Okostelefont kap karácsonyra a gyerek? Íme néhány beállítás, amivel biztonságban tudhatod!

2020. december 13.
127.8541
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Biztosan rengeteg gyermek kap idén karácsonykor okostelefont, ami nem meglepő, hiszen évről-évre felnő, illetve eljut oda egy olyan generáció, aki szeretne saját készüléket magának. Nyilván a legtöbb gyerek azért akar saját mobilt, hogy tudjon vele játszani, amivel alapvetően nincs is semmi gond, hiszen rengeteg kiváló fejlesztő szoftver érhető el már telefonokon, azonban ott lesz még egy sor másik funkció, amire fontos lehet odafigyelni gyermekünk biztonsága miatt.


Amint ugyanis a gyereknek a kezébe adtuk a telefont, gyakorlatilag elvágtuk attól, hogy biztonságban tudhassuk, hogy minden lépését és mozdulatát koordinálhassuk, hiszen az online térben gyakorlatilag bárhonnan érheti úgymond támadás, fenyegetés, zaklatás és így tovább. Persze rengeteget tehetünk azért néhány egyszerű beállítással, vagy feltelepített applikációval, hogy növeljük a biztonsági szintet. Lássuk, hogy mivel!

Legutóbb ahhoz adtunk tippeket, hogy milyen szempontokat alapján#liknvege# vásároljunk készüléket a gyereknek, most pedig további tippjeink következnek!


Okostelefont kap karácsonyra a gyerek? Íme néhány beállítás, amivel biztonságban tudhatod! - 2. kép

Állítsuk be a Play Áruházat és az App Store-t!

Akár Androidos, akár iOS-es okostelefont kap a gyermek, a kapcsolódó áruházakban nagyon fontos lesz alkalmazni néhány beállítást. Az alkalmazásboltokban ugyanis lehet költekezni, lehet nagyokat költekezni és sajnos olyan tartalmakhoz is hozzájuthat a gyermekünk, amihez még nem kellett volna.

A Google Play esetében például létezik Szülői felügyelet opció, amikor egy PIN kóddal tulajdonképpen le tudjuk zárni azokat a tartalmakat, melyek nem valók a gyermek számára. Ha ugyanis 18 éven felülieknek szóló dologgal találkozik, esetleg nagyobb összeget szeretne kifizetni egy játékban vagy egy applikációért, akkor gyakorlatilag ez a gát ellehetetleníti őt ebben.

Az App Store esetében ilyen beállítás nincs, ellenben az iOS sokkal több korlátozási lehetőséget ad a szülők kezébe. Van például külön Tartalomkorlátozás menüpont, de az App Store-os vásárlások kapcsán a telepítést, a törlést és a vásárlásokat tilthatjuk le, sőt jelszót állíthatunk be ilyen esetekben, így elkerülhetjük, hogy a gyermek nem megfelelő tartalomhoz juthasson, esetleg olyan dolgot csináljon, aminek utána a bankszámlánk ihatja meg a levét.

Tegyük biztonságossá a keresést!

Az áruházak mellett a keresés is gyakran hozhat olyan tartalmat gyermekünk számára, amit inkább jobb, ha nem lát, ezért a Google keresőjét egyaránt fontos biztonságossá tenni. Ehhez a készülékünkön keressük meg a Fiók és adatvédelem opciót - jellemzően a Beállításokon belül található -, majd ott keressük meg a biztonságos kereséshez kapcsolódó részt és aktivizáljuk a szűrőt, amivel a Chrome böngészőből indított kereséseket rögtön gyermekbaráttá tehetjük. Arról pedig könnyű gondoskodni, hogy csak Chrome legyen a mobilon!

Okostelefont kap karácsonyra a gyerek? Íme néhány beállítás, amivel biztonságban tudhatod! - 3. kép

Válasszuk a gyerekbarát Youtube-ot!

A legtöbb gyerek nemcsak játszik és netezik, hanem rengeteget Youtube-ozik is a telefonján, ami nem meglepő, hiszen elképesztően sok mese és gyerektartalom található itt, csakhogy sajnos az olyan videókból sincs hiány, amit nekik még nem kellene látniuk. Emiatt érdemes lehet például a hagyományos Youtube-ot törölni vagy letiltani a készülékükön, és helyére feltelepíteni a Youtube Kids-t, mely ennek a gyerekbarát változata, így garantált, hogy csak gyermekbarát tartalmakat találhatnak benne a lurkók.

Lépjünk fel a zaklatás ellen!

Az online zaklatás problémája súlyosabb, mint gondolnánk, és szülőként a mi felelősségünk, hogy tegyünk ellene! Ma már szerencsére nagyon sok szuper alkalmazás létezik, ami arra szolgál, hogy összekösse a szülő és a gyermek telefonját. Lényege, hogy ha a gyerek meztelen képet kap vagy készít magáról, esetleg valami pornográf tartalom jelenik meg a kijelzőjén, akkor a szülő azonnal figyelmeztetést kap, és az édesanya vagy az édesapa azonnal közbe tud avatkozni.
3 hozzászólás

ferencziakos

3 éve, 9 napja

Tesóméknak átküldve.

válasz erre

SamsungFan

3 éve, 10 napja

LEsz kinek továbbküldenem...

válasz erre

Bencus86

3 éve, 10 napja

Sokaknak hasznos! Köszönjük!

válasz erre