Puzzle Adventure játékteszt

2022. április 12.
116.5171
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Rendkívül szimpatikusnak találom, ha egy játékkészítő csapat veszi a fáradságot, hogy alkotását nem csak játékmenettel, de sztorival is ellássa, ugyanis manapság, főleg a mobiljátékos szcénában, a fejlesztők előszeretettel követik John Carmack felfogását.


Eme legendás úriember pedig azt mondta, a Doom-mal kapcsolatosan, hogy egy videojátékban a sztori olyan, mint egy felnőtt filmben: elvárják, hogy legyen, de nem fontos. Tapasztalataim azt mutatják, hogy a legtöbb mobilos mókában tessék-lássék stílusban található meg a narratíva, ám vannak gyémánt darabkák a homokrengetegben. Ma pedig egy igencsak nagy darabot hoztam el nektek, ugyanis ezt magyar nyelven is élvezhetjük.

Készüljünk fel a tekergetős, csavargatós fejtörőkre.

Készüljünk fel a tekergetős, csavargatós fejtörőkre.


A Puzzle Adventure nem éppen a legmegfogóbb címmel lett felvértezve, ugyanis ez túlságosan sokat nem mond el a játékról, azon kívül, hogy kalandban lesz részünk, mely fejtörőkkel van teletűzdelve. Pedig itt kísértetvadászat, elhagyatott házak felderítése és szörnyek után való szaladgálás is vár ránk. Jó, mondjuk mindezt egy címbe beleszuszakolni sem lett volna egy jó ötlet.

Sajnálatos módon ez a méretes gyémánt nagyon hamar szétpattant, pontosan amiatt, amiért én azt hittem, igazán egyedi alkotással van dolgom. A magyar fordítás (és sanda gyanúm, hogy a többi is) röhejesen olvashatatlan. Mintha a "tolmács" a Google notóriusan gyatra fordítóprogramján keresztül futtatta volna le az angolt: a szavak érthetetlen, strukturálatlan formában követik egymást. A történetet fel tudtam fogni, de inkább visszaváltottam angolra, mielőtt beletört volna az agyam az egészbe.

A növények energia per óra teljesítménnyel dolgoznak.

A növények energia per óra teljesítménnyel dolgoznak.


A játékos egy tizennyolc éves fiút irányít, aki azt az ajándékot kapta az árvaházban, ahol felnőtt, hogy megmutatták neki az ajtót, jókívánságok mellett megjegyezve, hogy ha lehet, többet ne jöjjön vissza. Szerencséjére a lesből támadó nagybácsi, akit addig sosem ismert, felkarolja őt, és bevezeti a titkok és rejtélyek felderítésének munkájába. Vagyis házakat, erdőket és egyéb helyeket járnak be, kincsek és paranormális jelenségek után kutatva.

Ez gyakorlatban úgy néz ki, hogy kapunk egy több helyszínből álló pályát. A srácot a képernyő megfelelő területeire való tapizással lehet ide-oda küldözgetni. Akadályokra is rányomhatunk, melyeket, a megfelelő mennyiségű energia elhasználása után, eltakarítja a főhős. Minden egyes ilyen akadálymentesítés tapasztalati ponttal jár, mely mellett pénzt és egyéb nyersanyagokat is kaphatunk.

Természetesen a platformozás sem maradhat el.

Természetesen a platformozás sem maradhat el.


Miközben haladunk egy pályán, a történet is egyre jobban kibontakozik. Persze ne számítsunk eget rengető, fordulatos narratívára, ám legalább a sztori könnyen követhető, úgy-ahogy érdekes, és a jól megválasztott környezeteknek hála misztikus hangulattal látja el a játékost.

Egy szintet tökéletesen akkor teljesítünk, ha minden széttörhető kockát eltakarítottunk, ládát kinyitottunk és bokrot szétkaszáltunk. A rendszer csillagokkal értékeli ezen igyekezetünket, és minden egyes kapott égitest után bónuszokkal jutalmaz (maximum hármat kaphatunk egy pályán).

Szia Uram, eladó Lovecraft érdekel?

Szia Uram, eladó Lovecraft érdekel?


