Olympic Games Jam Beijing 2022 játékteszt

2022. február 25.
131.6071
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ennek a napnak is el kellett jönnie, hiába vergődtem szakadatlanul ellene: az NFT-s méreg minket is elért. Bekebelezni, szerencsére, nem fog, lévén, hogy az ilyen "játékok" egyetlen igazán megfogó része, hogy pénzt is lehet velük keresni; feltéve, ha megtaláljuk a millió játékos közül azt az egy balféket, aki hajlandó zöldhasút kiadni a győzelemért. Vagy már csak azért is, hogy játszhasson.


És ezzel sikerült is az esszenciáját egy videojátéknak elvenni. Én egy szórakoztatóipari termékkel, bármennyire is megdöbbentő, szórakozni akarok, nem pedig azon gondolkozni, hogy mennyi lóvét tudok vele keresni. A Diablo III is próbálkozott ilyesmivel az aukciós házával, ahol nem csak aranyért, de igazi pénzért is lehetett tárgyakat eladni, illetve venni. Akkor mondjuk még nem tombolt az NFT-s elmebaj, nem is csoda, hogy hamar felszámolták.

Miért vennék akármilyen cuccot egy játékban, amit önmagam is meg tudnék szerezni? Azért, mert nincs időm gyűjtögetni. Ha azonnal el szeretném érni a lezárt tartalmakat. Vagy mindenképpen nyerni akarok a legjobb csapatfelállással, tárgyakkal, akármivel. Ehhez azonban előfeltétel, hogy a játék, maga, jó legyen. Mondjuk én továbbra is úgy vélem, hogy ha tényleg tetszik egy ilyen alkotás, akkor abba bele fogom tenni az időmet, és nem ugrom át gyűjtögetés részét sem, mert nem fogom igazán azt érezni, hogy megdolgoztam a jutalomért.

A startnál, ha fel tudjuk tölteni a lila csíkot a narancssárga gomb nyomkodásával, akkor az jó.

A startnál, ha fel tudjuk tölteni a lila csíkot a narancssárga gomb nyomkodásával, akkor az jó.


Ha viszont csotrogányos a játékmenet, akkor teljesen mindegy, milyen tuti "blockchain" technológia duruzsol a háttérben, és mennyit lennének hajlandóak fizetni a túl sok pénzzel megáldott játékosok a nem "gombásodó" token-eimért. Még, ha napokat is hajlandó lennék beletenni a programba, hogy legalább valami manit lássak, inkább valami normálisabb munkára fordítanám az időmet, ha a játékmenet unalmasabb, mint a munkahelyi környezet. És sajnos ez a helyzet az Olympic Games Jam Beijing 2022-vel is.

Ennél rosszabb ötletet is régen láttam: egy olyan NFT-s játékot csinálni, ami a természetéből fakadóan nagyon hamar le fog áldozni, hisz, amint véget ér a téli Olimpia, mindenki tovább lép az egészen. Ennek a végeredményét első kézből megtapasztalhattam, ugyanis szinte minden játszma alkalmával a húsz ellenfél közül a legtöbb esetben tizennyolc a mesterséges "okosság" által volt irányítva. A maradék egy játékos ellenlábas pedig vagy nagyon béna volt, vagy gyanúsan túl jó.

A jobb oldalon látható zöld karika elkapása sebességnövekedéssel jár.

A jobb oldalon látható zöld karika elkapása sebességnövekedéssel jár.


Lássuk, hát, mit is kapunk a "pénzünkért"; nem túl sok mindent, de legalább, az Axie Infinity-vel ellentétben, nem kell leraknunk tőkét a kezdéshez. Miután elkészítettük az avatárunkat, a nevetségesen kevés opcióból válogatva, bele is vethetjük magunkat a versenyzésbe. Négy sporteseményen kell részt vennünk minden egyes játék alkalmával, melyek fordulói kieséses alapon működnek. Húsz versenyző indul, de az utolsó számra már csak öten maradnak. Az egész végén az első három helyezett jutalmazásban részesül, attól függően, hogy mennyi játékos vett részt a mérkőzés során... azt hiszem.

Ezt sajnos nem sikerült jól kommunikálnia a játéknak, így lövésem sincs mit jelent az, hogy tizenhat jegyet lehet nyerni maximum. Mitől függ? Mert, mikor bot-ok ellen játszottam, akkor hármat kaptam az első helyért. Ha volt egy játékos rajtam kívül (többet sose láttam), akkor is általában három, egyszer négy jegy ütötte a markomat. Érthetetlen. Pedig milyen jó volna, ha tényleg tizenhat jeggyel tudnék távozni egy versenyt követően.

