Van Stadia kontrollered? Így játssz vele mobilon (is) a leállás után!

2023. november 04.
76.6641
Miután a Google tiszavirág életű gaming szolgáltatása, a Stadia idén januárban végleg beadta a kulcsot, számos játékosnál maradt ott a Stadia saját kontrollere, ami gyakorlatilag most maximum csak hever egy polcon, kihasználatlanul. Azonban ennek nem kell így lennie, ez a kontroller ugyanis egy kiválóan megalkotott hardver, az egyik legjobb univerzális irányító a piacon. Ráadásul minden Bluetooth-képes készülékhez kiválóan alkalmazható, így mobiltelefonokhoz és tabletekhez is - csak át kell kapcsolni ebbe a módba. Mutatjuk, hogyan!


Az átkapcsolásra 2023 december 31-ig van minden Stadia kontroller tulajdonosnak lehetősége, utána az eszköz csak papírnehezéknek lesz jó, ezért mihamarabb érdemes megtenni az alábbi lépéseket! Fontos megemlíteni, hogy az alábbi útmutató a Google leírása alapján készült - éppen ezért hivatalos és megbízható -, amihez a saját tapasztalataimat is hozzáadtam, hogy mindenki elkerülje az esetleges buktatókat (bár ilyen nem nagyon van).

Az is nagyon fontos, hogy ha egyszer átkapcsoltunk Bluetooth módba, visszakapcsolás már nem lehetségs Wi-Fi módba, de mivel a szolgáltatás soha többé nem fog működni, így ez lényegtelen - ráadásul USB-módban továbbra is mindennel működik majd. Az átkapcsoláshoz szükséges műveleteket én Maces és iPad-es, iPhone-os környezetben hajtottam végre, de nyilvánvalóan Windowson, Linuxon, valamint Androidos eszközökön is teljesen ugyanez a metódus. De nézzük is akkor sorban a lépéseket!

A Google Chrome-nak mindenképp 108 feletti verziónak kell lennie

A Google Chrome-nak mindenképp 108 feletti verziónak kell lennie


Az első és legfontosabb, hogy teljesen töltsük fel a kontrollert, nehogy egy lemerűlő aksi miatt szakadjon meg a művelet, ezzel akár véglegesen el is esve a lehetőségtől, hogy valaha is használjuk azt. Feltétlenül szükségünk lesz még egy Google Chrome-ra, a többi böngészővel nem hajlandó "szóba állni" az eszköz - ehhez minimum a Chrome 108-ra vagy újabb verzióra lesz szükségünk.

A verziószámot a Google Chrome > Google Chrome névjegye menüpontban találjuk meg, vagy a böngésző címsorába kell pepötyögni a chrome://settings/help címet. A bejövő oldalon hasonló ablakot kell látnunk, esetemben a 119-es verzió fut a gépen.

A műveleteken végigvezet maga az oldal is

A műveleteken végigvezet maga az oldal is


Ezután indulhat az átkapcsolás: ehhez USB kábellel össze kell csatlakoztatni a kontrollert a számítógéppel és a stadia.google.com/controller/index_hu.html oldalról elindulva az "Átkapcsolás Bluetooth módba" gombra kattintani. Itt két lehetőségünk lesz, először az "Átkapcsolás Bluetooth módba" ablakban (ez a bal oldali ablak) kattintsunk az "Indítás" lehetőségre.

Ekkor kéri a böngésző hogy csatlakoztassuk a kontrollert, ha ez megtörtént (és az eszköz fel is van töltve), akkor a "Tovább" lehetőségre kell kattintani. Ezzel elindul a folyamat, amelyen értelemszerűen végig kell menni, az oldal folyamatosan tájékoztat, mi a következő lépés.

Elsőként a kontroller ellenőrzése fog következni, ehhez a "Chrome engedélyezése az ellenőrzéshez" lehetőségre kell kattintani, aminek hatására a csatlakoztatott Stadia kontrollert azonosítja az oldal. Egy felugró ablakban ki kell választani a kontrollerünket, majd a "Csatlakozás" gombra klikkelni. Ha minden rendben, zöld pipát kapunk.

Némi gombzsonglőrködésre szükség lesz

Némi gombzsonglőrködésre szükség lesz


A következő lépés a kontroller feloldása lesz: húzzuk le az USB-ről, a kontroller most kikapcsol. Most ismét vissza kell dugni, de úgy, hogy a három pontot tartalmazó gombot (a bal irányítókar fölött) nyomva tartjuk közben. Ha megtörtént a kábel újracsatlakoztatása, négy gombot kell egyszerre lenyomni, ez a három pontos plusz az alatta lévőt, valamint az A és Y gombokat.