Sajnos energiából rendkívül gyorsan ki fogunk fogyni, ugyanis nagyon sok akadály van egy pályán. A legtöbb ilyen elem széttörhető egy-két energia elköltésével, ám vannak kiemelkedő darabok, melyek megsemmisítése akár tizenötöt is elvehet. Az ilyen "drágább" dolgok azonban szinte mindig tartalmaznak különleges fizetőeszközöket vagy nyersanyagokat, így megéri rájuk áldozni az energiát.

Ha kifogytunk a zöld villámokkal szimbolizált anyagból, akkor van néhány opciónk az újratöltésre. Nyolc óránként egy reklám megnézésével visszakapunk ötvenet, szintlépésnél hozzánk vág a rendszer egy adaggal, továbbá a pályák során szerzett különféle gyümölcsöket is be tudjuk váltani minimális energiáért. Egy ilyen beváltást öt percenként hajthatunk végre.

Ezek a lábnyomok eléggé... markánsak. Khm...

Ezek a lábnyomok eléggé... markánsak. Khm...


Ez a tranzakció az otthonunkban történik, ahol több épület is található. Az egyik egy veteményeskert, ahol célzottan gyümölcsgyűjtögetést hajthatunk végre, minden nap egyszer, alapjáraton. Az üvegházunkban történik az automatikus energiaregenerálódás, melynek a gyorsasága az ott található növényektől függ (a házat lehet bővíteni, a növényeket pedig egy boltban tudunk venni).

Továbbá van egy "múzeumunk" is, ahol a küldetések során összeszedett különleges tárgyak kerülnek kiállításra. Igazából azon kívül, hogy szépen festenek és egyszeri jutalom jár az összeállításukért semmi másra nem jók. Ezen kívül van egy hirdető táblánk is, melyre rányomva felhozhatjuk az aznapi és az "Achievement"-ekért beszerezhető bónuszok táblázatát.

Mort bácsi segítőkészen nem csinál semmit, csak magyaráz.

Mort bácsi segítőkészen nem csinál semmit, csak magyaráz.


Mindig van mit csinálni, a rendszer érdekes és nehéz beletörődni, ha elfogy az energia, úgyhogy azt kell mondjam, igencsak kellemes alkotásra sikeredett a Puzzle Adventure. Könnyed, egyszerű a játékmenet, bár azért néha forgatni kell agyunkat egy-egy fejtörőnél. A prezentáció nem a legtökéletesebb, de nagyszerűen adja a meseszerű, misztikus hangulatot, és egyedül a gyorsan fogyó energia az, ami igazán piszkálta a csőrömet.

A zsáner kedvelőinek mindenképpen megér egy próbát, illetve az is nyugodtan beleleshet, aki nincs feltétlenül oda a puzzle-ökért, de szereti a finom Halloween-i érzéseket. Csak a magyart ne erőltessük, ha nem muszáj. Akkor inkább tegyük be az angolt szavanként gúgli bácsiba, és pázlizzuk össze a jelentést magunk.

A Puzzle Adventure letöltése itt: Google Play | iOS App Store
7 hozzászólás

Bencus86

2 éve, 1 hónapja és 14 napja

Gondolom minél több nyelvet akartak, így lett a magyar is, de hát pénz nem volt szakira, maradt a translate... mosolygó smiley

válasz erre

Mordorer

2 éve, 1 hónapja és 15 napja

Nem tűnik rossznak!

válasz erre

SamsungFan

2 éve, 1 hónapja és 15 napja

Tipikus egynek jó időtöltés szerintem.

válasz erre

fonemaker

2 éve, 1 hónapja és 16 napja

Biztos hogy kipróbálom, nagyon tetszik!

válasz erre

Chico

2 éve, 1 hónapja és 16 napja

Teszt alapján bejön. mosolygó smiley

válasz erre

ferencziakos

2 éve, 1 hónapja és 16 napja

Tetszik, jónak ígérkezik. Ki fogom próbálni.

válasz erre

Santonio

2 éve, 1 hónapja és 16 napja

Nagyon pofásnak tűnik.

válasz erre