Advertisement

Vampire Survivors játékteszt

2023. január 03.
74.2091
A 2022-es The Game Awards díjátadón az év legjobb játékai mellett egyébiránt bejelentették, hogy a PC-re és Xbox konzolokra már októberben megjelent Vampire Survivors mobilokon is landolni fog. Még azon a héten megtörtént ez a jeles esemény, én el is töltöttem vele nem kevés órát, az érzéseim a játékkal kapcsolatosan pedig igencsak pozitívak.
 


Először is kezdeném magával a Vampire Survivors alapötletével. Még a 2021-es év végén jelent meg Early Access állapotban PC-kre a játék, az alapgondolata pedig amilyen egyszerű, annyira remek, igaz ezt azt addig én sem tudtam kijelenteni amíg el nem kezdtem vele játszani. A dolog lényege, hogy van egy általunk választott hős, akit minden egyes irányból szörnyek támadnak, nekünk pedig ezzel a hőssel valós időben 30 percig túl kell élnünk egy pályán, amiből elméletileg több is van. Azért mondom, hogy elméletileg, mert bár sok órám ment a játékba nem tagadom, a Vampire Survivors egy eléggé nehéz játék, de ebben van a varázsa.

Belépéskor semmi Tutorial, semmi infó, semmi egyéb, csupán a főmenü. Mivel első játéknál konkrétan semmi pénzünk sincs, ezért én azonnal el is kezdtem játszani. 4 játszható karaktert kínál nekünk a játék, melyből csupán egy elérhető, a többit játékbeli valutával tudjuk majd kioldani. Ezért nem is kér olyan sok pénzt a játék, pár ezer arannyal simán ki lehet váltani az összeset.

RETRÓÓÓÓÓÓÓ! Imádom!

RETRÓÓÓÓÓÓÓ! Imádom!


A karakterek alapfegyverükben és egy-egy különlegesnek alig mondható tulajdonságukkal térnek el egymástól. Erre egy példa mondjuk, hogy Antonio 1-gyel több páncéllal rendelkezik, mint mondjuk Pasqualina, de utóbbi 10%-kal gyorsabb. Kiválasztva karakterünket a csata kellős közepén találjuk magunkat. Ami sokaknak elsőre fura lehet (és nekem is az volt), hogy a játékban csak és kizárólag mozgásra van lehetőségünk. Támadni karakterünk fog fegyvere által megszabott időközönként, de erre még ki fogok térni.

Műfajilag szerintem egészen nehéz besorolni a Vampire Survivors-t, mert találtam én olyat is, hogy Roguelike - Shoot 'em Up; Akció - Roguelike - Bullet Hell; a Google Play pedig árkádjátéknak titulálja. Igazából szinte mindegyik igaz valamilyen szinten a játékra. Összevetve a Vampire Survivors talán egy Roguelike - Shoot 'em Up stílusú játék, és egy 2D-s játéktéren navigálunk benne.

Azt már említettem, hogy nekünk csak mozognunk kell a mindenféle szörnyhordák között és karakterünk magától fog támadni, de ez "nem hangozhat valami világon túli izgalomnak", gondolhatják sokan - teljesen jogosan.

A jól végzett kaland jutalma: level up! :)

A jól végzett kaland jutalma: level up! :)


A navigálás alapvetően elég nehézkes, de amellett hogy össze-vissza rohangálunk, a megölt ellenfelek kék gyémántokat dobnak, amelyek a képernyő tetején jelezett skálához szükségesek. A játék menete ugyanis nem merül ki egysíkú ellenfelekben, minél tovább bírjuk, idővel annál többen és annál többféle ellenfél leselkedik majd ránk. Éppen ezért szükségesek a gyémántok, hiszen a skála fejlődési szintünket jelzi. Természetesen minél nagyobb szintűek vagyunk, annál több gyémánt fog kelleni.

A szintlépések alkalmával fegyvereket és egyéb képességeket szerezhetünk majd. Hogy mi üti markunkat azt 3 három lehetőség közül tudjuk kiválasztani. Ha például nem fegyverhez, hanem extra képességhez jutunk, olyanokra kell gondolni, mint például kiegészítések. Gondolok itt több védelemre vagy sebzésgyorsaságra.

Ellenfeleink kíméletlen kivégzésben részesülnek

Ellenfeleink kíméletlen kivégzésben részesülnek


A pályán elszórva találunk szobrokat és ládákat is. Előbbiben élettöltőt vagy aranyat, utóbbiban random pörgetett tárgyat (vagyis nem dönthetjük el micsodát, de minden esetben hasznos felszerelést) tuhdatunk magunkénak. Ha meghalnánk (ami gyakran meg fog történni), akkor egy hirdetés után küzdhetünk tovább, de ez a játék roguelike jellegét teljesen kinyírja, szóval nem is érdemes használni.

A játék kifejezetten intenzív ingerek kiváltására képes hiszen animációk tekintetében egészen szépen néz ki a végeredmény mobilokon is. Amellett, hogy néha semmit sem fogunk látni a képernyőn a rengeteg animáció miatt, irányításban kicsit fura a játék. Egészen nehéz navigálni - és ezt úgy kell érteni, hogy néha lehetetlen - főleg az állított képernyős nézet miatt. Szerencsére kontrollertámogatás került a játékba, ezért én azzal próbálkoztam, úgy viszont nagyon immerzív volt az élmény.

Az állított képernyő pedig engem mindig zavar, mert a területet így nem igazán látni be teljesen és ez itt nagyon érzékelhető, örültem volna a fektetett képnek. Amiről még mindenképp érdemes beszéljek, az a Vampire Survivors iszonyatos tempója. Aki megállítja a játékot, az készüljön fel arra, hogy utána kezdheti újra felvenni a fonalat. Nem szabad szünetet tartani, mert azonnal ki fogunk esni a ritmusból.

Mondtam már hogy imádom a retróóóóóót??? :)

Mondtam már hogy imádom a retróóóóóót??? :)


Mondjuk egy-egy 10 percig tartó kör után például én iszonyatosan lefáradtam, ami annak a végtelen koncetrációnak köszönhető, hogy bár ütni nem tudunk haladás közben arra figyelnünk kell, hogy a szerencsétlen hős eltalál-e valakit, mert néha meg fog történni, hogy iszonyatosan harcolunk a levegővel.

Mindent összevetve az alapját tekintve nem tűnik egy izgalmas játéknak a Vampire Surviors, na de hogy pár óra után azzá képes válni, méghozzá nem tudom, hogy hogyan, az mindenképp vitathatatlan. Én csak javasolni tudom a letöltését, sokan imádni fogják. Személy szerint annak meg nagyon örülök, hogy 2023-at ilyen játékkal nyithattam.

A Vampire Survivors letöltése itt: Google Play | iOS App Store
3 hozzászólás

Chico

3 hete és 6 napja

Engem ennyire nem rántott be, de összességében valóban erős versenyző.

válasz erre

Mendez

1 hónapja,

Nem is hallottam róla, de már lesem is!

válasz erre

Ronalddo

1 hónapja,

Hát akkor lássuk is!

válasz erre