Ping, latency, lag - mit jelentenek ezek a kifejezések?

2022. augusztus 07.
81.8771
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ha már játszottál multiplayer játékokkal, valószínűleg többször találkoztál már olyan kifejezésekkel, mint ping, lag és latency. Néha ez egy kicsit zavaró lehet. A lag mindig rossz dolog, de a ping és a latency lehet jó is, mégis gyakran rosszul használják ezeket a kifejezéseket. Ez a cikk meghatározza ezeket a kifejezéseket, és elmagyarázza jelentőségüket az online játékokban.


Késleltetés / Latency

A késleltetés az az idő, amely alatt az eszközöd adatokat küld az éppen játszott játék szerverére. Ezredmásodpercekben vagy ms-ban mérik, ami azt jelenti, hogy ha egy online játék során 20 ms-ot látsz, az azt jelenti, hogy 20 milliszekundumba telik az adatok elküldése. Az online játék esetében ezek az adatok a te gombnyomásaid.

Miért fontos ez? Tehát, ha a League of Legends: Wild Riftet játszod például, és használni szeretnéd Blitzcrank Rocket Grab képességét, a késleltetés határozza meg, hogy mennyi időbe telik, amíg a telefonod közli a szerverrel. Mostanra már valószínűleg kitaláltad, hogy minél alacsonyabb a késleltetés, annál jobb.

Ping, latency, lag - mit jelentenek ezek a kifejezések? - 2. kép

Nemcsak a játékmenetet teszi jobbá, mivel gyorsabban reagál, de versenyszempontból az alacsony késleltetés azt jelenti, hogy a képességeid kevésbé valószínű, hogy nem találják el a célt a kapcsolat problémája miatt.

De mi számít "jó" késleltetésnek? Általánosságban elmondható, hogy minden 20 ms alatti érték ideális, és "alacsony pingnek" nevezik. Ez biztosítja a legélvezetesebb játékélményt. Ezen túlmenően az 50 és 100 közötti késleltetés tekinthető játszhatónak.

Ha azonban korábban a 20 ms vagy az alatti értéket élvezted, akkor ez egy kicsit nehézkesnek tűnhet ehhez képest. Végül, minden 100 ms feletti érték "magas pingnek" számít, és negatívan befolyásolja a játékot, és lagot eredményez.

Ping

A pinget gyakran a késleltetés szinonimájának tekintik, és bár a két kifejezés szorosan összefügg, ez nem teljesen igaz. Bár nem valószínű, hogy a felcserélésük használata bármilyen problémát okozna, mivel a többi játékos többsége tudja, miről beszélsz. Ettől függetlenül itt most a két kifejezés közötti különbségeket fogjuk tárgyalni.

Ping, latency, lag - mit jelentenek ezek a kifejezések? - 3. kép

Mint már említettük, a késleltetés az az idő, amely alatt az adatok eljutnak az eszközödről a játék szerverére. Eközben a ping az eszközödről a szerverre küldött jel, amelyet aztán a késleltetés meghatározásához mérnek. Röviden, a ping egy elküldött jel, a késleltetés pedig az az idő, ami a jel fogadásához szükséges.

Lag

A pinggel valószínűleg már találkoztál az online játékokban, még akkor is, ha nem ismered a kifejezést. A latency szóval is találkozhattál már a lag leírására, mivel ugyanazt jelentik. A lag a játék szerverével való rossz kapcsolat miatt következik be, és a játék lefagyását vagy akadását okozza.

Előfordulhat, hogy a karaktered nem mozog zökkenőmentesen, vagy a képességeid vagy lövéseid csak néhány másodperccel a gomb megnyomása után sülnek el. A legrosszabb esetben a lag miatt a játék inkább egy diavetítésre hasonlíthat. A lag hihetetlenül frusztráló lehet, és gyakran a vereségek oka az online játékokban, különösen a MOBA-kban, ahol az, hogy egy játékos nem tud megfelelően játszani, káros a csapatra nézve.
7 hozzászólás

Ronalddo

1 éve, 10 hónapja és 3 napja

Na ezt végre meg tudom osztani néhány ismerőssel akik már kikészítenek a kérdéseikkel. röhögő smiley

válasz erre

Mendez

1 éve, 10 hónapja és 4 napja

Már reppent is a kedvencekbe! mosolygó smiley

válasz erre

SamsungFan

1 éve, 10 hónapja és 4 napja

Sajnos a lag nálunk elég kemény, **** a net. Le is szoktam a gépről, maradt a mobil és ott a mobilnet, az jól megy. mosolygó smiley

válasz erre

Chico

1 éve, 10 hónapja és 4 napja

Bencus86 írta:
VPN-ről kéne valami fejtágító! kacsintó smiley
Abban ismét feltűnhetne a lag is. mosolygó smiley

válasz erre

Bencus86

1 éve, 10 hónapja és 4 napja

VPN-ről kéne valami fejtágító! kacsintó smiley

válasz erre

fonemaker

1 éve, 10 hónapja és 5 napja

Nagyszerű cikk, több ilyet kérünk! mosolygó smiley

válasz erre

peter97

1 éve, 10 hónapja és 5 napja

Sokaknak hiánypótló írás! Köszönjük!

válasz erre