Ha ez megtörtént, léphetünk a következő oldalra. Itt a legfrissebb szoftvert fogja letölteni a rendszer. A csatlakozási mód hasonló mint az első lépésnél, annyi különbséggel, hogy ha rendesen mentünk végig az előző pontokon, a kontrollernek más lesz a neve. Kijelöljük, csatlakozunk, letöltődik a legfrissebb szoftver.

Az utolsó lépés maga a Bluetooth szoftver frissítése a kontrolleren. Ugyanúgy ahogy az előbb, ki kell választanunk a kontrollert egy felugró ablakban a "Telepítés engedélyezése a Chrome számára" lehetőségre klikkelve. A csatlakoztatott eszköz neve most ismét változott, ha minden igaz, "USB COMPOSITE DEVICE" lesz a listában, amihez csatlakoznunk kell.

Ha mindent jól csináltunk, ez a kép fogad

Ha mindent jól csináltunk, ez a kép fogad


A telepítés nagyjából fél percet vesz igénybe, és ha készen van, a kontroller rezeg egyet, valamint tájékoztat is minket a böngésző, hogy elkészültünk.

Kész is vagyunk! Mostantól a Stadia kontroller minden Bluetooth eszközzel működik, legyen az Androidos tablet, telefon, iOS-es tabelt, telefon, Apple TV vagy Android tv, PC vagy Mac. A Steam és Epic biztosan együttműködik, ezekben teszteltem, illetve a felsorolt eszközökön is.

Ezután ha használni akarjuk valamilyen platformon, ahhoz párosítanunk kell a kontrollert. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy bekapcsolás után (narancssárga színnel világít a Stadia gomb) az Y és a Stadia gombot lenyomva kell tartani 2 másodpercig, ezután a kontroller kereshető a Bluetooth képes eszközök számára. Ezután bekapcsoláskor mindig a legutolsó aktív eszközhöz fog kapcsolódni a kontroller, de természetesen bármikor csatlakoztatható máshoz is.

Ha elsőre nem akar működni rendesen, pedig csatlakozott, akkor kell egy Bluetooth ki-be kapcsolás az használt eszközön és utána menni fog.

Ha már átkapcsoltuk, a szoftverfrissítésekért is érdemes felnézni, amíg lehet

Ha már átkapcsoltuk, a szoftverfrissítésekért is érdemes felnézni, amíg lehet


December 31 után nincs lehetőség az átváltásra, így eddig az időpontig ezt mindenképp meg kell tenni. Ahogy még az utolsó napokon érdemes rákeresni a frissítésekre is, hátha érkezik még új szoftver. Ezt ugyanarról az oldalról kiindulva tudjuk megtenni, ahol az átkapcsolást csináltuk, azonban most a stadia.google.com/controller/index_hu.html oldalról elindulva az "Átkapcsolás Bluetooth módba" gombra klikkelve a "Mód és frissítések ellenőrzése" lehetőséget kell választani.

A kontrollert ismét össze csatlakoztatni majd USB kábel segítségével a számítógéphez, majd a "Chrome engedélyezése az ellenőrzéshez" lehetőség kiválasztása után a felbukkanó ablakban kiválasztani a Stadia kontrollert és már frissül is a rendszer - vagy kiírja, hogy minden naprakész.

Jó játékot mindenkinek!
7 hozzászólás

Tommy

7 hónapja, 3 napja

A legjobbkor jött ez a cikk, köszönöm! mosolygó smiley

válasz erre

Ronalddo

7 hónapja, 1 hete és 3 napja

Nagyon jó leírás, köszi srácok!

válasz erre

peter97

7 hónapja, 1 hete és 3 napja

fonemaker írta:
Annyira kemény hogy bedőlt ez a szolgáltatás baszki.... De legalább a kontroller nem ablakon kidobott pénz. mosolygó smiley
Google nagyon sok szolgáltatásba belebukik az a helyzet. De ennél maga a koncepció volt ****, boilti árnál drágábban adni játékokat, ami végül soha nem lesz a tiéd... Hát ez alpból bukó elképzelés.

A kontroller viszont nagyon ****a, én egy szettben megvettem amikor itthon is megjelent és toltam vele az ingyenes játékokat. Kicsit azért sajnálom.

válasz erre

fonemaker

7 hónapja, 1 hete és 3 napja

Annyira kemény hogy bedőlt ez a szolgáltatás baszki.... De legalább a kontroller nem ablakon kidobott pénz. mosolygó smiley

válasz erre

Bencus86

7 hónapja, 1 hete és 4 napja

De jó leírás lett!

válasz erre

SamsungFan

7 hónapja, 1 hete és 4 napja

Na így már bátran nekiállok! mosolygó smiley Köszi a fejtágítót!

válasz erre

Mordorer

7 hónapja, 1 hete és 4 napja

Nagyon hasznos lehet sokaknak, köszönjük!

válasz erre