Resident Evil 4 (iOS) játékteszt

2024. január 07.
67.0171
A múlt év negyedik negyedévében piacra lépett új iPhone széria érkezésével lassan megszokjuk, hogy nem csak konzol minőségű, hanem egyenesen konzoljátékok jelennek meg mobilokra, amely folyamatnak jeles képviselője a Capcom, akik a Resident Evil Village portjával nyitották a sort még október végén, nemrégiben pedig a nagy sikereket elért Resident Evil 4 Remake tette tiszteletét a platformon.


A PC-re és konzolokra még tavasszal megjelent játék eredetije 2005-ben debütált, és az elmúlt két évtizedben rengeteg olyan jelzővel illették - illettük - , mint a minden idők egyik legjobb akció játéka, vagy épp a műfaj alapjait megváltoztató alkotás. És ezek a magasztos megjegyzések bizony mind a mai napig megállják a helyüket, ráadásul a Remake ezeket a gondolatokat még inkább csak felerősíti.

Az újrakiadást a Game Channel csapata a PS5-ös verzióval tesztelte, a pontszám pedig 8.3 lett, ami olyannyira jónak számított a tavalyi felhozatalban, hogy ezzel még a 2023 legjobb videojátékainak top10+1-es listáján is a hetedik helyig repítette a játékot. Akit érdekel mélyebben a játék sztorija és egyéb infók, itt találja a Resident Evil 4 Remake, itt pedig a 2016-os Remastered verzió tesztjét - mi pedig térjünk át a mobilos verzióra!

Így kíváncsiskodjunk életünkben utoljára

Így kíváncsiskodjunk életünkben utoljára


Miután RCPD-s színekben Leon Kennedy átvészelte a Raccoon City-s megpróbáltatásokat, ahol némi zombihacacáréba keveredett, kissé felgyúrta magát és egy elit kommandó részeként keresi most a friss kenyérre valót. Hősünk közel ülhet a húsos fazékhoz, hiszen nem kell sokáig várnia a nagy megbízatásra: az USA elnökének lányát elrabolják, és hogy - hogy nem, Leont küldik a hölgy nyomába, a feladat pedig: mindenáron élve hazahozni őt.

Ahogy az az emberrablások esetén ez lenni szokott (NEM), a nyomok egy spanyol falucskába, egészen pontosan Pueblóba vezetnek (egyébként Spanyolországban nem, ellenben az Amerikai Egyesült Államokban találtam ilyen nevű helyet - igaz nem falu, hanem város), ahol első ránézésre nem is gondolnánk - na jó, harcedzett Resident Evil játékosok egyenesen TUDJÁK - , de a picike falu alatt bizony óriási katakombák húzódnak, telis tele nyomasztó szörnyekkel és nyilván zombikkal.

Ez utóbbiakból a felszínen sem lesz hiány, ahogy azt a játék első néhány percében meg is tapasztaljuk, hiszen pillanatok alatt lerohanják hősünket az életkörülményekkel elégedetlen falusiak, teszik ezt pedig vasvillával, baltával, láncfűrésszel - megtapasztaljuk hát a híres spanyol falusi vendégszeretetet. Bár egy jó kis Sangríás beszélgetős Unozásnak jobban tudna örülni az ember ugyebár.

Kicsit nagyra nőtt az a pókháló!

Kicsit nagyra nőtt az a pókháló!


Miután kivégezzük a megmaradt lakosság vendégszerető, kedvesen köszöntő tagjait, bele is rázódunk a mókába pillanatok alatt. A normál esetben banyatankkal sarki abc-be rohangáló nénik és bácsik nyomatékosítják bennünk azt a derengő enyhe gyanút, hogy bizony itt nincs minden rendben, amikor főtéren kántálással egybekötötött ritmikus társasági rituálé keretében élve gyújtanak fel embereket.

Eme, az átlagember számára igencsak furcsa viselkedésre magyarázatot ad a felszín alatt megbúvó szekta barlanghálózata, ahol a ronda néni és bácsi kiképző központ kapott helyet, itt történik az agymosás, és innen köszönt ránk a milliónyi veszedelem, amellyel a játék közben meg kell küzdenünk. Ezekből egyébként igencsak kijut majd, hiszen a játékidő nem a mai játék kampányinak felel meg, a RE4 még a valódi videojátékos érából csöppen közénk, amiben bőven van játékidő és a nehézségi fok is meglepő lesz néhány candy crushon szocializálódott mazsolának.

És ez így van jól, egy Resident Evil játék legyen nehéz és ijesztő, és hogy ezt már mobilon (vagy M-chipes tableten illetve Macen) is meg tudjuk élni ebben a formában, az csodálatos élmény. Bár vannak hiányosságok, és nem minden tökéletes, de a grafikai felújítás brutálisan sikerült, köszönhetően az RE Engine-nek, minden tűéles és modern, nyoma sincs a 2005-ös pixelháborúnak, de még a 2016-os kocka fáknak sem.

Ritmikus társasági rituálé a főtéren

Ritmikus társasági rituálé a főtéren


A grafikai beállításokban a konzolos verzió minden elemét megtaláljuk (és lassan meg is szokjuk a Capcom játékoknál ehhh), ami sajnos magával hozza azt is, hogy 4:3-as képarányú eszközön (ilyen például a 12,9-es iPad Pro) alul-felul fekete csík van, nem tölti ki a játék a rendelkezésre álló pixelteret.