Érzitek a tomboló ünneplést? Én sem.

Érzitek a tomboló ünneplést? Én sem.


Ugyanis a pro mérkőzésekhez ezek a jegyek kellenek. Az amatőr ligához "csupán" százra lesz szükségünk, a bajnokihoz pedig ezerre; jó szórakozást kívánok a gyűjtögetéshez. Ezeken a ligákon prémium pénzt nyerhetünk, melyeket különféle esztétikai tuningelemekre, illetve jelvényekre válthatunk be. Ezek a jelvények az NFT-k, és ha már van legalább egy, akkor a jegygyűjtés jóval könnyebbé válik.

Ez amiatt van, mert ha felrakunk munkara egy ilyen kitűzőt, akkor az automatikusan generál nekünk jegyeket néhány percenként egy bizonyos ideig. Előbb-utóbb persze kimerül, és hogy utána mi haszna lesz, azt nem tudom. Ebből kifolyólag kicsit meg tudom érteni, ha valaki ezért igazi pénzt adna ki, de ... miért? Csak azért, hogy egy unalmas játékot tolhasson újra és újra? Elég csupán néhány percet eltölteni a versenyszámokkal, hogy elmenjen az egésztől a kedvünk egy életre.

Nehéz kivenni, de emberkém most éppen forog a levegőben.

Nehéz kivenni, de emberkém most éppen forog a levegőben.


Összesen négy sportágban indulhatunk, melyek közül három majdhogynem ugyanaz. Versenyezhetünk deszkán, síken, szkeletonon, illetve egy "akrobatikus" versenyszám is befigyel, ahol egy snowboard-dal kell ugratnunk, egyensúlyoznunk, és pörögnünk a levegőben. Nem hangzik rosszul, azonban a gond a kivitelezéssel van. A szimpla sielős, board-ozós versenyeknél jobbra-balra kell mozgatnunk emberünket, és át kell hajtanunk zöld karikákon, illetve turbókon, ha tartani akarjuk a sebességet.

A szkeleton futam hasonló, bár ott nincsenek zöld körök, csupán egy egyre vékonyodó zöld csík melyben, ha benne tudunk maradni, akkor hasonló hatásban lesz részünk, mint a karikáknál. Az akrobatikus mutatványokkal teli verseny arról szól, ki tudja gyorsabban húzogatni a képernyőt. Mivel, ha a levegőben vagyunk, akkor így tudjuk hősünket szaltókra és horizontális forgásokra késztetni, no meg egyensúlyát fenntartani, ha épp egy korláton csúszik végig.

A mesterséges okosság botrányosan rossz.

A mesterséges okosság botrányosan rossz.


Minden indulásnál előnyre tehetünk szert, ha gyorsan megcsapkodjuk a képernyőn ilyenkor felbukkanó narancsszínű ikont. Ezek után, pedig, ha sikerül a sebességet a zöld karikákkal, turbókkal, avagy csíkkal tartani, akkor szinte mindig nyerni fogunk. Botok ellen biztos, mert az AI katasztrofálisan rossz; más játékosok mellett már nem feltétlenül. Ám győzelem ide vagy oda, a négy ismétlődő játéktípus engem már fél óra után ásításokra késztetett. Nincs több pálya, játékosok híján nincs kihívás sem, kevés a jutalom, emiatt hosszú a jegygyűjtögetési mizéria. Nem kösz.

A prezentáció elfogadható, bár kissé furcsálltam, hogy a maximumra tolt grafikai beállítások mellett sokkal simábban ment a játék, mint a közepesnél, ahol akadozott. Talán az FPS limitet állítja magasabbra ez az opció, nem részletezte a menü. Minden esetre a végeredmény ettől függetlenül is az, hogy nem. Semmiképpen se. Inkább akkor az idle ganéjokból túrok egyet; azokat tényleg alvásra találták ki.

Az Olympic Games Jam Beijing 2022 letöltése itt: Google Play | iOS App Store
4 hozzászólás

Mendez

2 éve, 3 hónapja és 26 napja

Hát ennyit az NFT-ről. szomorú smiley Gondoltam hogy idióták fogják csak használni.

válasz erre

SamsungFan

2 éve, 3 hónapja és 27 napja

Köszi hogy teszteltétek hogy nekem ne kelljen vele szopni. röhögő smiley

válasz erre

Bencus86

2 éve, 3 hónapja és 27 napja

Hát akkor basszák meg az NFT-jüket. Finoman szólva. röhögő smiley

válasz erre

fonemaker

2 éve, 3 hónapja és 27 napja

Élvezettel olvastam minden betűjét! röhögő smiley

válasz erre