenyomat-olvasók vagy a különféle írisz-szkennerek és Face ID-k. Ezek alkalmazása minden telefontulajdonosnak erősen ajánlott, hiszen amennyiben elhagyjuk a készülékünket, netán ellopják, akkor ezek tökéletesen alkalmasak lehetnek arra, hogy egy átlagos felhasználó ne tudjon hozzáférni a személyes adatainkhoz.

Merthogy nem mindenki programozó, aki hozzáfér egy készülékhez. Adja magát azonban a kérdés, hogy milyen védelmi lehetőségek vannak még, illetve milyen módszerek vannak abban az esetben, ha valaki távolról kísérel meg hozzáférni a készülékünkön tárolt adatokhoz?

Milyen eszközök garantálják 2020-ban okostelefonjaink biztonságát? - 2. kép

Jelszótároló szolgáltatások

Közismert, hogy az egyik legrizikósabb biztonsági kockázatot az jelenti, ha mindenhol ugyanazt a jelszót alkalmazzuk, így a banki applikációban, e-mail címünknél vagy éppen a telefon feloldására. Ezzel elegendő csak egyet feltörni a sok közül ahhoz, hogy valaki mindenhez hozzáférjen, ami az életünkhöz kapcsolódik. Nyilván elég körülményes azonban mindenhez erős és egyedi jelszót használni, hiszen ember legyen a talpán, aki ezeket észben tartja.

Szerencsére egyre több okostelefon érkezik már eleve beépített jelszótároló szolgáltatással (Androidon ilyen például a Samsung Pass vagy iOS-en az iCloud-kulcskarika), melyek egy helyen tárolnak mindent, de jellemzően biometrikus azonosítóval tudják helyettesíteni a bejelentkezési adatokat, így például csak a mi ujjunk vagy csak az arcunk léptethet be minket bizonyos szolgáltatásokba, melyek valójában bonyolult jelszavakat használnak.

Titkosítások

Mivel okostelefonjaink manapság folyamatosan kapcsolódnak valamilyen adattovábbításra alkalmas hálózathoz, ezért rendkívül lényeges intézkedés, hogy már ezen a szinten megakadályozzuk az illetéktelen behatolást, azaz a megfelelő védelmet. Ezt különféle titkosításokkal lehet elérni, melyekkel elérhetjük, hogy a hálózaton keresztül küldött adatok titkosítva hagyják el a készüléket, ezáltal csak a feladó és a címzett tudja dekódolni azt.

Ma már több üzenetküldő alkalmazás dolgozik ilyesmivel - érdemes őket választani csevegéshez -, de ott a VPN is, ami teljes körű titkosítást képes nyújtani, és főleg nyilvános WiFi hálózatok esetén jó választás.

Milyen eszközök garantálják 2020-ban okostelefonjaink biztonságát? - 3. kép

Hardveres védelem

Egyre több okostelefon-gyártó gondoskodik már hardveres szinten is a védelemről. Ez ma még igencsak gyerekcipőben jár, de találkozhatunk velük, a szoftveres megoldásokat már a chipek szintjétől kiegészítő technikák pedig elképesztően hatékony párosítást nyújtanak. Hangsúlyozandó, hogy a technológiák ezen a téren még nem túl fejlettek, a jövőben azonban a kiberbiztonság növelése érdekében egyre nagyobb figyelmet fordítanak erre a gyártók.

Androidos vonalon például a Samsung Knox biztosít ilyen megoldást, iPhone-okon pedig szintén találunk ilyet, Secure Enclave néven.

Érdekel minket, te milyen megoldást használsz az adataid védelmére a mobilodon?
6 hozzászólás

fonemaker

3 éve, 6 hónapja és 15 napja

Teljesen őszintén mondom, nem tudom mit használok. Nyilván az ujjlenyomat olvasás be van állítva, de például jelszómegőrzőt nem használok. Hogy azon kívül mi megy a háttérben, nem tudom. Az biztos hogy csak a beépített funkciók mennek, én nem telepítek soha semmit külön erre.

válasz erre

Chico

3 éve, 6 hónapja és 16 napja

Mindent használok ami be van építve, de szó szerint. Viszont a jelszavaim mindenhol ugyanazok, ebben a legrosszabbak közé tartozom.

válasz erre

SamsungFan

3 éve, 6 hónapja és 16 napja

Na többek között ezért tartok ki a Samsung mellett. Biztos másoknál is vannak ilyen megoldások, de ők nevén nevezik a gyereket, és értem mi mire jó, mert elmagyarázza érthetően a telefon. Imádom például hogy a munkaköri appjaim teljesen külön vannak a magánéletemtől. Én szeretem.

válasz erre

Bencus86

3 éve, 6 hónapja és 17 napja

Semmilyen védelmet nem használok, az az igazság. Ha ellopják, úgyis ki tudják kódolni.

válasz erre

Ronalddo

3 éve, 6 hónapja és 17 napja

Én igazándiból mindig azt használom ami be van építve. A jó védelem az ami úgy működik hogy én nem is tudok róla. Nekem az a fontos hogy lássam, merre jár a telóm és ha kell, le tudjam tiltani távolról.

válasz erre

Mendez

3 éve, 6 hónapja és 17 napja

Kizárólag a beépített arcfelismerőt használom már csak jó ideje...

válasz erre