A ray tracingnek köszönhetően a beszűrődő fények, az árnyékok, a félhomályos terek hihetetlenül jók lettek, ha szabad így fogalmaznom, frankón para az egész játék. A hangulat brutális, minden sarokból felbukkanhat egy zombi, egy kutya (vagy zombikutya), ránk szakadhat egy fa. Minden hangra, reccsenésre, neszre összerezzenünk, főleg ha egy jó minőségű fülessel indulunk neki a hentelésnek. Az irányításhoz kontroller nyilván kötelező, enélkül ne is álljon neki senki. Na és a 30GB szabad hely is kell neki nagyjából.

Jómagam végig toltam az eredeti 2005-ös, az évtizeddel későbbi Remaster, és a friss Remake verziókat is nagygépen és konzolon, de tapasztalataim szerint Resident Evil 4 (Remake) mobilos verziója talán a legjobb az összes közül, és ennek több oka van. Eleve ezt a portot úgy játszod, hogy tőled pár centire van a kijelző, a füledbe pedig közvetlenül egy fülesen át jönnek a parás hangok, mindezt pedig tetézi, hogy ezt az élményt egy MOBILESZKÖZÖN éled meg, ami önmagában is meglöki a játékélményt.

Megvan a vacsi

Megvan a vacsi


Tagadhatatlan, hogy a Capcom ismét jó lóra tett, amikor elhozta mobilra Leon kalandját, és reméljük ezt a minőséget hosszú távon is képes lesz a ccég megtartani, bár ezzel kapcsolatban nincsenek kétségeim. Amivel viszont vannak, az az árazás. Sajnos a játék a Village-hez képest azonnal dupla pénzt kóstál, ami nagyon rossz irány és az ember gyomra összerándul, hogy előjött a Capcom híresen pénzéhes mentalitása.

Ennek megfelelően míg a Resident Evil Village MINDEN eleme kerül összesen 11.240 forintba, addig a Resident Evil 4-nél csak az alapjáték 10.290 forint, ami egy mobiljátéknál brutális. Főleg annak tekintetében, hogy ha mindent meg akarunk venni hozzá, akkor összesen 19.070 forintot kóstál az élmény (igaz, ebben már a DLC-k is benne vannak), ami nagyjából a duplája az előző játéknak. És ebben még nincsenek benne a Weapon Upgrade Ticketek, amikért egyenként 2600 forintot kell leperkálni, igaz ez nem kötelező.

A játék adatlapján az iPhone 15 Pro felhasználók reklamálnak hogy a játék szaggat vagy el sem indul, mi M1 chipes 12,9-es iPad Prón és iPhone 15 Pro Maxon teszteltünk, itt ilyesmit nem tapasztalunk, bár tény hogy elenyésző számban ugyan, de néhány reccenés azért befigyelt, szerencsére sosem akció közben. Hogy megéri-e ennyiért megvenni a játékot, döntse el mindenki maga, és előtte olvassa el az adatlapon szereplő értékeléseket is (a játék jelenleg 2,9 ponton áll az 5-ből).

A Resident Evil 4 letöltése itt: iOS App Store
Resident Evil Village portjával nyitották a sort még október végén, nemrégiben pedig a nagy sikereket elért Resident Evil 4 Remake tette tiszteletét a platformon. '>
9 hozzászólás

zsenikém

5 hónapja, 1 hete és 1 napja

Egy próbát megér ha ebben is van ez a fél órás próba játék. Ránézek.

válasz erre

ferencziakos

5 hónapja, 1 hete és 4 napja

Élmény volt olvasni a tesztet! Akcióban majd megveszem, mobiljátékért ennyit soha nem adnék.

válasz erre

Mendez

5 hónapja, 2 hete és 1 napja

Nagyon korrekt teszt, öröm volt olvasni. Egészen a végig amikor szembesültem az árával. röhögő smiley

válasz erre

Ronalddo

5 hónapja, 2 hete és 2 napja

De király lehet baszki.

válasz erre

Chico

5 hónapja, 2 hete és 2 napja

Elképesztő hogy ez mobil. meglepett smiley Irgalmatlan sokat fejlődött a technológia!

válasz erre

Bencus86

5 hónapja, 2 hete és 3 napja

Döbbenet hogy mindez mobilon van! meglepett smiley

válasz erre

fonemaker

5 hónapja, 2 hete és 3 napja

Majd akcióban megveszem. Ha nem lesz akcióban, kimarad. Pedig NAGYON vártam!

válasz erre

SamsungFan

5 hónapja, 2 hete és 3 napja

Ennek az ÖTÖDÉT sem vagyok hajlandó kiadni mobiljátékra, bármilyen komoly cím is az. Ne vicceljünk már, Steamen kerül ennyibe a game! röhögő smiley Máshol meg 8 ezerért is megkapni btw, PS5-ön is hasonló árban kapod VR-ban!!!!! röhögő smiley

válasz erre

peter97

5 hónapja, 2 hete és 3 napja

Hát ezeknél elgurult a gyógyszer nagyon. Kinyílt a csipa a Village-nél...

válasz erre